ACTUALITATE 8 februarie 2017

Valeriu Bularca, întorsureanul campion mondial la lupte, a decedat

de Iulia Drăghici - Taraș | 4640 vizualizări

Valeriu Bularca, primul român care a cucerit titlul de campion mondial la lupte, a încetat din viaţă marţi, 7 februarie, la vârsta de 85 de ani. Fostul campion va fi condus pe ultimul drum joi, 9 februarie a.c., în jurul orei 14,30, la Cimitirul Dârste din Braşov.

Luptătorul Valeriu Bularca s-a născut în 1931 la Întorsura Buzăului. În 1950 a început luptele greco-romane la Braşov, iar în 1952, în urma unei selecţii, sportivul a intrat în lotul naţional al Românei.valeriu-bularca-campion-mondial-lupte-greco-romane

În 6 iunie 1961, Valeriu Bularca a intrat în istoria sportului românesc prin câştigarea medaliei de aur la Campionatul Mondial de lupte greco-romane desfăşurat la Yokohama, în Japonia, la categoria 73 de kilograme. Totodată, în perioada 1957 – 1964, acesta a fost de şase ori campion naţional. În 1964, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Valeriu Bularca a cucerit şi o medalie de argint, la categoria 70 de kilograme. El a mai fost medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale de la Budapesta, din 1958, tot la categoria 73 de kilograme.

„Mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a dat darul ăsta”

După retragerea din activitatea competiţională, Valeriu Bularca a devenit antrenor de lupte la clubul Steagul Roşu Braşov, iar mai apoi s-a retras din viaţa publică, locuind până în ultimele zile de viaţă în oraşul de sub Tâmpa. Pe lângă premiile şi titlurile obţinute din competiţii, acesta a fost decorat, printre altele, şi cu titulatura de „Maestru Emerit al Sportului”.

„Mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a dat darul ăsta de forţă, de viteză şi de gândire. Luptele m-au ajutat în viaţă, în toate privinţele. În primul rând că am văzut lumea, am  câştigat nişte titluri şi că am ajuns sănătos la o vârstă înaintată”, declara în 2013 Valeriu Bularca, într-un interviu pentru site-ul www.lupteromania.com.

Săptămâna viitoare, în 14 februarie, marele sportiv ar fi împlinit 86 de ani.

„Dumnezeu să-l odihnească! Un exemplu, un om deosebit, un mare patriot! De asemenea modele au nevoie următoarele generaţii! Nu te vom uita niciodată!”, a scris cineva pe pagina de Facebook a regretatului sportiv.

Întorsurenii îşi omagiază campionul Valeriu_Bularca

În cinstea marelui luptător cu „rădăcini” din Întorsura Buzăului, autorităţile locale au botezat sala de sport a oraşului, construită în 2010, cu numele acestuia. În cursul zilei de miercuri, aici a fost arborat un steag de doliu.

„A fost un campion mondial la lupte libere, un om care a onorat această comunitate întorsureană. De aceea am şi dat sălii de sport din oraş numele lui. Am auzit că a murit, iar miercuri ne vom duce şi noi să îl onorăm pe acest om care pleacă dintre noi, după ce a făcut atât bine, în numele ţării şi în cel al comunităţii. Voi merge la înmormântare. Nu e la îndemâna oricui spre exemplu să scrie o carte, după cum nu e la îndemâna oricui să fie campion mondial. Toată lumea râvneşte aceste lucruri unice, deosebite, greu de realizat, iar atunci când eşti în frunte e mai mult decât a fi un simplu om, este putere, forţă, inteligenţă, abnegaţie. A fi campion mondial nu e la îndemâna oricui!”, a declarat primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă.

„Pentru noi va rămâne întotdeauna un mare campion, originar din ţara Buzaielor! Toată stima!”, ne-a spus preşedintele Asociaţiei Sporitve „Ciucaş”, administrator al sălii de sport, Constantin Iagăr.

Sursă foto: Cladudiu Drăgan şi 7sport.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Cristina, 8 februarie 2017
Născut la Întorsura Buzăului, trăit în Brașov, ce atâta reclamă, nu avea nimic cu acest oraș
costel, 8 februarie 2017
Inteligenta declarație a primarului LECA .... parvenit în țara Buzaelor ... om de ....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.