ACTUALITATE 4 martie 2010

Viaţa printre păsări

de Covasna Media | 923 vizualizări
Preşedintele Rara Avis, Kelemen Laszlo, creşte la el acasă peste 40 de păsări 05mar2010-pasari1Papagali, porumbei, pițigoi, scatii, unii mai gălăgioși, alții colorați, dar cu siguranță ciripitoare, toate și-au găsit o colivie în casa președintelui Asociației de protecție a păsărilor Rara Avis din Sfântu-Gheorghe, Kelemen Laszlo. La cât de mare iubitor de păsări s-a arătat el încă de când era mic copil, ai crede că Laci a început să ciripească înainte de vorbi. În ultimii ani, el a ajuns să adune peste 40 de păsări pe care le crește sau le îngrijește la el acasă. Noroc că stă la parter și a amenajat de la balcon o mică grădinuță unde a amplasat niște cuști, că altfel risca să devină mai gălăgioasă nevasta decât păsările. Povești păsărești Fiecare pasăre care a ajuns aici e urmărită de o poveste. Pe una a lovit-o mașina și nu putea să mai zboare, pe alta a găsit-o căzută din cuib, alta fusese atinsă de ger. Sunt atât de multe încât nu le-a mai dat nume, dar știe să povestească despre fiecare în parte.

Preşedintele Rara Avis, Kelemen Laszlo, creşte la el acasă peste 40 de păsări

05mar2010-pasari105mar2010-pasari2Papagali, porumbei, pițigoi, scatii, unii mai gălăgioși, alții colorați, dar cu siguranță ciripitoare, toate și-au găsit o colivie în casa președintelui Asociației de protecție a păsărilor Rara Avis din Sfântu-Gheorghe, Kelemen Laszlo.

La cât de mare iubitor de păsări s-a arătat el încă de când era mic copil, ai crede că Laci a început să ciripească înainte de vorbi.

În ultimii ani, el a ajuns să adune peste 40 de păsări pe care le crește sau le îngrijește la el acasă. Noroc că stă la parter și a amenajat de la balcon o mică grădinuță unde a amplasat niște cuști, că altfel risca să devină mai gălăgioasă nevasta decât păsările.

Povești păsărești

Fiecare pasăre care a ajuns aici e urmărită de o poveste. Pe una a lovit-o mașina și nu putea să mai zboare, pe alta a găsit-o căzută din cuib, alta fusese atinsă de ger.

Sunt atât de multe încât nu le-a mai dat nume, dar știe să povestească despre fiecare în parte.

„Aici e pițigoiul. Era prins de lipiciul pus pentru a prinde șoareci, așa l-am găsit lângă un container, în noiembrie. Nu avea nici coadă, aripă, acum au început să crească. Sticletele veneam de la Ozun și fusese lovit, era căzut în stradă. Florintele acum 6 ani căzuse din cuib unul, iar altul l-a prins soția iarna, era înghețat. Scatiul era în parc pe jos, avea probleme cu aripa, dar acum și-a revenit”, povestește Kelemen Laci. O pasăre specială este vânturelul roșu (foto jos). Șmecher și agil, cu ochii rotunzi și sticloși ca niște mărgele scăpate în smoală, vânturelul abia așteaptă să scape din colivia lui de pe hol și să dea o tură pe covor, distrându-se că nu îl poți prinde. Laci l-a găsit acum mai bine de un an, împreună cu doi frați de-ai lui care căzuseră din cuib.

Dacă pe cei doi i-a putut elibera înapoi în natură, cel rămas era prea mic și slab și nu are aripile bune de zbor, așa că a rămas în bloc. Acum, el e dus la copii când li se vorbește despre păsări.

Viermișori, gândăcei și mâncare pentru pisici

Păsările lui Laci au fiecare meniu special și sunt bine îngrijite și vizitate de veterinar. În principal, mâncarea lor constă în semințe de toate tipurile, dar și gândaci, viermi și... Whiskas.

„Pentru vânturel și când avem rândunici le dau mâncare de pisici Whiskas, iar la berze le dau mâncare pentru câini. E mai ieftin și are toate componentele necesare. Dacă le dau numai carne de pui de exemplu își iau numai un anumit tip de ingrediente, dar dacă le dau Whiskas acolo se găsesc de toate. E mai ușor, mai ales la berzele de câteva zile”, spune el.

Fiecare pasăre cu anotimpul ei

Dincolo de păsările pe care le are acasă și stau acolo, în fiecare anotimp Asociația se ocupă de alte numeroase păsări care au nevoie de ajutor, și pe care le găzduiește la sediul ei, sau la membri acasă.

În funcție de anotimp se știe ce păsări vor avea nevoie de ajutor, astfel, în februarie - martie e sezonul bufnițelor, în aprilie – mai al cântătoarelor, vara cam toate speciile, iar toamna berze și bufnițe, iar spre începutul iernii al păsărilor de baltă.

„Le ducem la medic și apoi le țin eu sau membri până se simte mai bine pasărea, pentru că nu avem teren. Nu e chiar bine că le țin oamenii, dar nu avem altă soluție”, a spus Laci.

Potrivit acestuia, o soluție ar fi înființarea unui Spital de păsări, dar pentru acest lucru ar fi nevoie de fonduri.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ion, 8 martie 2010
Asta da om pasionat. Trebuie sa fi pasionat sa tii atatea pasari. Nu stiu cum s-o descurca cu nevasta.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.