Undă verde pentru Centrul Social din Belin Vale
Lucrările încep la primăvară şi la vară ar putea fi încheiate
Autorităţile locale din Belin au încheiat, după cea de-a doua licitaţie de la începutul lunii decembrie, contractul de execuţie pentru Centrul Social Multifuncţional care va fi construit în satul Belin Vale. Proiectul are o valoare de 85.000 de euro şi fost câştigat prin Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS), printr-un grup de iniţiativă al romilor, urmând a fi executat de o firmă din Sfântu-Gheorghe.
Potrivit primarului Siko Imre, Centrul trebuie finalizat în maxim 6 luni de la data încheierii contractului, astfel că se vor apuca de treabă imediat ce le permite vremea şi speră ca în luna iulie să îl dea în funcţiune.
Beneficiari - aproape 30 de copii
Centrul Social este foarte important pentru comunitatea din Belin Vale şi de el ar beneficia în jur de 20 – 30 de copii. Aici vor fi amenajate mai multe săli, printre care şi una multifuncţională, cabinet psihologic, mobilat cu tot ce trebuie, şi copiii vor beneficia de consiliere, după orele de şcoală. Ei vor putea discuta cu un psiholog, eductor, învăţător şi asistent medical, care se va ocupa de ei după terminarea cursurilor.
Copiii vor fi selectaţi în funcţie de gravitatea problemelor şi de greutăţile materiale cu care se confruntă familiile lor. Satul Belin Vale din comuna Belin are o comunitate închegată de romi, cu un grad de dezvoltare şi integrare ridicat. Familiile de aici şi-au ridicat case îngrijite, copiii lor urmează cursurile şcolare şi câţiva chiar liceul, în oraşul Baraolt, iar aici autorităţile locale au sprijinit şi înfiinţarea unei Poşte pentru romi.
Apă şi pentru vecinii din Aita Mare
Tot la Belin, autorităţile au recepţionat lucrarea la apă în Belin Vale, iar dacă totul merge bine vor da apă şi locuitorilor din Aita Mare.
„Debitul este de peste 20 de litri pe secundă, iar comunitatea din Belin Vale nu consumă nici 25% din această cantitate, atâta apă e. Bazinul este proiectat pentru 5.000 – 7.000 de locuitori, şi aici sunt în jur de 2.800. Cu cei din Aita Mare nici 4.000 nu ar fi în total, aşa că de ce să nu le dăm şi lor apă”, a explicat primarul.
Potrivit acestuia, conductă există, întru-cât în trecut au primit apă de la vecinii din Aita Mare, dar prin puţ forat, ceea ce presupunea consum de curent, pompare, şi era mai scump. Acum că există inclusiv un proiect tehnic făcut, cei din Aita s-ar putea racorda la sursa din Belin, care e apă dintr-un pârâu de stâncă. Nu este exclus nici ca Hăghigul, dacă doreşte, să fie inclus în acest proiect al belinenilor.
Ana Sidon