ACTUALITATE 21 august 2020

Unde a ajuns planul construirii celor trei noi sensuri giratorii din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 3032 vizualizări

Cele trei noi sensuri giratorii din Sfântu Gheorghe, care vor fi amplasate pe strada Lunca Oltului, ar trebui să fie finalizate până cel târziu în vara anului viitor. În prezent se lucrează la acte și proceduri, a spus joi, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Antal Árpád. 

La primul dintre cele trei sensuri giratorii, cel din fața Arenei Sepsi, lucrările urmează să înceapă anul acesta, a precizat primarul. 

La sensul din fața Arenei Sepsi aveam două probleme care trebuiau rezolvate. Pe de o parte, cum ieșim din oraș, în partea stângă, terenul este al Universității Sapientia acum și pentru a se putea da autorizație de construcție, dânșii trebuiau să facă această lucrare de studiu arheologic în zona respectivă. Nu poți emite o autorizație de construcție pe un teren care este un sit arheologic și nu există acest studiu. Acest lucru s-a întâmplat. Dezmembrarea acelor părți de teren unde urmează a se construi sensul giratoriu s-a făcut. Terenul este donat de către Universitate către Primărie. Probabil săptămâna viitoare, la ședința Consiliului Local vom adopta o hotărâre de acceptare a donației venite din partea dânșilor. Iar pe partea cealaltă sunt două terenuri, unul este al Primăriei și altul al fundației Mens Sana, care tot așa, ne-a dat dreptul de a construi pe terenul lor. Noi am făcut studiul de fezabilitate pentru acel proiect, am făcut proiectul tehnic și acum suntem în procedura de licitație a construirii sensului giratoriu, deci, în mod normal, anul acesta acolo vor începe lucrările”, a explicat joi primarul. 

Pe de altă parte, termen de finalizare pentru cel de-al doilea sens giratoriu, adică cel situat în fața noului Stadion Sepsi OSK, este primăvara anului viitor. 

Pe al doilea sens giratoriu avem studiul de fezabilitate făcut, avem proiectul tehnic predat, în acest moment se fac verificările pe proiectul tehnic, urmând ca după aceea să lansăm licitația de construire a celui de-al doilea sens giratoriu, care va fi la intrarea în Stadionul Sepsi OSK. Acolo mai avem probleme din punct de vedere juridic, pentru că în partea cealaltă, care ține de Arcuș, sunt nouă terenuri, cu nouă proprietari care trebuie să ne dea acordul ca pe terenul lor să îl construim. Nu cred că va fi o problemă, pentru că valoarea terenurilor lor va crește prin această investiție, deci ar fi absurd să nu ne dea acest drept. Oricum, în cel mai rău caz, am expropria, pentru că nu se pune problema să nu facem această investiție. Dar acest lucru ar mai dura aproximativ trei luni. Oricum, sunt convins, că în primăvara anului viitor va fi gata și al doilea sens giratoriu”, a spus primarul. 

Iar în privința giratoriului cu numărul trei de pe Lunca Oltului, lucrările ar trebui să aibă loc, probabil, la începutul anului viitor. 

În ceea ce privește sensul giratoriu din fața Kaufland, acolo avem un parteneriat cu cei care construiesc centrul comercial de vizavi. Ei ar trebui să construiască. Acolo lucrările au fost oprite de COVID și încă nu au fost reluate, dar eu cred că și acest lucru se va întâmpla, cel mai târziu la începutul anului viitor să se facă acest sens giratoriu”, a declarat Antal Árpád, amintind că toată zona Lunca Oltului va fi amenajată „cu trotuare, cu tot. Este tot un proiect european câștigat și intră în licitație”. 

Primarul a spus că este 95% sigur că până vara viitoare aceste trei sensuri giratorii vor fi gata, „dacă la licitații nu va fi vreo surpriză. Din punctul nostru de vedere și al procedurilor noastre, toate cele trei ar trebui finalizate”, susține edilul. 

În ceea ce privește cele două sensuri giratorii din zona Arenei Sepsi și a Stadionului Sepsi OSK, autoritățile au aprobat un proiect care arată că valoarea investiției se ridică la 3.107.900 de lei pentru un sens giratoriu și 2.084.215 pentru al doilea, valori care cuprind TVA. Sursa de finanțare a investiției este bugetul local al municipiului Sfântu Gheorghe. 

Legat de beneficiile pe care le vor aduce aceste trei noi sensuri giratorii, primarul Antal Árpád a amintit în primul rând de „siguranța circulației și evident beneficii care țin de urbanism, de aspect și așa mai departe. Dar pe locul întâi pun siguranța cetățenilor, siguranța circulației”, a spus acesta. 

Potrivit autorităților locale, la Sfântu Gheorghe sunt în prezent opt sensuri giratorii. 

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.