ACTUALITATE 30 martie 2020

Vechile „boli” ale birocrației, față în față cu noul virus

de Daniela Luca | 2090 vizualizări

Covăsnenii care ies din izolare sau carantină trebuie să aștepte ca autoritățile să se pună de acord în interpretarea legii 

O interpretare diferită a legii a dus la situația în care medicii de familie ezită să emită actele pentru concediul medical necesare persoanelor ieșite din carantină sau din izolare. Medicii covăsneni spun că, în conformitate cu legislația în vigoare, pe lângă declarația pe propria răspundere a pacientului, este nevoie și de o adeverință de la Direcția de Sănătate Publică. Cei din urmă refuză o să elibereze pe motiv că nu e necesară. Drept pentru care, medicii de familie nu știu cum să gestioneze situația astfel încât legea să nu se întoarcă mai târziu împotriva lor. Și, de parcă nu ar fi îndeajuns de greu să treacă prin izolare sau carantină, tot pacienții sunt cei care trec prin furcile caudine ale birocrației românești, pentru că sunt puși pe drumuri.  

Actele normative care reglementează acordarea concediului medical pentru persoanele care ies din carantină sau din izolare au fost modificate de mai multe ori în ultimele trei săptămâni, fapt care a dus la o serie de nelămuriri și confuzii în rândul medicilor de familii.

Ministerul Sănătății a modificat Ordinul 414/12.03.2020 prin Ordinul 497/25.03.2020, iar prevederile celor două ordine se referă la instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infecția cu COVID-19 și stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei. 

Medicii de familie spun că, în conformitate cu legea, persoanele care au nevoie de concediul medical pentru carantină sau izolare au nevoie în continuare și de adeverință eliberată de Direcția de Sănătate Publică, pentru că acest document nu a fost eliminat prin Ordinul 497 emis miercuri, 25 martie. 

Conform art. 5, alin (1), „asigurații cărora li se aplică măsura de carantinare instituționalizată în spațiile special amenajate și persoanele cărora li se interzice continuarea activității prin instituirea măsurii de izolare la domiciliu beneficiază de concediu și indemnizație de carantină pentru perioada stabilită prin documentul eliberat de direcțiile de sănătate publică.”

Totodată, medicii de familie invocă și art. 20, alin (1) din Ordonanța de urgență nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, în care se arată următoarele: „Concediul și indemnizația pentru carantină se acordă asiguraților cărora li se interzice continuarea activității din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcția de sănătate publică”. 

Totuși, mai multe Direcții de Sănătate Publică din țară, printre care și cea din județul Covasna, nu mai eliberează adeverințe, pe motiv că legea nu ar mai cere acest lucru și că este suficientă doar declarația pe proprie răspundere a pacientului. 

„Ordinele acelea sunt atât de alambicate că nu știe nimeni cum e corect”

Reprezentantul Asociației Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Lucia Șereș, spune că le-a recomandat colegilor să nu se grăbească cu eliberarea concediilor medicale și să aștepte precizările legiuitorului.   

 „Legile nu sunt clare și Ordinele acelea sunt atât de alambicate că nu știe nimeni cum e corect. E Ordinul 414, după aceea l-au modificat și DSP-ul nostru zice că nu mai trebuie niciun fel de confirmare de la ei și că pacientul trebuie să aibă declarația pe propria răspundere. Totuși, în articolul 5 se arată că DSP-ul trebuie să adeverească faptul că este în evidență persoana și că a fost în carantină sau în izolare. Trebuie să ne trimită pe mail aceste date, nu zicem să ni le aducă personal. Acum ne-ar trebui un al treilea jurist sau legiuitorul să scoată legi clare, pe înţelesul tuturor, să știm de ce să ne ținem. E nevoie de certificarea faptului că omul respectiv a fost trimis de DSP în autoizolare sau în carantină. Pentru că altfel, orice om poate să vină să îmi spună, pe propria răspundere, că el s-a autoizolat. Acest concediu trebuie plătit. Nouă ne e frică de faptul că după câteva luni sau la anul sau peste trei ani, când se liniștesc lucrurile, vine Curtea de Conturi și mă pune pe mine să plătesc concediul și pe urmă dă tu în judecată pacientul sau alt medic de familie că de ce m-a mințit în declarație. De asta ne e frică. În ultima variantă a legii scrie că s-a modificat ce s-a modificat, dar nu e clar deloc. Au alambicat modificarea și nu e clar. Domnul director de la DSP ne-a spus că lui îi este clar că nu trebuie nicio adeverință. Eu le-am recomandat colegilor să aștepte cu concediile, că se pot da retroactiv și să nu se grăbească și să vedem ce se mai întâmplă. Unii totuși trebuie să dea pentru că pacienții bat cu pumnul în masă. Eu nu am dat și am recomandat să mai aștepte. Ne-ar trebui un punct de vedere foarte clar și legea să fie în așa fel scrisă, încât să înțeleagă cu toții”, ne-a spus dr. Lucia Șereș. 

