ACTUALITATE 8 decembrie 2022

Vandalizarea Casei de Cultură a Sindicatelor, sesizată ministrului Afacerilor Interne

de Iulia Drăghici - Taraș | 1454 vizualizări

O sesizare privind „starea deplorabilă a Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Sfântu Gheorghe și vandalizarea repetată a fostei biblioteci din incintă” a fost transmisă ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, prefectului județului Covasna, Ráduly István, și primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, potrivit documentelor puse la dispoziție de senatorul AUR din județul Covasna, Ionuț Neagu, semnatarul acestora. 

Parlamentarul notează în interpelare că cea mai recentă vizită a sa la acest obiectiv a fost pe 1 Decembrie și că atunci a văzut că acțiunea de voluntariat de salvare a cărților din fosta bibliotecă a clădirii, realizată în vară, a fost în zadar, respectiv că ușile care păstrau volumele într-o oarecare siguranță au fost smulse și aruncate de la etaj. 

Ni se transmite, nouă etnicilor români din municipiul Sfântu Gheorghe și din județul Covasna, în cel mai pur stil mafiot, că cineva face ce dorește aici. Mormane de cărți, pe care le salvasem anterior, ajutat fiind de o echipă de voluntari, între care și copii de etnie maghiară, au fost distruse de o mână criminală. Fapta s-a produs în plin centru al orașului, într-o zonă apropiată de sediile diverselor instituții de stat, monitorizată de agenții locali și naționali de poliție. Pagube importante au fost cauzate clădirii. Actual, două uși masive din lemn care asigurau siguranța în camera bibliotecii au fost smulse și aruncate de la primul etaj, fapt ce ar fi provocat un zgomot asurzitor și nu ar fi putut trece neobservat de către organele de ordine publică.

Este cunoscut și se constată obiectiv faptul că primarul Árpád Antal a blocat, sub pretinse datorii, conturile asociației care gestiona Casa de Cultură, pentru a intra în posesia acesteia. De altfel, în 2013, primăria orașului a mărit abuziv cu aproximativ 2537% impozitul pe această clădire. Constatăm de asemenea că primăria municipiului Sfântu Gheorghe încearcă în prezent să treacă clădirea din proprietatea Asociației Naționale a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România în domeniul public, adică sub administrația sa. 

În drept o naționalizare forțată, acest lucru ar părea ciudat la prima vedere prin prisma faptului că vine de la un primar reprezentant al unei minorități care reclamă abuzurile naționalizării regimului comunist, totuși nu este de mirare, UDMR fiind continuatorul PCR de limba maghiară prin primii săi lideri.

Consider că acest act de vandalism este sfidător și intolerabil. Condamn lipsa de implicare a organelor abilitate care s-ar fi putut autosesiza în acest sens, dar care, pentru a nu știu câta oară, ignoră cu o pasivitate devenită complicitate problemele comunității românești din municipiu și județ”, scrie Ionuț Neagu în interpelarea adresată autorităților locale, județene și ministrului Afacerilor Interne. 

În același document sunt incluse și șapte întrebări la care solicită răspuns oficial, scris și oral, printre care și: 

„- Găsiți oportună demararea unei anchete pentru identificarea și tragerea la răspundere a făptașilor/vinovaților, precum și pentru recuperarea pierderilor suferite?

- Aveți în vedere deblocarea conturilor asociației care are în grijă Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul Sfântu Gheorghe? În cazul unui răspuns pozitiv la acest punct, când se va realiza acest lucru? În cazul unui răspuns negativ, vă rugăm să argumentați pertinent această poziție. 

- Luați în calcul reducerea impozitului mărit în mod nejustificat și nerezonabil cu 2537%? Vă rugăm să argumentați răspunsul, oricare ar fi acesta. 

- Care sunt motivele pentru care primăria municipiului Sfântu Gheorghe dorește cu fervoare preluarea administrației acestei clădiri pe care a încărcat-o nejustificat și nerezonabil cu un impozit mărit cu 2537%?

- Dacă este luată în calcul demiterea primarului și/sau a prefectului, ținând cont că nu este prima dată când au loc acțiuni provocatoare față de comunitatea românească, acțiuni pentru care nu există niciun răspuns la nivel instituțional”. 

Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe este un subiect dureros și o rană deschisă a comunității de aici, pentru că în anii în care nu a fost folosită s-a transformat în pericol public, fiind constant vandalizată și degradată, în ciuda faptului că în interior mai sunt lucruri de valoare. 

Primăria și Consiliul Local Sfântu Gheorghe au demarat cel puțin două demersuri, adresate Guvernului, pentru a trece clădirea în administrarea autorităților locale, cu scopul de a o readuce în circuitul cultural al orașului. 

Problema principală, pe lângă datoriile acumulate după majorarea impozitului, o reprezintă faptul că nu este clar în administrarea cui se află în prezent Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe. Își asumă acest drept atât Asociația Națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR), cât și Confederația Generală a Muncii – Uniunea Generală a Sindicatelor din România (CGM-UGSR). 

În primăvara lui 2021, Primăria Sfântu Gheorghe a anunțat că a făcut o plângere penală, „pentru că această clădire este neîngrijită şi creează probleme de ordine și sănătate publică”, și a informat, din nou, cu această ocazie că „doreşte preluarea clădirii Casei de Cultură a Sindicatelor şi reintroducerea ei în circuitul cultural al oraşului, însă pentru acest lucru este nevoie de o decizie la nivel central în ceea ce priveşte tot patrimoniul fostului sindicat comunist”.

Dar, în timp ce autoritățile și organizațiile își dispută dreptul de proprietate, clădirea este lipsită de pază, acum și de geamuri și de uși, și, pe lângă aspectul demn de filmele de groază pe care îl are, mai este și un real pericol pentru populație. 

Sursa foto: Ionuț Neagu

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.