ACTUALITATE 13 noiembrie 2019

VIDEO Festivalul Cârnaților: 70 de echipe se întrec în competiția de-ți lasă gura apă

de Iulia Drăghici - Taraș | 2631 vizualizări

Sâmbătă va avea loc și o demonstrație de tăiat porcul 

Festivalul Cârnaților, ediția a 17-a, care va avea loc sâmbătă, 16 noiembrie, la sala de sport din sala Vânătorilor a adunat 70 de echipe în competiția gastronomică. Distracție va fi nu doar pentru concurenți, ci și pentru publicul interesat, care va putea lua parte la evenimentele conexe. 

Echipele înscrise în concurs sunt din județele Covasna, Harghita și Mureș, dar au confirmat și participanți din Ungaria. 

Activitățile vor debuta la ora 10:00, când începe și concursul de făcut cârnați, derulat în incinta sălii de sport.  De la ora 14:00 se va deschide accesul în zona de competiție și vizitatorilor. Programul se încheie la ora 20:00. Intrarea participanților se face pe bază de bilet, care costă 10 lei de persoană. Acestea vor putea fi achiziționate începând de miercuri, de la Centrul de Informare Turistică din Sfântu Gheorghe. 

Organizatorii spun, de asemenea, că în parcarea din apropierea sălii de sport din strada Vânătorilor va fi amenajat un cort, cu o capacitate de 3.000 de persoane, de unde se vor putea servi diverse bunătăți, de la cârnați, carne prăjită și altele. 

Așteptăm toți vizitatorii lângă sala de sport în cortul mare unde o să avem patru, cinci feluri de cârnați, respectiv carne prăjită pentru servire. O să avem un stand de servire și pentru produse care se pot cumpăra pentru consum acasă, de la cârnați proaspeți, la tot felul de produse din porc, tradiționale”, a spus marți, într-o conferință de presă, unul dintre partenerii evenimentului, Berszány Tibor. 

Potrivit acestuia, lanțul de magazine pe care îl deține vinde anual aproximativ 300 de tone de cârnați. Preferați sunt cârnații de casă, dar căutați sunt și cei cabanos. Și anul acesta, câștigătorii competiției vor putea să își vadă creația în lanțul de magazine, de unde să fie cumpărată de oricine dorește. 

Din programul evenimentului fac parte și concerte, unde este invitată și formația locală Vezuvius, dar și alte acțiuni, ca de exemplu o demonstrație de tăiat porcul în modul tradițional. 

În ceea ce privește concursul, cârnații realizați în cadrul acestuia vor fi analizați de un juriu, format din specialiștii: Tóth Endre, Uhrin Sándor (ambii din Ungaria), chef Mădălina Santa, chef Oana Irina Coantă, directorul Direcției Agricole Covasna, Könczei Csaba și directorul DSVSA Covasna, dr. Sikó-Barabási Sándor și Falvai János. 

Premiul cel mare va fi, la fel ca în edițiile precedente, posibilitatea de a participa la Festivalul Cârnaților din Békéscsaba. 

Festivalul Cârnaților este unul dintre cele mai longevive evenimente gastronomice din județul Covasna și poate și din țară. Concursul este inspirat dintr-o competiție similară derulată anual în regiunea Békéscsaba din Ungaria. Scopul evenimentului este atât promovarea ofertei gastro-turistice din județul Covasna, cât și crearea unor legături de prietenie între membrii comunităților.

Anul trecut, competiția a fost câștigată de Organizația Femeilor din Ojdula. Tot la ediția precedentă s-au atins o serie de recorduri, printre care realizarea a trei pâini uriașe cu cartofi și cârnați, de câte 60 de kilograme fiecare, cel mai mare mic-dejun din regiune și cel mai lung cârnat, care a măsurat 13,5 metri. 

Festivalul Cârnaților este organizat de Consiliul Județean Covasna, în parteneriat cu Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ASIMCOV) și SVESZ (Asociația Unităţilor Hoteliere şi Restaurante din Sfântu Gheorghe).

Informații la zi despre eveniment sunt disponibile pe pagina de Facebook a concursului „Székelyföldi Kolbászfesztivál • Festivalul Cârnaților”.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.