ACTUALITATE Acum 23 ore, 34 minute

Valoarea pagubelor produse de urși a scăzut de peste trei ori

de Iulia Drăghici - Taraș | 303 vizualizări

Valoarea pagubelor produse de urși anul acesta este de peste trei ori mai mică decât a fost pe întreg anul trecut, potrivit datelor oficiale ale Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna. Suma despăgubirilor înregistrate a fost până acum, în județul nostru, de aproape 307.000 de lei, față de peste un milion de lei în 2023. Atunci, valoarea a atins un record județean. 

Raportul APM, prezentat marți, într-o conferință de presă, arată că dacă în 2023 au fost înregistrate 366 de cazuri cu pagube provocate de urși, anul acesta au scăzut la 150. 

Diferențe majore sunt la toate capitolele, însă ies în evidență oile și păsările. Dacă în 2023 au fost omorâte 313 oi, în 2024 până în prezent, au căzut pradă ursului 139. În ceea ce privește păsările, lista celor omorâte număra 649 anul trecut, iar anul acesta au fost raportate 211. 

Până acum, anul acesta nu au fost stupi de albine distruși de urși, însă anul trecut vorbeam de 53 de astfel de pagube. 

Se pare că printre „preferatele” urșilor au rămas vacile, pentru că în 2023 aceștia au omorât 57 și anul acesta încă 46. 

Dintre culturile agricole preferate de animalul sălbatic sunt cele de porumb și floarea-soarelui. Dar și aici sunt scăderi semnificative. În 2023 au fost raportate peste 100 de hectare de porumb distruse de urs, în vreme ce anul acesta vorbim de mai puțin de 15. La floarea-soarelui, pagubele în 2023 numărau aproape 12 hectare, iar anul acesta mai puțin de 1,3 ha. 

Valoarea tuturor acestor pagube a fost în 2023 de peste un milion de lei, o cifră record pentru județ. Anul acesta, vorbim de aproape 307.000 de lei pagube. Din această sumă, la cei afectați au ajuns până în prezent puțin peste 177.000 de lei. Restul banilor urmează să ajungă la păgubiți în momentul în care Ministerul va face plățile. 

„Dacă gestionam din 2016 încoace populația de urși, nu era mai bine ca în loc de un milion 96 de mii de lei pagube să fie doar 100.000? Acești bani puteau merge altundeva, la un cămin de bătrâni, la o școală, la un drum, la o autostradă. Plătim niște sume colosale”, a spus directorul executiv al APM Covasna, Gheorghe Neagu, în conferința de presă de marți. 

De unde vine, totuși, această scădere semnificativă? 

Gheorghe Neagu (FOTO) a explicat că printre cauze se poate număra și faptul că păgubiții nu au mai raportat stricăciunile din cauza birocrației. Dar a vorbit și despre intervențiile mai hotărâte ale autorităților. 

Au fost șapte urși extrași cu OUG 81. Încă nouă au fost accidentați. Marea greșeală care s-a făcut în 2016 a fost scoaterea cotei. (...) Și nu toți depun actele la primărie. Mulți când aud că trebuie să facă hârtii, fug. Spun că nu vor să piardă timpul”, a explicat directorul APM Covasna. 

Din cei șapte urși extrași după regulile ordonanței 81, adică cea care permite comisiei formate din primar/viceprimar, jandarmi, veterinar și vânători să intervină, cinci au fost omorâți (la Turia, Ghelința, Bățani, Sânzieni și Dalnic), iar doi au fost relocați (de la Bixad și Turia). 

Tot anul acesta, alți nouă urși au murit din cauza accidentelor de mașină sau tren. 

În plus, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna a emis aproape toate cele 54 de autorizații de împușcare a urșilor, disponibile anul acesta pentru județul nostru, după cea mai nouă alocare, conform Legii 242/2024. 

Autoritățile susțin că în județul Covasna trăiesc peste 2.000 de exemplare de urs, mai mult decât ar putea suporta teritoriul. 

Dacă vreți să aflați mai multe amănunte despre conflictul om-urs în județul Covasna, puteți citi Campanie CovasnaMedia. Cu lupa, în lumea urșilor din județul Covasna.

Teme articol: ursi pagube APM Covasna
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.