VIDEO: Comasarea comunelor, o direcţie „profund greşită”
Antal Árpád: „Ar trebui să întărim comunităţile rurale”
Proiectul de reformă administrativă, lansat recent de Guvernul României, care prevede comasarea comunelor are o direcţie „profund greşită”, declară primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád. Acesta a explicat că o reformă nu trebuie gândită strict din punct de vedere financiar, iar dacă se va întâmpla acest lucru, riscăm să pierdem valorile locale şi identitatea din mediul rural.
https://youtu.be/QinsBF-wOHs
„Cea mai mare greşeală care se poate face la 25 de ani după revoluţie este să luăm nişte decizii pe baza unor politici publice defectuoase, făcute în perioada comunistă. Cred că noi ar trebui să întărim comunităţile rurale şi eu spun asta ca primar de oraş, pentru că o calitate a vieţii ridicată poate fi atinsă în aceeaşi măsură sau poate pe un termen mediu şi scurt chiar mai ridicată, în mediul rural decât în mediul urban. Să nu uităm că aerul curat înseamnă o valoare. Să nu uităm ca natura înseamnă o valoare. Este evident că în mediul rural eşti mult mai aproape de natură decât în urban. Cred că este o direcţie profund greşită şi că ar trebui privit din punct cultural, din punct de vedere al patrimoniului, al valorii umane şi al potenţialului uman tot ce înseamnă reformă administrativă, nu din punct de vedere financiar. (...) Practic se merge în direcţia „deşertizării” României, în care vor fi câteva centre urbane mari, puternice şi între acestea va fi „deşert”. (...) Devoltare înseamnă să ai identitate locală, identitate micro-regională, regională şi aşa mai departe”, a declarat primarul din reşedinţa de judeţ covăsneană joi, într-o conferinţă de presă.
Antal Árpád a mai explicat: „Punctul meu de vedere şi cred că şi al UDMR-ului este că nu se poate aborda reforma administrativă exclusiv din punct de vedere financiar pentru că distrugem tot ce ţine de cultura locală, de identităţile micro-regionale. Eu am observat şi în judeţul Covasna, pentru că în ultimii 20 de ani s-au format multe noi unităţi administrativ teritoriale, că de fiecare dată formarea acestor comune a însemnat o energie emoţională în plus din partea acelor comunităţi care a putut fi măsurată în rezultate concrete. (...) Dacă noi vom comasa comunele aceste lucruri vor dispărea, din nou, centre vor deveni periferii şi practic vom distruge tot ce înseamnă comunităţile rurale în România. Eu consider că acest fapt, din acest moment, al comunelor care nu pot sta pe picioarele lor din punct de vedere financiar, este un efect al politicilor comuniste. Este un efect al deceniilor comuniste, când practic oamenii au fost mutaţi de la sate în oraşe, comunele au fost golite de tineri şi de oameni. Acum, în loc să încercăm să reparăm acele greşeli şi să punem din nou în funcţiune comunităţile rurale, le vom abandona şi mai mult. Practic, vom distruge tot ce a mai rămas din comunităţile rurale”, a spus edilul din Sfântu Gheorghe.