Viceprimarul Balint Jozsef, înlăturat printr-un vot politic
Sfântu-Gheorghe a rămas de miercuri seara fără unul dintre viceprimari. Balint Jozsef (PCM) a pierdut funcţia printr-un vot cu conotaţii vizibil politice, în care la votul consilierilor UDMR s-au alăturat şi cele ale reprezentanţilor PSD şi PNL. Singurul consilier local PD-L, Valeriu Şerban, a lipsit de la şedinţă pe motiv de boală. Chiar şi în eventualitatea în care ar fi dat un vot de susţinere a PCM - dacă ne gândim la faptul că civicii maghiari îl susţin pe Băsescu -, Balint tot ar fi fost demis, având în vedere componenţa Consiliului – 8 consilieri UDMR, 2 PNL, 1 PD-L şi 1 PSD, plus 9 PCM - , pentru a înlătura viceprimarul din funcţie fiind suficiente 11 voturi. Propunerea de demitere a viceprimarului Balint Jozsef a venit din partea primarului Antal Arpad (UDMR), potrivit căruia este mai bine să rămână fără un viceprimar decât să fie obstrucţionat tot timpul sau „înjughiat pe la spate”, spunând că dacă PCM tot critică proiectele şi tot ce se face în municipiu, mai bine să treacă în opoziţie şi de acolo să-l verifice cât vrea cum cheltuie banii publici ai oraşului. Primarul a amintit de un protocol de colaborare cu PCM, de după alegerile locale de anul trecut, şi spune că avea convingerea că vor conlucra bine, dar nu a fost să fie aşa, iar viceprimarul joacă după cum cântă partidul.
De cum au ajuns la punctul 17 de pe ordinea de zi – cel al demiterii viceprimarului – consilierii PCM au afişat pe foi A4 un mesaj în limba maghiară care spunea „Din această instituţie Antal Arpad, primarul UDMR, vrea să înlăture viceprimarul maghiar”.
De aici şi timp de aproximativ o oră, consilierii şi de o parte şi de alta au trecut de la acuzaţii de „dictator” şi „nedemocraţie” aduse la adresa primarului care spunea recent despre el că este „garanţia că oraşul va merge mai departe”, până la înţepături politice menite probabil să-i facă pe civiciimaghiari să regrete că nu votează cu candidatul la prezidenţiale pe care Coaliţia de la nivel naţional – transferată şi pe plan local – îl votează.
Consilierul PSD Rodica Pârvan a afirmat că votul pe care îl dă este nu împotriva omului Balint Jozsef, ci votul său şi al formaţiunii pe care o reprezintă este împotriva funcţiei pe care el o deţine, precum şi împotriva lipsei de fermitate, calitate pe care dacă ar fi avuto i-ar fi ţinut în bancă pe Kovacs Istvan şi Bereczky Kinga, „purtătorii de cuvânt”.
Şi consilierii PNL au votat pentru demiterea viceprimarului, iar Mădălin Guruianu a condamnat abordarea etnică a demiterii lui Balint, prin afişarea acelor mesaje de pe foile A4, pretinzând astfel să atragă voturile românilor.
Liderul fracţiunii PCM din CL, Kovacs Istvan, a declarat că vor ataca în contencios administrativ decizia Consiliului Local şi acuză că a fost vorba de o vendetă politică provocată de faptul că Balint este membru PCM şi conduce comisia de anchetă a lucrărilor de modernizare din centrul oraşului care au avut loc în această toamnă. Kovacs mai spune că nu a existat niciun protocol semnat cu UDMR, ci a fost vorba de o înţelegere ca între gentlemeni prin care sprijineau orice demers care era pentru dezvoltarea oraşului şi a comunităţii, lucru care se va întâmpla şi de acum încolo.
„Primarul ar vrea să conducă la persoana I tot oraşul. Considerăm că acea coaliţie despre care vorbeşte a fost o înţelegere între gentlemeni fără partea de târguială a unei coaliţii şi de împărţire a puterii“, a declarat Kovacs.
Viceprimarul Balint Jozsef spune că nu a colaborat cum ar fi trebuit cu primarul şi votul împotriva sa vine ca urmare a faptului că acesta este supărat pe PCM.
În semn de protest faţă de ce s-a întâmplat, PCM Covasna intenţionează să solicite de la primar autorizaţie pentru a amplasa în faţa instituţiei o plăcuţă neagră pe care să scrie „Din această instituţie a fost îndepărtat un edil maghiar, cu ajutorul românilor“.
Ana Sidon