ACTUALITATE 29 mai 2020

Un nou punct de lucru ISU în județul Covasna

de Covasna Media | 2587 vizualizări

Autoritățile pregătesc darea în folosință a stației din orașul Baraolt, deși, în paralel, anunță că se confruntă cu deficit de personal 

Consiliul Județean Covasna a alocat joi, în ședința ordinară a lunii mai, încă 100.000 de lei pentru finalizarea lucrărilor la subunitatea ISU Covasna din orașul Baraolt. Aceasta va fi dată în folosință săptămâna viitoare. În ședința de Consiliu, s-a adus în discuție și faptul că este nevoie de personal la ISU Covasna și s-a făcut apel către tineri să se îndrepte spre școala de pompieri. 

Vom aloca, pe lângă 200.000 de lei pe care i-am dat până acum, încă 100.000 de lei. O să terminăm lucrarea. Săptămâna viitoare marți, la orele 12:00, vom da în funcțiune acest punct de lucru, atât pentru pompieri, cât și pentru SMURD. Am fost acum câteva zile la fața locului și de marți vom pune în funcțiune acest punct de lucru”, a spus joi, în ședința de Consiliu Județean, președintele Tamás Sándor. 

Ideea înființării unui punct de lucru al pompierilor și în zona Baraolt a luat formă în urmă cu cinci ani, iar în 2017 a fost încheiat acordul de execuție, a mai precizat președintele CJ Covasna, care a punctat și că „între timp s-au modificat esențial costurile”. 

Costul final al acestei stații este de peste 600.000 de lei, din care, în prima fază noi am alocat deja 200.000 de lei și conform adresei primăriei Baraolt, propun să mai adăugăm încă 100.000 de lei. Cu această sumă putem termina în totalitate și putem preda, așa cum am spus, marți, în funcțiune”, a subliniat, în cadrul ședinței, Tamás Sándor. 

Comandantul ISU Covasna a spus că pasul înființării acestui punct de lucru este unul firesc și necesar, având în vedere că se va reduce timpul de intervenție al pompierilor în caz de situație de urgență. La această subunitate vor ajunge două mașini de stingere a incendiilor. 

Totodată, va exista și serviciul SMURD, cu mașină pentru descarcerare și ambulanță, dar acordarea primului ajutor în situații de urgență se va acorda în continuare în colaborare cu Serviciul Județean de Ambulanță, care are sediul în imediata apropiere a noului punct de lucru ISU.  

Ceea ce vom face marți, cred că este o stare de normalitate pentru anul 2020. Facem un pas înainte în ceea ce privește securitatea cetățenilor județului Covasna prin înființarea acestui punct de lucru, care va micșora considerabil timpul de răspuns în cazul unor situații de urgență. Mai rămâne doar partea juridică să o punem la punct în ceea ce privește preluarea în administrare și punerea în funcțiune a spațiului, clădirii, construcției și a terenului. Noi vom fi prezenți acolo cu două mașini de pompieri, evident și cu barcă și cu motopompă și cu ce mai este nevoie ca să funcționeze de sine stătător o astfel de subunitate de pompieri”, a declarat, în fața consilierilor județeni și inspectorul șef al ISU Covasna, locotenent-colonelul Adrian Simtea. 

Prea puțini pompieri 

În același context s-a vorbit și despre faptul că ISU Covasna lucrează cu un deficit de 10% în ceea ce privește personalul, și s-a lansat un apel către toți cei care pot transmite tinerilor să ia în considerare o astfel de carieră, pentru că locuri de muncă sunt în domeniu. 

În altă ordine de idei, vreau să vă supun atenției că mașinile de pompieri și personalul pe care îl luăm, îl luăm din Sfântu Gheorghe și vom rămâne nu descoperiți, dar cu un efectiv mai mic pe Sfântu Gheorghe. (...) Mai fac din nou un apel către dumneavoastră ca să le aducem la cunoștință prin primării, prin școlile din zonă copiilor că pot merge la școala de pompieri timp de 9 luni. Procesul nu e chiar foarte complicat. După care, accesul în sistem este ușor și mergem în continuare cu personal din zona Baraoltului. Avem mare deficit pe această zonă. Ca să nu mai spun că fluctuația noastră, ca personal, este de minus 10% în ultimii doi ani de zile. Ceea ce ne afectează foarte tare capacitatea operativă”, a spus inspectorul șef al ISU Covasna. 

În cadrul ședinței, unul dintre consilierii județeni, Fazakas Péter, a întrebat de ce se anunță atât de târziu faptul că e nevoie de pompieri din zona Baraolt, având în vedere că în câteva zile se deschide punctul de lucru de acolo. 

Răspunsul comandantului ISU Covasna a fost că în fiecare an sunt astfel de inițiative, dar că anul trecut niciunul dintre tinerii care au aplicat nu a trecut toate probele. 

Anual am făcut recrutare din rândul copiilor care pot merge la școala de pompieri, dar din păcate, nu au reușit să treacă de examenul scris. (...) Din 13 candidați câți au fost anul trecut, după testarea psihologică și probele fizice au mai rămas doar cinci și în final nu a reușit niciunul. La fel și în toamna care a trecut. Am avut doar doi care au reușit să se prezinte la examen, dar nici aceștia nu au reușit. Credeți-mă că prin colegii mei din structura de Resurse Umane am mers permanent nu numai în zona Baraolt, ci peste tot în județ, și am făcut campanii de popularizare și conștientizare că există și această posibilitate. Din păcate, în ultimul an nu a reușit niciunul”, a explicat locotenent-colonelul Adrian Simtea. 

Tamás Sándor a ținut să sublinieze faptul că motivul pentru care tinerii din județ nu reușesc să treacă de examenul de admitere la școala de pompieri nu este cel al necunoașterii limbii române. 

De trei, patru ani, în fiecare an facem conștientizare prin afișe, pliante, fluturași în aproape fiecare întâlnire cu primarii din zonă și trebuie să informăm și faptul că este un singur examen și se dă din matematică, deci nu se poate spune că au cunoștințe precare de limbă română, pentru că singurul examen este matematică. În continuare, este și interesul nostru, dar interesul primar este al oamenilor din zona Baraoltului, ca acolo să lucreze oameni de-ai locului. Este și interesul instituției (n.red. ISU Covasna), că nu trebuie să transporte, să facă naveta alții, dar este și interesul zonal, al celor care locuiesc în zona Baraoltului să aibă un loc de muncă sigur și un salariu decent”, a spus președintele CJ Covasna. 

Pe de altă parte, un alt consilier, Sabin Calinic, a sugerat organizarea de meditații, cursuri de pregătire pentru tinerii din zona Baraolt, în preajma examenelor de admitere la școala de pompieri. 

Cred că primarii din zonă ar trebui să promoveze posibilitatea pentru tineri, pentru cei care doresc și chiar să organizeze niște cursuri, meditații. Cred că ar fi indicat acest lucru”, a spus Sabin Calinic. 

Președintele CJ Covasna a punctat că la darea în folosință a punctului de lucru, de marți, vor fi prezenți și primarii din zona Baraolt, context în care va fi reluat acest subiect. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.