Vasile Blaga, bombardat cu cereri de primarii din judeţ
[singlepic=307,400,200,,left]Sumele prezentate şi promise de ministru pentru judeţul Covasna sunt 7,5 milioane de lei pentru drumuri, 2,5 milioane pentru şcoli – sume care ar trebui să ajungă în aproximativ o săptămână, plus finanţarea până la sfârşitul anului a primăriilor care întâmpină greutăţi din cauza crizei şi fonduri pentru continuarea obiectivelor pe Ordonanţa 7, dar şi alte programe derulate prin Ministerul Dezvoltării. Întâlnirea a avut loc la sediul Consiliului Judeţean (CJ) şi
Ministrul Dezvoltării, Vasile Blaga , s-a întâlnit vineri la Sfântu-Gheorghe cu primarii din judeţ şi conducerea Consiliului Judeţean, ocazie cu care le-a promis acestora fonduri atât pentru continuarea unor lucrări demarate cât şi pentru sprijinirea acelor primării care au probleme cu banii.
Sumele prezentate şi promise de ministru pentru judeţul Covasna sunt 7,5 milioane de lei pentru drumuri, 2,5 milioane pentru şcoli – sume care ar trebui să ajungă în aproximativ o săptămână, plus finanţarea până la sfârşitul anului a primăriilor care întâmpină greutăţi din cauza crizei şi fonduri pentru continuarea obiectivelor pe Ordonanţa 7, dar şi alte programe derulate prin Ministerul Dezvoltării. Întâlnirea a avut loc la sediul Consiliului Judeţean (CJ) şi a constituit un prilej pentru ca primarii să prezinte câteva dintre problemele cu care se confruntă, preşedintele CJ, Tamas Sandor, remarcând totodată că Vasile Blaga şi-a onorat promisiunile făcute încă de la prima sa vizită, din februarie, de când Ministerul Dezvoltării a alocat zeci de milioane de lei pentru judeţ.
În ceea ce priveşte solicitările primarilor, cel din Ozun, Raduly Istvan, a solicitat sprijinul ministrului pentru o lucrare de apă şi canalizare – derulată prin Ordonanţa 7 şi HG 577 - care deşi a fost recepţionată nu poate fi dată în folosinţă din cauză că nu sunt făcute racordurile.
Primarul spune că ar fi nevoie de peste 800 de racorduri şi de 1 milion de lei pentru a reuşi să pună pe picioare investiţia. Şi primarul din Zagon, Kiss Jozsef, i-a vorbit ministrului despre o serie de probleme la lucrarea de apă, canalizare şi staţie de epurare.
„Conform contractului, în 2008 execuţia acestora a expirat, putem fi daţi în judecată pentru neplata, din lipsă de fonduri, a lucrărilor executate. În ce priveşte staţia de epurare, pentru terminarea lucrării avem nevoie de 56.000 de lei, e aproape gata dar nu e dată în funcţiune. Nu avem resurse la nivel de comună”, a spus primarul. De aseme nea, edilii din Sita Buzăului, Dobârlău, Zăbala, Hăghig, Bodoc, Băţani, Baraolt sau Târgu-Secuiesc i-au prezentat şi aceştia lui Vasile Blaga unele solicitări sau probleme. Primarul comunei Dobârlău, Vasile Maxim, s-a interesat astfel de natura criteriilor care stau la baza stabilirii gradului de sărăcie sau bogăţie al unei comune, criteriu decisiv pe măsura 322, în timp ce primarul din Baraolt, Nagy Istvan, a afirmat că în doi ani oraşul său a beneficiat de 200.000 de lei din fondul de rezervă al Guvernului şi are un proiect important pentru construirea unui campus şcolar, dar lucrările au fost oprite din lipsa banilor.
Nagy Istvan s-a plâns că deşi în localitatea sa se regăsesc multe spaţii miniere nefolosite, nu le poate prelua şi acestea stau în paragină. Primarul a spus că a întocmit un proiect de hotărâre de Guvern încă din anul 2006 dar nu a avut susţinere pentru el, iar acele spaţii i-ar prinde foarte bine pentru a amenaja acolo un sediu al Primăriei sau un Tribunal de exemplu, întrucât spune că nu are suficiente clădiri. Primarul a solicitat şi obţinut promisiunea sprijinului ministrului în acest sens, Blaga apreciind că acele cazărmi dezafectate sau terenuri care nu mai sunt utilizate de către organele centrale trebuie să fie transmise în administrarea autorităţilor locale.
„Nu este decât o singură soluţie: trecut peste reticenţele din zona respectivă, care nu ţin de securitate naţională, de nimic, şi transmis, dar nu numai de către Ministerul Apărării, ci şi de Ministerul Transporturilor, de către Ministerul Agriculturii. Trebuie să existe o singură regulă de la Sfântu-Gheorghe până la Oradea şi Iaşi şi unde doriţi, terenurile care nu sunt absolut necesare funcţionării instituţiilor aparatului central să fie transmise imediat”, a spus Blaga.
