ACTUALITATE 2 noiembrie 2016

Vânzătorii de flori din Sfântu Gheorghe, avertizaţi sau amendaţi de Protecţia Consumatorilor

de Iulia Drăghici - Taraș | 1064 vizualizări

Vânzătorii de flori care au participat la Târgul organizat de Tega în Piaţa Centrală în perioada 25 octombrie – 1 noiembrie au primit luni, 31 octombrie, vizita comisarilor de la Protecţia Consumatorilor Covasna şi a poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna. În urma controalelor efectuate de aceştia, au fost aplicate 16 avertismente şi două amenzi contravenţionale, în valoare totală de 4.000 de lei.

„Cele două amenzi, în valoare de 3.000, respectiv 1.000 de lei, au fost aplicate unor SRL-uri, unul pentru că nu avea casă de marcat, nici aviz de însoţire a mărfii, iar al doilea pentru că nu prezenta informaţii legate de plantele comercializate, recomandări privind plantarea şi întreţinerea acestora, de îngrijire şi păstrare a florilor la buchet etc. Cei care au primit avertisment sunt mici producători particulari care au plătit o taxă de participare la târg şi credeau că sunt absolviţi de orice altă obligaţie”, a declarat comisarul şef-adjunct Mircea Diacon pentru Agerpres.

Într-un comunicat de presă, reprezentanţii Protecţiei Consumatorilor notează că producătorii agricoli sunt de cele mai multe ori încurajaţi să participe la astfel de acţiuni, fără însă ca organizatorii să îi informează cu privire la necesitatea respectării prevederilor legale privind comercializarea produselor.

„Plata unei taxe către organizatori nu reprezintă absolvirea de la respectarea normelor legale de vânzare a produselor. Conform Legii 145/2014, actualizată, producătorii agricoli, persoane fizice pot comercializa produsele obţinute din gospodăria sau ferma proprie pe baza documentului de identitate, a atestatului de producător şi a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol”, arată comunicatul.

De cealaltă parte, Máthé László, directorul general al Tega, spune că este în responsabilitatea fiecărui comerciant să se asigure că respectă procedurile legale şi că participarea la acest târg nu este singulară pentru aceşti vânzători. „Eu cred că toată lumea ştie regulile şi ce trebuie să facă, indiferent dacă e în piaţă sau are un magazin. Evenimentul nostru a fost ceva ocazional. Producătorii nu vin doar la Târgul de flori, ci merg peste tot. Aş putea să spun că în fiecare zi sunt tot în alte părţi şi vând”, a explicat acesta.

La târgul de flori au participat 29 de firme, adică 26 de producători şi 3 societăţi comerciale. Acţiunea s-a desfăşurat pentru prima dată în parcul central, potrivit organizatorilor. „Acest târg de toamnă se organiza de obicei în faţa pieţei, în parcare, dar având în vedere că parcarea s-a modernizat, spaţiul s-a micşorat şi numărul de locuri a scăzut, de anul acesta am cerut de la Primărie autorizaţie de a organiza acest târg în parcul central”, ne-a spus director executiv la administraţia pieţelor, Petráss Iolanda. „S-a mai organizat „Expo flori” vara, de vreo trei ori, dar atunci târgul a fost pe bază de invitaţie, deci a fost altceva”, a mai precizat aceasta.

Scopul evenimentului a fost cel de a oferi posibilitatea locuitorilor oraşului Sfântu Gheorghe să se aprovizioneze cu flori pentru Ziua Morţilor, marcată pe 1 Noiembrie.

În comunicatul de presă, CJPC Covasna subliniază faptul că „organizatorii târgurilor pot fi sancţionaţi contravenţional dacă permit participarea producătorilor de alimente fără verificarea documentelor necesare şi fără avizul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA)”.

Mai mult, „referitor la comercializarea florilor, plantelor de apartament şi de grădină, vânzătorii au obligaţia să informeze consumatorii asupra: denumirii produsului, denumirii/mărcii producătorului, recomandărilor de îngrijire şi păstrare a florilor în buchet, recomandărilor de plantare şi întreţinere, a eventualelor riscuri previzibile şi a traducerii în limba română a informaţiilor consumatorilor”, arată aceeaşi sursă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.