ACTUALITATE 17 noiembrie 2023

Valoare record a pagubelor produse de urși în județul Covasna: peste un milion de lei

de Daniela Luca | 665 vizualizări

Peste un milion de lei este valoarea pagubelor produse de urși în județul Covasna în perioada 1 ianuarie - 15 noiembrie a.c. Datele au fost prezentate joi, într-un bilanț întocmit de Agenția Pentru Protecția Mediului (APM) Covasna. Pradă animalului sălbatic au căzut peste 50 de vaci, 260 de oi, aproape 650 de păsări, dar și capre, porci și un cal. Urșii au stricat anul acesta și 100 de hectare de porumb.

Din suma înregistrată, peste 293.000 de lei reprezintă banii deja plătiți. Alți peste 600 de mii de lei sunt fonduri aprobate și urmează să fie achitate în cursul acestei luni, de îndată ce banii ajung în Trezorerie. Diferența va fi achitată în lunile următoare. 

Pagubele au fost înregistrate în 335 de cazuri, atât la animale, cât și culturi.

„APM Covasna are înregistrate pagube de peste un milion de lei. Se va ajunge la un milion și o sută de mii până la sfârșitul lunii. Avem înregistrate, dar se va depăși acest număr, 335 de pagube până ieri și se va trece de pragul cel mai înalt de până acum, care a fost în 2021, de 337 de pagube. Și în săptămânile următoare vor mai fi cazuri, la porumb, la animale chiar”, a spus joi directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu.

Situația tensionată generată de urși afectează și județele învecinate. Harghita, de exemplu, a raportat o creștere alarmantă a pagubelor. Numai în acest an, s-a înregistrat un număr de 600 de cazuri, a mai precizat directorul APM.

În ceea ce privește tipul pagubelor înregistrare în județul nostru, APM informează că din dosarele verificate s-a constatat că urșii au omorât 53 de vaci, 260 de oi, șase capre, 31 de porci, un cal, 649 de păsări și au distrus 53 de stupi de albine. Au stricat și 100 de hectare de porumb, aproape 12 hectare de floarea-soarelui și jumătate de hectar de grâu.

„Este îngrijorător, mai ales că avem 53 de vaci omorâte de urs, avem la porumb pagube mari. O suprafață de o sută de hectare este mare totuși. Sunt afectați mai mult fermierii mari. Am văzut și lanuri stricate de urs în proporție de 80-90%. Din toți anii pentru care avem o statistică, adică din 2014, 2021 a fost un an cu cele mai multe pagube, 337. În 2022 au fost 273, iar în 2020, când a izbucnit pesta porcină, au fost 194, pentru că au avut ce să consume, iar în 2021, ca și anul acesta, fructificația în pădure a fost foarte slabă, fără jir și fără ghindă”, a mai declarat Gheorghe Neagu.

Câți urși au fost extrași?

Până acum, din județul Covasna au fost extrași șase urși din șapte, din prima cotă de recoltare. După actualizarea ordinului de ministru, care a majorat numărul, din cele 16 cazuri alocate pe 34 de fonduri de vânătoare din județ, deocamdată au fost împușcate șapte exemplare.

Totodată, prin Ordonanța de Urgență 81, care le permite primarilor și comisiei care se întrunește să împuște urșii agresivi, imposibil de alungat, s-au extras 10 exemplare.  Astfel de cazuri au fost anul acesta la Covasna, Sfântu Gheorghe, Ilieni și alte localități din județ.

Reamintim că în 2023 trei persoane au fost rănite în urma întâlnirilor cu urșii. Este vorba despre trei bărbați, unul din comuna Sita Buzăului și ceilalți doi din Belin.

Problema urșilor nu este una nouă. Principala îngrijorare este numărul prea mare al acestora raportat la arealul disponibil, spun autoritățile.

În primăvară, numărul urșilor va crește din nou

Estimările actuale ale asociațiilor de vânătoare indică un efectiv de 2.183 de urși, dar autoritățile anticipează o creștere în primăvară, odată cu nașterea puilor.

Urși sunt în tot județul, spune directorul APM, dar majoritatea stau în zonele de deal – Baraolt, Turia, Ojdula, Barcani, Întorsura Buzăului. Nici zonele de câmpie nu sunt ferite de pericole.

„Este interesant că și în fondurile cinegetice de vânătoare din câmpie, cum ar fi Ilieni, Câmpul Frumos, au apărut urși care au creat destule probleme, pagube atât în gospodării, cât și în culturile de porumb, de floarea soarelui”, a mai spus Gheorghe Neagu.

Autoritățile preconizează o perioadă de liniște odată cu venirea iernii, însă doar dacă vremea va fi cu adevărat rece. În acest caz, urșii vor intra în hibernare, dar chiar și în aceste condiții, excursiile în natură nu sunt recomandate, mai spune directorul APM Covasna, iar cei curajoși care se aventurează trebuie să fie extrem de vigilenți și bine echipați.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.