Urşii dau iama în Valea Mare
Mai multe gospodării din Valea Mare au fost atacate în ultimele săptămâni de urşi, aceştia provocând pagube materiale grave.
Potrivit primarului din Valea Mare, Gheorghe Avram, sătenii sesizează aproape zilnic pătrunderea ursului în curţi, în vreme ce unii spun că au văzut un urs chiar şi pe drumul principal al comunei.
„Pe lângă pagubele provocate în gospodării, eu cred că această problemă poate deveni un pericol social, deoarece avem în comună femei care vin noaptea de la muncă şi pot fi atacate. Drumurile sunt luminate, dar Valea Mare fiind un sat dispersat, cu mai multe drumuri secundare, există zone în care lumina nu pătrunde şi atunci pericolul poate fi la orice pas”, a declarat Gheorghe Avram, arătând că se teme pentru viaţa oamenilor din sat.
Potrivit primarului, nu s-a determinat încă dacă gospodăriile oamenilor sunt atacate de mai mulţi urşi sau doar de unul, deşi oamenii spun că ar fi vorba de şapte sau opt urşi. De la începutul atacurilor, cu mai bine de o lună în urmă, la Valea Mare au fost ucise zeci de păsări de casă şi alte animale, precum un porc şi mai mulţi miei.
„Unul dintre săteni a văzut ursul în centrul comunei, la ora opt seara, iar faptul că are curajul de a coborî atât de mult şi de a intra în curţile oamenilor fără a se speria de lumină, ne-a dus la gândul că este obişnuit cu omul”, a mai spus Gheorghe Avram, care consideră că autorităţile competente ar trebui să intervină înainte de a se întâmpla o nenorocire care să se soldeze cu victime omeneşti.
În ceea ce priveşte pagubele suferite de oameni, potrivit Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Covasna s-au înregistrat deja mai multe solicitări de constatare a acestora, urmând să fie constituită o comisie în vederea constatării oficiale a acestora şi a întocmirii dosarelor de despăgubiri.
Conducerea Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) a arătat de mai multe ori că nu au cum să împuşte aceşti urşi în afara cotei de intervenţie care se aprobă în fiecare sezon, şi care ar trebui să fie mai mare pentru a echilibra situaţia. În ultimii ani numărul urşilor din judeţ a crescut şi cu 25 – 30%, astfel că omul se întâlneşte tot mai des cu animalele coborâte după hrană.
APM Covasna raportează în judeţul nostru existenţa a cel mult 600 de urşi, deşi există statistici care indică un număr de 900.
Numărătorile APM Covasna, realizate primăvara, au arătat că cea mai mare concentraţie de urşi din judeţ este în zona Baraolt-Herculean-Cheile Vârghişului.
Monica Rizea