ACTUALITATE 8 iulie 2015

Unde mergem în vacanță vara asta?

de Mirela Cara Dragu | 764 vizualizări

Oferte sunt pentru toate buzunarele, însă trebuie să fim atenţi la mai multe aspecte atunci când ne alegem destinaţia

Pentru fiecare dintre noi, vara vine cu o problemă pe care ne-ar plăcea probabil să o avem în tot timpul anului: unde mergem în vacanță?

De când este asaltat de kitsch și manele, litoralul românesc este tot mai des ocolit de turiștii români, care consideră că tarifele și prețurile practicate la Marea Neagră sunt mult prea mari prin raportare la calitatea serviciilor și a mărfurilor vândute. „Anul trecut am fost un weekend la Mamaia. Mare greșeală! Am cheltuit în aproape trei zile mai mult decât cheltuiserăm într-o săptămână de vacanță la bulgari. Numai pe un șezlong dădeam 20-25 de lei pe zi. O apă plată la 1,5l costa 3,5 lei. Aglomerație, muzică de peste tot, tarabe cu chinezării la prețuri fantastice. Nu se compară cu Bulgaria. Îmi pare rău că trebuie să spun asta“, ne-a mărturisit A. D.

Bulgaria, cea mai căutată destinație de vacanță

Din informațiile primite de la László Endre, reprezentant al unei agenții locale de turism, Bulgaria este în topul preferințelor turiștilor covăsneni. Cel mai ieftin pachet turistic pe litoralul bulgăresc costă sub 300 de euro (7 zile pentru 2 persoane, în luna august) și include cazare cu mic dejun la un hotel de 4 stele. Transportul se plătește separat și, în funcție de mijlocul de transport ales, costă între 30 și 40 de euro, dus-întors. Dacă turiștii nu optează pentru deplasare cu autoturismul personal, pot beneficia de un transport cu plecare din Brașov. „Solicitările pentru Bulgaria sunt constante. Plecă mulți oameni în continuare. Nu se poate vorbi despre o creștere a cererii pentru această destinație, dar oamenii se duc destul de mult pentru că sunt hoteluri relativ bune, multe hoteluri sunt de lanț, mâncarea e bună, plaja e bună, tarifele sunt mai mici decât la noi, și nici distanța nu este foarte mare”, ne-a explicat László Endre.

Grecia rămâne una dintre cele mai căutate destinații

În ciuda crizei accentuate din Grecia din ultima perioadă, numărul solicitărilor pentru această destinație este în creștere. „Grecia este o destinație fantastică! Acolo găsești orice: și insule mici, și insule mari, și hoteluri de lux, și vile, și apartamente, și locuri ieftine, și scumpe. Însă cel mai important este faptul că acolo sunt foarte multe obiective turistice. Să nu uităm că vorbim totuși de leagănul civilizației”, ne-a mai spus László Endre, care a adăugat că pentru transportul în insule precum Santorini, Zakynthos, Creta, Rhodos, Thassos, pleacă zilnic chartere cu sute de clienți. El a adăugat că deși turiștii pot cere banii înapoi pentru o excursie, în anumite condiții, în funcție de tipul de pachet turistic și transport, până în prezent nimeni nu a solicitat acest lucru. Explicația este simplă: problemele din Grecia nu amenință cu nimic siguranța turiștilor. „Agențiile sunt obligate să dea banii înapoi sau să rezerve bilete pentru o altă destinație numai dacă o țară este în gradul 1 de risc. Tunisia este în gradul 2, de exemplu, după tot ce s-a întâmplat acolo. În Grecia însă nu este niciun pericol. Sunt probleme administrative, dar nu se schimbă nimic pentru noi. Hotelurile sunt contractate, charterele sunt contractate. Nimeni nu umblă la preț. Nu este nici mai ieftin decât înainte, nici mai scump. Problemele grave se resimt în orașele mari, ca Salonic sau Atena, dar în insule și în zonele turistice totul decurge absolut normal. Singurul sfat pe care îl dăm oamenilor este să plece cu cash la ei ca să nu fie puși în situația de a nu putea plăti cu cardul“, a mai spus agentul de turism.

