ACTUALITATE 31 mai 2016

Vass Zoltán: De la dormit pe străzi la pensie și un loc în cămin

de Sever Ioan Miu | 1281 vizualizări

Implicarea echipei Observatorul de Covasna dă roade

Nou succes pentru echipa Observatorului de Covasna. La mai bine de cinci luni de când colegele noastre l-au aflat pe malul Oltului, l-au spălat și i-au găsit un adăpost, Vass Zoltán Dénes a primit din nou pensie, dar  și-a recăpătat și identitatea la nivel oficial, printr-un act provizoriu. Deși demersurile Observatorului s-au izbit, la început, de indiferența majorității autorităților, articolele noastre au determinat Avocatul Poporului să le tragă la răspundere în cazul bătrânului care dormea pe străzi în plină iarnă. Destinul lui Vass Zoltán pare să fi luat o turnură pozitivă, iar bărbatul ar putea ajunge în grija Căminului de Persoane Vârstnice de la Hăghig.

Avocatul poporului s-a autosesizat

Găsit pe malul Oltului de către colegele noastre, Vass Zoltán a primit ajutor material din partea cititorilor, precum și un acoperiș deasupra capului, oferit de Tiberiu Andrei Poștoacă. Acesta l-a primit într-o cabană la Șugaș Băi. Nefiind în deplinătatea facultăților sale mentale, Vass, care suferă de o formă de schizofrenie, a murdărit spațiul de cazare. Motiv pentru care Poștoacă l-a adus, împreună cu Mirela Cara și alte colege, la adăpostul de noapte al Serviciului de Ajutor  Maltez  (SAM) din Sfântu Gheorghe. Vass nu a rămas mult acolo. După cum scria Mirela Cara în luna ianuarie, pe atunci el prefera să doarmă în parcul central, declarându-se nemulțumit de condițiile de la adăpost. Totuși, în februarie, Vass Zoltán a revenit în adăpostul SAM.

În aceeași lună, după o autosesizare, biroul teritorial Brașov al Avocatului Poporului a contactat autoritățile locale pentru precizări în cazul lui Vass. „Erau gerurile acelea şi nu ni s-a părut normal să fie o persoană care, Doamne fereşte, să moară”, declară expertul coordonator la biroul teritorial Brașov, Cătălina Georgeta Matei. Avocatul Poporului a primit răspunsuri de la DGASPC, Poliție și Primărie, aflând că Vass era găzduit în timpul nopții la adăpostul SAM. Din răspunsul Primăriei, care a venit în luna martie, reprezentanții Avocatului Poporului au aflat că Vass fusese operat la Spitalul Județean de Urgență (SJU), fiindu-i amputate degetele de la piciorul drept. „Din cauza gerului, risca să îşi piardă piciorul şi viaţa”, punctează Cătălina Matei. Directorul SJU, Andras-Nagy Robert, ne-a declarat că nu cunoaște acest caz, iar asistenta socială care s-a ocupat de internarea lui Vass a motivat că nu are timp și nici acordul directorului pentru declarații. Matei spune că, în spital, reprezentanții SAM i-au prezentat lui Vass posibilitatea de a merge la un centru social din județul Arad, unde ar fi avut asistență psihologică. Pacientul și-ar fi dat acordul verbal, dar s-a răzgândit. Potrivit conducătorului adăpostului SAM, Székely Robert, centrul din Arad l-ar fi costat mai mult pe Vass decât altă opțiune mai apropiată, la Hăghig. După un timp, Vass a fost externat și  s-a întors la adăpost, Serviciul de Ajutor Maltez ocupându-se ca omul nostru să își poată primi iar pensia de invaliditate, în valoare de circa 410 lei, pe un card nou, și să aibă un buletin provizoriu. „Chiar am fost  plăcut impresionată că s-au întâmplat nişte lucruri”, declară Matei.

O întâlnire cu Vass

Întâlnindu-l pe Vass Zoltán în parcul Elisabeta, vineri după-amiază,  el ne-a confirmat că are buletin și pensie și că doarme noaptea la adăpost. Pe timpul zilei, ca și celelalte persoane cazate acolo, nu poate rămâne înăuntru. Vârstnicul avea două încălțări diferite în picioare și spunea că operația îl jenează, dar se descurcă, adăugând că se simte  „destul de bine”. El nu părea să-și amintească de adăpostul din Arad. Ne-a spus însă că ar fi prea departe și a vorbit  de centrul de la Hăghig unde ar putea sta, dar care e prea scump pentru pensia sa.

Și-a dat acordul pentru căminul din Hăghig 

Dacă vineri Vass ne spune că la căminul pentru persoane vârstnice din Hăghig e scump, marți Székely Robert ne-a declarat că bărbatul și-a dat acordul să stea, pentru câteva luni, acolo: „este de acord şi acum am început să facem demersurile pentru a intra în căminul de la Hăghig”. Székely spune că Vass are 2000 de lei din pensie, bani pe care nu i-a ridicat cât era pe străzi, iar cu această sumă și cu pensia de 400 de lei lunari a strâns 3000 de lei. Bani cu care va putea plăti timp de opt luni cazarea la Hăghig, de 800 lei pe lună. După opt luni, bărbatul e binevenit înapoi la adăpost. Nu l-am putut contacta din nou pe Vass pentru a-mi confirma acordul său verbal.

Îngrijirile la picior, considerate prioritare

L-am întrebat pe Székely dacă la Hăghig se oferă asistență persoanelor cu probleme psihice. Mi-a răspuns că nu știe. „Prima problemă a noastră e piciorul, să primească îngrijiri. Știu că cei de la Hăghig nu vor să se ocupe cu cei cu probleme psihiatrice, pentru că nu au experiență și personal. Dar sunt cazuri, am două trei-persoane cu astfel de probleme pe care le-am trimis acolo. La el e scris că e schizofrenic, dar nu e un caz grav. De fiecare dată când e o astfel de problemă, căminul cere o hârtie de la un medic specialist care spune dacă poate fi luat în centru”, declară Székely. Nu am putut contacta reprezentanții căminului de la Hăghig, pentru detalii. Székely mai spune că urmează un proces complex, cu evaluări sociale și medicale, până când Vass să ajungă la Hăghig.

„-Poate să-și schimbe părerea?

-A mai fost că și-a schimbat părerea, dar până acum, cu mine, nu”

Rămâne de văzut dacă Vass Zoltán Dénes va ajunge, în cele din urmă, la Centrul de Îngrijire pentru persoane vârstnice de la Hăghig sau, răzgândindu-se, va rămâne să doarmă la adăpostul de noapte al Serviciului de Ajutor Maltez. În ceea ne ce privește, considerăm că internarea într-un centru care să ofere ajutor persoanele cu probleme psihiatrice l-ar ajuta cel mai mult să ducă o existență decentă, cu o îngrijire de specialite. Indiferent cum vor evolua lucrurilor, e cert că, la peste cinci luni de când a fost găsit și ajutat de echipa Observatorul de Covasna, Vass Zoltán Dénes a făcut pași decisivi pentru o existență mai demnă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 1 iunie 2016
Trist.... o viata chinuita, muncesti o viata si ajungi la varsta pensionarii sa dormi in parc... Trist.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.