Unii elevi renunță la studii pentru că nu mai au bani de navetă
Elevii covăsneni pregătesc un protest în stradă săptămâna viitoare
Numărul elevilor care intră în grevă japoneză este în continuă creștere în județul Covasna. Protestează nu doar cei vizați de nedecontarea abonamentului de transport, ci și colegii lor, care le sunt solidari. Elevii nu par a se lăsa cu una cu două și spun că dacă nu se întâmplă vreo minune, iar Ministerul Educației nu achită banii de navetă, vor protesta joia viitoare în fața Inspectoratului Școlar al Județului Covasna.
2.500 de greviști, 3.000 de semnături
Acțiunea de protest a pornit de la organizația de tineret EMI din zona Târgu Secuiesc. Această zonă și cea a orașului Baraolt sunt cele mai defavorizate din punct de vedere al transportului pentru că aici firmele de transport sunt în poziție de monopol pe piață. Elevii s-au săturat să nu li se deconteze abonamentul de transport și au intrat în grevă japoneză. De asemenea, au început o campanie de strângere de semnături pentru susținerea cauzei elevilor. Președintele PPMT Sfântu Gheorghe, Nemes Előd, spune că aceste semnături vor fi înaintate Prefecturii Covasna și Inspectoratului Școlar al Județului Covasna împreună cu o petiție adresată Ministerului Educației prin care cer plata drepturilor bănești prevăzute de Legea 291/2006. Acesta a menționat și faptul că numărul elevilor care au intrat în grevă japoneză este în continuă creștere, depășind deja 2.500.
240 de lei pentru 13 kilometri
Elevi din mai multe zone ale județului au venit ieri la Sfântu Gheorghe și au adus fiecare povestea proprie. Sunt povești triste, amestecate cu revolta tipică vârstei adolescenței. Cu toții vor să facă ceva, să schimbe situația în care se află și spun că nu se dau bătuți. Două fete din Turia ne-au povestit că abonamentul de transport între Turia și Târgu Secuiesc este de 240 de lei, pe când distanța între cele două localități este de 13 kilometri. „Nu mi se pare corect pentru că am aflat că firmele de confecții au contracte de transport pe aceeași rută pentru angajații lor și acest așa zis abonament al lor este de 100 de lei lunar. Așadar la noi elevul nu circulă la jumătate de preț, ci la preț dublu” – povestește tânăra elevă în clasa a X-a la Grupul Școlar „Gábor Áron” din Târgu Secuiesc. Fata a povestit că în clasă una dintre temele de discuții este dacă de la anul vor mai veni sau nu la școală.
Abandon și la Baraolt
Benedek Johanna este eleva Liceului „Baróti Szabó Dávid” din Baraolt. Locuiește în Aita Medie și știe deja că la anul nu va merge la școală. Tânăra elevă în clasa a X-a spune că și-ar dori să învețe în continuare, însă din cauza situației materiale precare în care se află familia ei, va trebui să renunțe la școală. „Nu ne putem permite să plătim abonamentul de transport pentru că acesta costă 140 de lei, iar venitul familiei mele este de doar 200 de lei. Este greu, de multe ori am rămas la Baraolt pentru a nu fi nevoită să dau bani pe mașină, bani pe care oricum nu-i aveam. Astfel termin cele 10 clase în iunie și gata, nu mai merg la școală” – povestește Johanna.
Situații absurde
A fi navetist nu a fost și nu va fi simplu. Elevii ne-au povestit despre programul lor, cum se trezesc câteodată la ora 5 și ajung acasă la 5-6 după masa. Și nu se plâng, deși admit că le este greu. Spun că este alegerea lor de a învăța mai departe, însă își vor drepturile care li se cuvin. Ne-au povestit că valoarea abonamentelor este absurd de mare în unele zone. Situația de la Turia nu este singulară. Pe distanța Baraolt-Herculian (tot 13 km) abonamentul costă 175 de lei, în timp ce persoanele care fac naveta între Sfântu Gheorghe și Bățanii Mari (40 km), plătesc 120 de lei.
Ia-mă, nene!
Bianca este elevă la Colegiul Național „Mihai Viteazul” și face naveta între Sfântu Gheorghe și Ozun. Ne-a declarat că se întâmplă ca mașina pur și simplu să nu apară, astfel elevii se trezesc în stație și trebuie să facă autostopul. Ia-mă, nene! este un adevărat fenomen şi în zona Târgu Secuiesc, unde la ieșirea spre Brețcu sunt zeci de navetiști care așteaptă să îi ducă cineva acasă. „De la ora 1 până la 6 la ieșirea spre Ojdula, Lemnia, Brețcu sunt și 100 de elevi care stau la autostop. Nimeni nu știe când și cu ce va ajunge acasă. Ne pierdem ore bune la marginea șoselei, timp pe care l-am putea folosi pentru altceva” – spune o elevă.
Cei de la Liceul de Artă pun la cale ieșirea în stradă
Elevii Liceului de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe spun că vor ieși în stradă împreună cu toți colegii lor din județ. Zalán, un elev la această școală, este cel care organizează acțiunea de protest. „Nu vom merge la Prefectură pentru că orice protestatar care s-a dus la Prefectură nu a rezolvat nimic. Vom merge în fața Inspectoratului Școlar și dacă navetiștii nu își vor primi banii, vom refuza să mai intrăm la ore. Noi suntem viitorul țării, iar autoritățile își bat joc de noi. Nu ne lăsăm! Voi contacta toți colegii mei din oraș și avem semnale că ni se vor alătura și colegii din județ” – a declarat tânărul.
Apel la alte organizații
Membrii Asociației Tinerilor din Transilvania (EMI) fac apel și la organizațiile de elevi din alte județe, și speră ca toți elevii din țară să ia atitudine pentru că este vorba de o problemă națională, nu una locală.
„Am constatat că Ministerul Educației nu a luat măsuri serioase pentru rezolvarea problemei. În luna martie a declarat că țara încă nu are buget și trebuie să așteptăm. În luna mai a încercat să dea vina pe firmele de transport și să tragă de timp să vină vacanța. Acesta este motivul pentru care nu avem încredere în promisiunile domnului ministru, de aceea vom continua protestul pentru drepturile elevilor. Este absolut necesar ca autoritățile competente să rezolve această problemă în cel mai scurt timp pentru a nu afecta calitatea actului educaţional şi pentru a nu contribui la creşterea absenteismului şi chiar a gradului de abandon școlar. Facem apel la toate organizațiile de elevi, precum și la organizațiile de tineret ale diferitelor partide să ni se alăture pentru a câștiga în acest caz care privește mii de elevi din toată țara” – a declarat Nemes Előd, membru EMI.
Datorii uriașe
Elevii au de ce să fie nemulțumiți, pentru că Ministerul Educației nu a decontat niciun abonament pe acest an. IȘJ Covasna trimite la București în fiecare lună listele centralizate cu navetiștii, însă plăți nu au fost făcute. Inspectorul șef din cadrul IȘJ Covasna, Keresztély Irma, spune că ultimele plăți s-au făcut în luna decembrie, prin care au fost decontate abonamentele pe luna octombrie, și parțial noiembrie. Datoria totală pentru județul Covasna este de peste două milioane de lei.