ACTUALITATE 15 septembrie 2015

Ungaria vrea să construiască un gard metalic pe un segment al frontierei cu România. Reacţia MAE

de Mediafax | 260 vizualizări

Ungaria a decis pregătirea de planuri pentru construirea unui gard metalic pe un segment al frontierei cu România, în contextul crizei imigranţilor, afirmă ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

„Măsura este necesară pentru că traficanţii de persoane care tranzitează Serbia îşi schimbă rutele, existând probabilitatea să se îndrepte spre România”, a explicat şeful diplomaţiei ungare, citat de MTI.

„Gardul ar urma să înceapă de la punctul frontierei dintre Ungaria/Serbia/România şi să continue pe o distanţă rezonabilă dacă presiunea migraţiei se mută spre România”, a explicat Szijjarto.

La sfârşitul lunii august, presa relata că imigranţii extracomunitari care tranzitează teritoriul sârb în drumul spre Uniunea Europeană încearcau să ocolească gardul construit de autorităţile ungare prin capătul estic al acestuia, la frontiera comună dintre Serbia, Ungaria şi România. Zeci de imigranţi fuseseră observaţi la capătul estic al gardului metalic pe care Ungaria îl construieşte de-a lungul întregii frontiere cu Serbia. Gardul începe în zona localităţii ungare Kübekháza, situată la frontiera cu România şi cu Serbia. Presa considera că Ungaria nu poate construi gard şi pe frontiera cu România, dat fiind că măsura ar intra în contradicţie cu reglementările Uniunii Europene.

În acest context, imigranţii extracomunitari au descoperit că pot ocoli gardul prin zona localităţilor Majdan/Rade (Serbia) - Beba Veche (Timiş, România) - Kübekháza (Ungaria).

„Ungaria se închide într-un ghetou”, acuza Róbert Molnár, primarul localităţii ungare Kübekháza, citat de site-ul de ştiri italian IlPiccolo.it, care a realizat un reportaj în zonă. „Prin construirea acestui gard, Ungaria transmite întregii lumi: nu ne interesaţi, nu suntem curioşi”, afirmă primarul neafiliat niciunui partid politic.

Guvernul Ungariei a alocat 22,2 miliarde de forinţi (71,8 milioane de euro) pentru construirea unui controversat gard metalic la frontiera cu Serbia, pe o distanţă de 175 de kilometri, şi pentru centre speciale necesare cazării imigranţilor. Iniţiativa gardului este criticată de Uniunea Europeană şi de Serbia.

În cursul anului 2015, în Ungaria au pătruns peste 200.000 de imigranţi extracomunitari.

MAE: Ridicarea unui gard între două state membre UE nu e un gest corect din punct de vedere politic

Ridicarea unui gard între două state membre ale UE şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european, consideră MAE, care precizează că această poziţie a fost comunicată părţii ungare.

MAE a transmis, marţi, o serie de precizări de presă referitoare la intenţia Ungariei de a construi un gard la graniţa cu România.

„Ministerul român al Afacerilor Externe a fost informat de către Ministerul ungar al Afacerilor Externe cu privire la această intenţie cu puţin timp înainte de a fi anunţată public”, se menţionează în comunicat.

MAE precizează că a informat "în timp util, de urgenţă, factorii de decizie competenţi din România în legătură cu această situaţie".

„Ministerul Afacerilor Externe consideră că ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european. Această poziţie a fost deja comunicată părţii ungare”, se mai arată în comunicat.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Bravo Orban, o decizie perfecta!, 16 septembrie 2015
...o reactie MAE-lui negandita si neavenita. Ungaria are dreptul sa-si apere granitele, in special cand este asaltat de sute mii de imigranti. Romania este ocolita, nimeni nu cere azil intr-o tara citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.