ACTUALITATE 8 decembrie 2009

Un nou dosar în epopeea permiselor

de Covasna Media | 911 vizualizări
Şase persoane au fost trimise în judecată. Acestea înmatriculaseră fraudulos 22 de maşini, majoritatea de lux [singlepic=689,250,250,,left]În urma cercetărilor în cazul permiselor din judeţul Covasna, anchetatorii au trimis spre judecată şase persoane implicate, respectiv un nou dosar, în care se vorbeşte despre falsificări, trafic de influenţă, abuz în serviciu şi 22 de autoturisme înmatriculate fraudulos. Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna şi ai Direcţiei Generale Anticorupţie Covasna

Şase persoane au fost trimise în judecată. Acestea înmatriculaseră fraudulos 22 de maşini, majoritatea de lux

În urma cercetărilor în cazul permiselor din judeţul Covasna, anchetatorii au trimis spre judecată şase persoane implicate, respectiv un nou dosar, în care se vorbeşte despre falsificări, trafic de influenţă, abuz în serviciu şi 22 de autoturisme înmatriculate fraudulos.

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna şi ai Direcţiei Generale Anticorupţie Covasna au anunţat ieri că procurorul din cadrul Parchetului, care se ocupă de caz, a dispus zilele trecute trimiterea în judecată, în stare de libertate, a şase inculpaţi cercetaţi în dosarul permiselor din judeţ, iar dosarul a plecat ieri spre Tribunal, pentru soluţionare.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului, procurorul Ion Ciucu, a declarat că este vorba despre persoane din lotul celor cercetate pentru comiterea mai multor infracţiuni în dosarul permiselor, cum ar fi fals intelectual, de luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu şi aderare la un grup infracţional. Conform unor surse, este vorba despre Dorin Andriesei, Gheorghe Burlacu – angajaţi ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări Covasna, Torok Bela – funcţionar în cadrul Primăriei Sf.Gheorghe, Budai Robert, Szekely Karoly – primul patronul firmei de pază la care lucrează Szekely, şi Bok Peter Antal – unul dintre intermediari. Prin acelaşi rechizitoriu, 4 învinuiţi au fost scoşi de sub urmărire penală şi au primit amenzi cu caracter administrativ, amenda maximă fiind de 1.000 de lei. Este vorba despre alţi doi angajaţi ai firmei de pază, pe numele cărora se înmatriculau maşini, cu acordul lor, şi despre două angajate ale Primăriei, de la biroul de înregistrare a maşinilor.

Potrivit unor surse, Torok Bela, la rândul lui funcţionar public, “le-a prostit” bazându-se pe colegialitatea femeilor, pentru a putea falsifica. Per total, numai prejudiciul pentru taxa de primă înmatriculare – întrucât aceste taxe se falsificau - se ridică undeva la 80.000 de lei, reprezentând pierderile pentru Ministerul Finanţelor şi al Mediului, în timp ce societăţile de asigurări care au plătit maşinile furate şi înmatriculate fraudulos deja încep să ceară maşinile înapoi, astfel că un nou dosar se pregăteşte pentru anul viitor.

Reţeaua prefera maşinile de lux

În urma cercetărilor DGA Covasna, cu sprijinul procurorului din cadrul Parchetului, a reieşit că între decembrie 2007 şi august 2008 doi dintre inculpaţi, angajaţi ai Serviciului de Permise Covasna (Dorin Andriesei şi Gheorghe Bularcu, n.r.), au înmatriculat fraudulos 22 de maşini, majoritatea de lux – Bentley, Mercedes, BMW, Skoda - , iar în schimb cereau diferite sume de bani. Maşinile erau înmatriculate pe numele unor persoane care fie nu ştiau nimic, fie ştiau şi se poziţionau ca şi complici. Sumele de bani erau oferite de regulă de Szekely Karoly, prin intermediul lui Bok Peter Antal.

Potrivit DGA, din verificarea în Baza de Date a Interpol a reieşit că majoritatea autoturismelor figurau ca furate de pe teritoriul unor ţări din spaţiul Uniunii Europene.

Totodată s-a stabilit că Torok Bela, personal sau solicitându-le colegelor sale, la luarea în evidenţele Primăriei Municipiului Sfântu-Gheorghe a autoturismelor în cauză, a pretins şi primit diverse sume de bani pentru înregistrarea fictivă a anumitor fişe de luare în evidenţă sau luarea în evidenţă în lipsa cumpărătorului autovehiculului. Majoritatea documentelor necesare înmatriculării autovehiculelor erau falsificate, de asemenea s-a descoperit că anumite Poliţe de Asigurare RCA erau falsificate şi ataşate la dosarul de înmatriculare, deşi cei care efectuau înmatricularea ştiau ca acestea sunt false.

În sarcina inculpatului B.R s-a stabilit ca acesta a oferit inculpatilor A.D. şi B.G. din cadrul SPRPCIV Covasna anumite sume de bani, prin intermediul invinuitului B.P.A., pentru ca aceştia să înmatriculeze fraudulos un număr de trei autoturisme.

Totul a pornit de la un denunţ

Cercetările în acest caz au demarat în urma unui denunţ depus în luna martie 2008 la Biroul Anticorupţie pentru judeţul Covasna de către un cetăţean care a susţinut că anumiţi agenţi din cadrul SPCRPCIV Covasna primesc bani şi alte foloase, prin intermediari, pentru a înmatricula autovehicule cu încălcarea atribuţiilor legale.

DGA Covasna anunţă că în data de 11 martie 2009, în vederea obţinerii de mijloce de probă, cu ocazia acţiunii ,,Permisul II”, desfăşurată cu autorizarea prealabila a instanţei de judecată şi a delegării procurorului, s-au efectuat 26 de percheziţii la domiciliile şi la locurile de muncă a unui număr de 19 învinuiţi, printre care şi cei şase tocmai trimişi în judecată.

La începutul lunii iunie, procurorul a întocmit un prim rechizitoriu de trimitere în judecată a şase persoane, dintre care trei au fost trimise şi de data aceasta, prin rechizitoriul din luna decembrie 2009, dar pentru alte fapte penale.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.