Un nou succes pentru alpiniștii covăsneni
Koncz Alex (Sasa) și Sorin Nichiforiuc au escaladat cu succes Directa Americană, fiind printre cei mai rapizi cățărători români la acest traseu
Alpiniștii covăsneni au adăugat la palmaresul lor o nouă reușită în materie de escaladări. După ce anul trecut au cucerit fără probleme El Capitan, tinerii Sorin Nichiforiuc și Koncz Alex (Sasa), din Sfântu-Gheorghe, au parcurs nu demult traseul Directa Americană cotat ED - Extreme Difficile - din Petit Dru, poziționat pe fața vestică a masivului Mt. Blanc și care necesită o pregătire intensă pentru a fi escaladat.
Cei doi au reușit să facă acest lucru în 20 de ore, cu un singur popas la o altitudine de 3.200 de metri, ei devenind astfel printre cei mai rapizi cățărători români.
„După reușita din El Capitan, ne-am propus să abordăm un nou traseu cu o dificultate identică și cu o rocă asemănătoare în masivul Mt. Blanc. Alegerea a fost ușoară: Petit Dru, faimos pentru poziționarea sa vestică, e ca un soldat ce veghează asupra întregii văi a Chamonixului. Înălțimea muntelui e de 3.733 de m, iar a traseului de 1.100 m perete vertical de granit. După ce am consultat casa de ghizi din Chamonix și am aflat ultimele noutăți în ceea ce privește traseul și vremea ne-am pregătit echipamentul și am pornit spre baza traseului. Aici, spre surpriza noastră, am întâlnit o echipă austriacă (Stefan-Robert) care avea același scop: Directa Americană…”, povestește Sasa.
A doua zi dimineața, la ora 5, ei au intrat în perete alături de echipa austriacă, iar după câteva lungimi mai ușoare de gradul 5 a urmat un pasaj mai tehnic despre care spun însă că nu a implicat un efort prea susținut.
„Cireașa de pe tort”, spune Sasa, a fost un diedru de 90 de m cu partea superioară un pic peste 100°.
„Diedrul tehnic de 90 de m cu un grad ridicat de dificultate ne-a solicitat atât pe noi, cât și pe echipa austriacă, iar rucsacii ce-i purtam începeau să fie tot mai grei. La capătul diedrului urma să traversăm spre dreapta, dar prăbușirea stâncilor din 2005 a modificat total ruta împingându-ne să traversăm în peretele nordic și să parcurgem patru lungimi de coardă din traseul Allain Leininger. Reajunși în traseul inițial, am decis să facem un biwak în perete și să parcurgem următoarele 4 lungimi a doua zi dis de dimineața. După o noapte friguroasă petrecută la 3.200m în perete, Robert a avut parte de dureri puternice la spate care l-au afectat foarte mult în escaladă”, mai spune Sasa.
Continuând traseul, după două lungimi de coardă Sorin și Ștefan au observat că și în partea superioară a traseului erau unele modificări, din cauza unei noi prăbușiri de stâncă de care nu știau nici reprezentanții Casei de Ghizi.
Aflați în fața acestei noi situații, cei doi alpiniști aveau de ales între două posibilități - ori fac 950 de m rappel (coborâre în coardă), ori încearcă un traverseu de 35 de m în peretele nordic și încearcă să reintre în traseul Allain.
Cele două echipe de alpiniști au decis împreună să parcurgă traverseul și astfel au observat o cale de acces printr-un horn înghețat pe care au început să îl abordeze cu greu, din cauza gheții.
În cele din urmă au reușit să treacă cu bine de horn, după care a urmat o parte relativ scurtă ca și lungime, care i-a scos în vârf.
„Aici am avut parte de o panoramă impresionantă asupra întregului lanț muntos, toate astea după 20 de ore de escaladă. A meritat!”, își încheie Sasa povestea.
Traseul cucerit de alpiniștii noștri a fost abordat prima oară în 1962 de G.Hemming și de coechipierul său R.Robbins.
Echipa formată din Sasa și Sorin a reușit toamna trecută să parcurgă cu succes unul dintre cele mai renumite trasee din lume - „The Nose - El Capitan” - un adevărat zid de granit aflat în Parcul Naţional Yosemite, SUA.
Sursa foto: Observatorul de Covasna