Amendă de 5.000 de lei pentru un concediu medical acordat fără respectarea prevederilor legale

Și medicul de familie din Sfântu Gheorghe Claudia Bândea ne-a spus că este ilegal să se acorde concediile medicale doar pe baza declarației pe propria răspundere, pentru că, în conformitate cu legea, este nevoie și de o adeverință eliberată de DSP. Amenda aplicată cabinetelor de medicina familiei pentru un concediu medical acordat fără respectarea prevederilor legale, chiar dacă sunt în continuă schimbare în aceste zile,  este de 5.000 lei. 

„Este împotriva legii. Articolul 5, alineatul 1 a rămas idem. Acest articol nu s-a modificat. Actul îl dau eu, eu pun parafa. Un concediu medical eronat și fără bază legală se amendează cu 5.000 de lei. Eu o plătesc, apoi eu trebuie să mă întorc împotriva pacientului, ceea ce eu nu o voi face niciodată, să mă războiesc cu pacienții mei că aici legea nu e respectată! Dacă nu reușim să colaborăm în litera și spiritul legii, respectând aceste prevederi, atunci eu una chiar voi apela la un avocat (avocații Patronatelor Medicilor de Familie din alte județe sunt dispuși a ne sări în ajutor), căci am foarte mulți pacienți care ies zilele următoare din izolare și vor avea nevoie de concediu medical”, ne-a spus Claudia Bândea. 

Fals în declarații 

Directorul DSP Covasna, Ágoston László, nu a putut fi contactat telefonic pentru a oferi un punct de vedere oficial despre această situație. 

Am apelat ulterior la Instituția Prefectului Județului Covasna, ca să facă „lumină” în această situație. În cele din urmă, am primit un răspuns din partea unui consilier din cadrul Cabinetului Prefectului, Eugen Palade. 

„Am luat legătura cu domnul director Ágoston de la Direcția de Sănătate Publică și acesta ne-a transmis că persoanele pot ieși din carantină fără a avea nevoie de documente justificative. Deci pe baza unei declarații pe propria răspundere, medicii de familie pot elibera certificatul medical. Oamenii trebuie să înțeleagă că nu e de joacă cu o declarație pe propria răspundere. E fals în declarații”, a precizat consilierul.

Alte DSP-uri din țară eliberează adeverințe, spun medicii de familie 

Totodată, medicii de familie din județ spun că alte Direcții de Sănătate Publică din țară, cum ar fi cea din București, respectă aceste prevederi legislative și eliberează adeverința pentru cei care ies din carantină sau din izolare.

Președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Raluca Zoițanu a făcut un apel către pacienți pentru a-i îndemna să aibă mai multă răbdare în această perioadă.  

„Ne exprimăm speranța că pacienții care se adresează în aceste zile cabinetelor de medicina familiei pentru a obține documentele necesare în urma perioadei petrecute în carantină sau izolare la domiciliu vor da dovadă de înțelegere și nu vor agresa personalul medical al cabinetului. Schimbările legislative care au avut loc deja sau urmează să aibă loc pun medicii de familie în imposibilitatea acordării în siguranță a acestor documente în aceste zile”, a scris pe pagina sa de Facebook, Președinte FNPMF, dr. Raluca Zoițanu. 

Astfel, medicii de familie din județ solicită ca Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna să își actualizeze cât mai curând posibil procedurile pentru a elibera adeverința necesară persoanelor care s-au aflat în izolare la domiciliu. În caz contrar, starea de confuzie se va accentua, iar comunicarea și colaborarea, care ar trebui să fie acum mai eficiente ca oricând, va deveni din ce în ce mai precară. 

Și încă o dată, cei care suferă consecințele birocrației alambicate vor fi, în final, tot cetățenii. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.