ACTUALITATE 29 aprilie 2009

Un singur bloc cu risc mare la cutremur

de Covasna Media | 642 vizualizări
Este vorba despre blocul nr. 26 din strada Dealului, care a fost inclus în Programul Naţional de Consolidare

Blocul nr. 26 din strada Dealului este unicul bloc din Sfântu-Gheorghe care este inclus în Programul Naţional de Consolidare (PNC), fiind cel mai afectat de trecerea timpului şi de cutremurele din trecut. Potrivit city-managerului municipiului, Czimbalmos Csaba, autorităţile locale au primit suma de 70.000 de lei pentru proiectarea consolidării acestui bloc. Expertize au mai fost făcute şi

Este vorba despre blocul nr. 26 din strada Dealului, care a fost inclus în Programul Naţional de Consolidare

Blocul nr. 26 din strada Dealului este unicul bloc din Sfântu-Gheorghe care este inclus în Programul Naţional de Consolidare (PNC), fiind cel mai afectat de trecerea timpului şi de cutremurele din trecut.

Potrivit city-managerului municipiului, Czimbalmos Csaba, autorităţile locale au primit suma de 70.000 de lei pentru proiectarea consolidării acestui bloc. Expertize au mai fost făcute şi asupra altor blocuri mamut din oraş, însă deşi a reieşit că acestea ar avea nevoie de o anumită consolidare, nu prezintă probleme mari şi nu au un grad mare de risc în caz de cutremur.

„Sper să avem proiectul pentru blocul din strada Dealului până la vară şi să se desemneze firma care va lucra”, a precizat Czimbalmos.

O expertiză a fost făcută şi asupra mamutului care a suferit un incendiu în urmă cu 3 ani, însă părerile despre acesta sunt împărţite, în sensul în care, spune Czimbalmos, unii specialişti spun că numai structura ar avea nevoie de o consolidare, în timp ce alţii sunt de părere că nu prezintă un pericol.

Directorul Inspectoratului Teritorial în Construcţii (ITC), Mild Zoltan, spune că potrivit expertizei tehnice realizată în cazul mai multor blocuri mamut din oraş, numai în cazul celui din strada Dealului este vorba despre un grad mare de risc, motiv pentru care a şi fost inclus în programul de consolidare.

Consolidarea acestui bloc ar trebui să fie realizată în doi ani de la realizarea proiectului. În ceea ce priveşte Spitalul Judeţean, şeful ITC a spus că aici consolidarea a început şi a fost realizată până la nivelurile 2-3. „A fost consolidat subsolul, care era cel mai grav afectat, această lucrare trebuie finalizată, nu aş încadra clădirea Spitalului într-o categorie periculoasă, dar este o consolidare care trebuie terminată”, a afirmat Mild Zoltan, amintind că imobilele de genul spitale, şcoli, săli de spectacole şi altele de utilitate publică intră într-o categorie aparte din punct de vedere seismic.

Şeful ITC a menţionat că în cursul săptămânii viitoare va avea loc împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă o discuţie despre riscul seismic, unde va ridica problema nu doar a structurii blocurilor sau clădirilor, ci şi a clădirilor avariate de coşuri de fum, elemente decorative sau altele, care ar putea să se prăbuşească şi să rănească trecătorii. Mild Zoltan a mai spus că mişcările seismice sunt haotice şi nu poate spune nimeni când vor avea loc, de aceea este bine să se ia toate măsurile în timp util.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.