ACTUALITATE 25 iunie 2017

Urșii, „turiști” nedoriți în satul cu pretenții de UNESCO

de Iulia Drăghici - Taraș | 3229 vizualizări

Urșii continuă să dea de furcă locuitorilor din județul Covasna. Vineri seara o ursoaică și cei doi pui ai săi au fost văzuți în zona caselor din satul Bicfalău, aparținător comunei Ozun. Întâmplarea a fost făcută publică chiar de primarul localității, Ráduly István, printr-o postare pe rețeaua de socializare Facebook. Prin intermediul aceluiași canal, acesta s-a declarat nemulțumit de felul cum legiuitorii români și europeni aleg să trateze de la distanță subiectul urșilor, care zi de zi amenință bunurile și chiar și viețile oamenilor.

„În această seară, în jurul orei 21, satul Bicfalău a fost vizitat de către o familie de urşi. Ursoaica cu cei doi pui au pătruns în apropierea caselor de locuit şi vizibil nu erau deranjaţi de strigătele oamenilor. Totuşi s-au răzgândit şi în loc să pătrundă în localitate s-au întors în pădure. Am sunat pe numărul de telefon 112, precum am apelat şi la Asociaţia de vânătoare Harghita-Sud. Cei de la asociaţie au fost foarte operativi şi prompţi, au venit la faţa locului şi au uzat mai multe focuri de armă pentru îndepărtarea fiarelor. Am stat şi am cugetat, mă întrebam? Pe lângă numeroase daune provocate de animale sălbatice în culturile de câmp ale agriculturilor care nu prea sunt compensate, pe lângă teroarea pe care o trăiesc oamenii zi de zi din cauza urşilor care intră în gospodăriile lor şi provoacă pagube şi suferinţe, ce anume mai trebuie să se întâmple în ţara asta pentru deşteptarea legiuitorilor noştri să vadă clar că birocraţii din Bruxelles mai degrabă slujesc politica şi protecţia vânatului în Europa de est şi nu drepturile şi siguranţa oamenilor de aici. Iar dacă parlamentarii noştri, în materia vânatului „nu pot” să adopte legi „mai apropiate” de siguranţa locuitorilor din satele montane, măcar să vină cu gestul de a oferi spre „păstrare” o parte din populaţia urşilor şi a mistreţilor către ţările alpine cu dedicaţia „dreptul de acces liber către zonele de locuit”. Şi poate că numai în această situaţie vom putea avea şi noi sentimentul de securitate şi o producţie agricolă nedistrusă de animalele sălbatice”, a transmis primarul Ráduly.

În ultima lună animalele sălbatice au produs în județul Covasna pagube în valoare totală de aproape 143.000 de lei, după cazurile sesizate autorităților, anunță Agenția pentru Protecția Mediului Covasna.

Cele mai afectate localități în ceea ce privește atacurile de urs sunt Bățanii Mari, Bodoc și Cernat.

Potrivit statisticilor, anul trecut urșii au atacat 29 de bovine, 11 stupi de albine, 94 de ovine, șapte caprine, patru porcine și o cabalină, adică un total de 69 de cazuri sesizate, cu o valoare de 142.800 de lei.

Potrivit APM, anul acesta au fost emise ordinele de recoltare la speciile neprotejate și s-au dat autorizațiile de împușcare pentru 1.067 de exemplare de mistreț, pentru circa 50 de cerbi comuni, dar și în număr mai mic pentru alte câteva specii de animale, dar specia ursului nu a fost luată în considerare în acest sens. În plus, în prezent nu există nici o reglementare clară de intervenție a autorităților în astfel de cazuri.

Sursă foto: Facebook, Ráduly István.

Teme articol: ursi Ozun pagube
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.