ACTUALITATE 12 ianuarie 2018

Un nou episod din „epopeea” „Războiul Steagurilor”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1311 vizualizări

Steagul secuiesc devine din nou subiect de dispută între autoritățile de la București și cele locale, după cea mai recentă declarație a premierului Mihai Tudose

Reacția primarului municipiului reședință de județ, Antal Árpád nu s-a lăsat așteptată după cea mai recentă declarație a premierului Mihai Tudose în legătură cu arborarea steagului secuiesc. Acesta promite „că vor flutura și mai multe steaguri secuiești în Ținutul Secuiesc!”.

Antal Árpád, reprezentant al Consiliul Aleșilor Locali din Ținutul Secuiesc, îi cere prim-ministrului Mihai Tudose să își ceară scuze public față de comunitatea maghiară după cea mai recentă declarație a sa în legătură cu arborarea steagului secuiesc, pe care o caracterizează „jignitoare și amenințătoare” și care „nu poate să rămână fără consecințe”, vorbind totodată despre faptul că este inacceptabil ca prim-ministrul României să amenințe secuii cu „spânzurătoarea”.

Consiliul Aleșilor Locali din Ținutul Secuiesc în numele miilor de aleși locali - președinți ai consiliilor județene, primari, consilieri județeni și locali - condamnă amenințarea cu spânzurare a primului-ministru, și îi solicită să-și ceară scuze.

Consiliul Aleșilor Locali din Ținutul Secuiesc condamnă declarația primului-ministru Mihai Tudose, conform căruia „dacă steagul secuiesc va flutura pe acolo, toți vor flutura lângă steag”, și consideră cele declarate ca fiind o provocare revoltătoare împotriva comunității maghiare.

Steagul secuiesc este un simbol regional al unei comunități, interzicerea folosirii acestuia în secolul XXI este ridicol și absurd, este contrară dreptului fundamental la auto-exprimare. Prim-ministrul României nu poate amenința secuii, care simt că acest steag este al lor, cu spânzurarea. Declarația lui gravă, jignitoare și amenințătoare nu poate să rămână fără consecințe.

Consiliul Aleșilor Locali din Ținutul Secuiesc îi cere primului-ministru Mihai Tudose să-și ceară scuze de la oamenii din Ținutul Secuiesc, cărora le-a fost rănită demnitatea și amenințată integritatea fizică. Considerăm că într-o democrație normală prim-ministrul nu poate amenința sub nicio formă membrii comunităților naționale care trăiesc în țară cu agresiuni barbare. Oriunde în Europa, după o asemenea declarație ar trebui să plece.

Consiliul consideră că este de datoria sa să prezinte declarația primului-ministru opiniei publice internaționale, să o trimită tuturor forurilor internaționale competente, cât și tuturor cancelariilor occidentale. Astfel dorim să atragem atenția la faptul că statul român nu respectă drepturile fundamentale ale comunităților naționale din România și îi amenință cu agresiune fizică pe cei care consideră exprimarea identității lor naționale și regionale ca fiind importantă.

Consiliul este profund dezamăgit de faptul că la începutul centenarului primul-ministru nu apelează la conviețuirea pașnică dintre comunitățile naționale și la rezolvarea conflictelor și nemulțumirilor istorice, ci incită opinia publică română împotriva maghiarilor și ia în considerare spânzurarea maghiarilor din România”, arată mesajul postat pe Facebook și semnat de primarul din Sfântu Gheorghe, totodată președintele al Consiliului Aleșilor Locali din Ținutul Secuiesc, Antal Árpád.

Potrivit News.ro, miercuri seară, la Realitatea TV, premierul Mihai Tudose a vorbit despre rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc semnată la Cluj-Napoca de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM), spunând că „nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”.

„Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”, au fost cuvintele premierului.  

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.