Destinațiile îndepărtate costă mii de euro

Dacă pentru Grecia pachetul turistic poate ajunge la 700 de euro de persoană, în funcție de perioadă, de hotelul ales și de mijlocul de transport, pentru țări mai îndepărtate, costurile sunt chiar mai mari. O excursie în Jamaica, de exemplu, poate ajunge la 3.000 de euro pentru o persoană. „Prețurile așa de mari sunt și din cauza distanței, dar și din cauza taxelor de aeroport. Numai acestea sunt 200 de euro. Din cauza terorismului trebuie să angajezi un personal mai mare pentru protecție, iar taxele de aeroport sunt în creștere“, a explicat László Endre, care a adăugat că un pachet turistic la un hotel decent, cu transport inclus, în Indonezia poate ajunge la aproape 2.000 euro de persoană, iar în Sri Lanka, o destinație foarte frumoasă, se poate merge cu doar 1.200 euro.

Croația, Italia, Muntenegru, Spania, Insulele Canare, Mallorca rămân cele mai apreciate zone turistice din Europa, iar cei care îndrăgesc Orientul merg cel mai frecvent în Turcia, Antalya fiind una dintre cele mai căutate destinații.

Unde să nu mergem vara

Agenții de turism ne sfătuiesc să evităm să mergem în concediu în țări precum Egipt, Dubai sau Iordania, unde temperaturile sunt foarte ridicate în această perioadă a anului. „Numai cei iresponsabili se duc acum în Egipt. Perioada optimă pentru aceste țări este din octombrie până la începutul lui decembrie“, ne-a informat László Endre, care a mai spus că atunci când alegem o destinație trebuie să avem în vedere în primul rând calitatea hotelurilor. „Este important ca turiștii să aleagă un hotel a cărui calitate este monitorizată prin Booking, prin TripAdviser, care sunt reprezentative în ce privește calitatea. Acolo se postează părerile clienților, iar părerea clienților contează. Sunt multe hoteluri de cinci stele care nu au calitatea pe care ar trebui să o aibă“, ne-a avertizat acesta.

În stațiunile balneo din Ungaria se vorbește românește

Cei care doresc să se relaxeze, pot merge mai aproape, în Ungaria unde, în stațiuni balneare precum Hajdúszoboszló sau Gyula, se vor simți ca acasă. „Totul este afișat în limba română, ospătarii vorbesc română, iar la hoteluri, cel puțin un program este în limba română“, ne-a asigurat László Endre.

Să ținem cont de sfaturile agențiilor

În funcție de modul în care înțeleg să își petreacă vacanța, oamenii pot alege destinații în care să viziteze obiective turistice și să cunoască mai bine țara și locul în care merg sau pot opta pentru un hotel all inclusive în care să se relaxeze. „Cei care optează pentru serviciile all inclusive ar trebui să știe că, în general, la restaurantele de aici nu sunt ospătari calificați, așa cum sunt la a la carte. Sunt mai mult ajutori de ospătari. Servirea nu este asigurată de un personal calificat, chiar dacă vorbim de un hotel de 5 stele. Dar eu cred că într-o călătorie în străinătate trebuie să ai contact și cu localnicii, nu numai cu personalul. Trebuie să vezi cum trăiesc, ce mănâncă, ce fac. Numai așa ajungi să cunoști obiceiurile și cultura unei țări în care te duci“, a mai spus László Endre.

Când aleg să plece în vacanță, oamenii ar trebui să ia în calcul și dacă au nevoie de vize, să se intereseze care este costul și cât durează emiterea acestora, dar să își calculeze totodată și cantitatea de bagaje. La transportul aerian, limita bagajelor este de 23 de kg pentru cală (la low cost este chiar de 20 kg) și de 10kg pentru bagajul de mână. Însă toate aceste detalii, împreună cu sfaturile necesare de călătorie vor fi furnizate în mod cert de agenția de turism prin care alegeți să plecați în vacanță.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.