10.000 de km de drumuri
Unul dintre programele care a fost anunţat de Blaga şi care va fi introdus miercuri în şedinţă de Guvern este „10.000 de km de drumuri judeţene şi locale“, prin care vor putea fi finanţate şi acele proiecte de drumuri care nu se încadrează în niciun program de finanţare naţional sau european. Blaga a declarat că programul are o valoare de 2 miliarde de euro, în intervalul 2010-2012, iar prioritate vor avea acele administraţii cu proiectele tehnice deja făcute şi care n-au intrat la alte programe pentru că erau suprasolicitate.
Blaga le-a explicat primarilor din judeţ că la acest program au fost introduse şi drumurile locale tocmai pentru a cuprinde şi acele tronsoane care ţin de anumite oraşe, comune sau cartiere şi care nu puteau fi finanţate prin alte programe.
Potrivit preşedintelui Consiliului Jude ţean Covasna, Tamas Sandor, judeţul va avea proiect pentru 150 de km de drum judeţean şi 100 de km de drum local, proiect ce va fi predat până în noiembrie.
Fruntaşi la reabilitare
În cadrul şedinţei cu primarii, ministrul Vasile Blaga a apreciat faptul că municipiul Sfântu-Gheorghe este fruntaş la reabilitarea termică şi le-a solicitat edililor din localităţile unde există proiecte de termoizolare să se grăbească, pentru a nu-i prinde iarna cu lucrările în aer.
„Primarii să se grăbească - cei care nau făcut licitaţiile cu licitaţiile, cei care au făcut licitaţiile cu execuţia lucrărilor, să nu ne prindă iarna cu apartamentele cetăţenilor fără geamuri, fără eu ştiu ce, în condiţiile în care fondurile sunt alocate, am alocat 3.600 de miliarde (la nivel naţional, n.r.). Am fost obligaţi din păcate să luăm de la unele primării şi să alocăm altora, tocmai pentru că au recunoscut că nu se pot încadra în program, ori nu pot să-mi permit să-mi bat joc de banii publici în condiţiile în care sunt câţi sunt, nu sunt mulţi, dar vreau să am o execuţie bugetară de sută la sută la sfârşitul anului“, a declarat Blaga.
Începând din acest an, finanţarea pentru programul de termoizolare se asigură 50% din bugetul statului, 30% de la autorităţile locale şi 20% proprietarii. După ce anul trecut au fost reabilitate termic 17 blocuri, anul acesta alte în jur de 500 de apartamente din Sfântu-Gheorghe urmează a fi incluse în acest program.
Tot vineri, Blaga i-a mai sfătuit pe primari să nu se întindă mai mult decât le permit fondurile bugetare, ci să lucreze de câţi bani au la dispoziţie, în limita fondurilor alocate, pentru a nu avea ulterior probleme.
Veşti bune pentru descentralizare?
Subiectele discutate vineri au atins şi problema descentralizării. Ministrul Dezvoltării a apreciat că au existat totuşi paşi concreţi şi în privinţa acestui proces şi a anunţat că data limită pentru prezentarea de către ministere a standardelor de cost aferente serviciilor publice care urmează să fie descentralizate este 30 septembrie.
„Am spus că dacă nici acum când preşedintele României a fost primar, primul ministru a fost primar, noi din Guvern aproape toţi am trecut prin administraţia publică nu se face descentralizarea, nu se mai face niciodată, dar convingerea mea este că se face de data asta. 30 septembrie este data limită până la care fiecare minister de linie trebuie să prezinte standardele de cost aferente fiecărui serviciu public, astfel încât să ştim exact în momentul în care se transferă autoritatea administrativă către Primărie sau Consiliu Judeţean după caz, câţi bani vin, pentru că nu este permis să repetăm greşelile celorlalţi şi să îi obligăm să aibă nu ştiu ce responsabilităţi dar fără fonduri”, a spus Blaga.
Potrivit acestuia, este demonstrat faptul că administraţia publică locală este mai eficientă în utilizarea fondurilor decât cea centrală, dând exemplu în acest sens implicarea administraţiei publice în şcoli.
Vasile Blaga a afirmat că, dacă în anul 2005 s-au alocat fonduri semnificative pentru şcoli, de la Guvern, prin derularea banilor prin minister şi inspectorate şcolare, gradul de utilizare a fondurilor la sfârşitul anului era de numai 18%, pentru ca după ce fondurile au fost date direct la primării gradul de utilizare să crească la aproape 100%.
Cu ocazia vizitei ministrului Vasile Blaga, conducerea CJ a solicitat sprijinul Ministerului Dezvoltării şi pentru deblocarea situaţiei în ceea ce priveşte proiectul „Drumul Apelor Minerale”. Cele 3 variante propuse sunt implicarea ministerului pentru a ajunge la un consens între cele două firme implicate în proiect, executantul să fie liderul programului şi să primească el banii, sau rezilierea contractului.
Ana Sidon