ACTUALITATE 17 aprilie 2024

Un nou cartier la Sfântu Gheorghe; când vor începe primele lucrări

de Daniela Luca | 2721 vizualizări

Un cartier verde, cu locuințe pentru tinerii din educație și sănătate, și un campus pentru învăţământ profesional dual vor fi construite în locul fostei ferme de păsări din strada Jókai Mór din Sfântu Gheorghe, cumpărată de autorități în 2020. Însă, pentru a pregăti terenul pentru viitoarele construcții, este nevoie, mai întâi, să fie demolate cele vechi. Acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil, la iarnă, a spus marți primarul Antal Árpád.

Cele două investiții mari (de peste 130 de milioane de lei) – campusul dual și locuințele pentru tinerii din domeniul educațional și medical – au fost subiectul unei conferințe de presă, organizată marți, 16 aprilie, chiar la locație. Au luat parte edilul reședinței de județ, președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, dar și președintele UDMR, Kelemen Hunor. 

„Suntem într-o locație care se va schimba radical în anii următori. O nouă locație a orașului care va trece prin reabilitare urbană semnificativă. (...) Campusul dual este pentru 300 de tineri, vor fi în jur de 40-60 de profesori care vor veni aici, de la nivel profesional, până la nivel postuniversitar. Mai concret, primul lucru care va fi vizibil, cel mai probabil în perioada iernii, va fi demolarea unor părți din aceste clădiri. Începem cu aceste clădiri unde se vor construi blocurile, iar după aceea cu acele părți unde se va construi campusul”, a spus, în cadrul conferinței, primarul Antal Árpád. 

Noul cartier va avea 8 blocuri de câte 12 apartamente. Este vorba despre 96 de locuințe în total. Acestea vor avea câte 65 de metri pătrați și vor fi eficiente energetic, mai spun autoritățile. Finanţarea, asigurată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), este de peste 34 de milioane de lei.

Investiția în campusul dual – peste 100 de milioane de lei 

Investiţia în campusul dual se ridică la 107 milioane de lei. Din această sumă, 20% este contribuţia proprie a Primăriei Sfântu Gheorghe (aproape 17 milioane lei), a Consiliului Judeţean Covasna (5,7 milioane lei) şi a Universităţii Babeş-Bolyai (382.000 lei). Aceasta din urmă va susţine partea educaţională a proiectului.

Sistemul dual va facilita legătura între instituția de învățământ și antreprenorii locali. Campusul va dispune de ateliere, laboratoare, săli de sport și o cantină. În plus, vor fi disponibile terenuri sportive și un parc dendrologic, deschise și publicului.

Noua unitate de învățământ va oferi tinerilor o gamă diversă de domenii de pregătire, inclusiv sănătate, mediu, turism și alimentație, mecanică sau economie.  

Companiile sunt în permanență în căutarea forței de muncă specializate, iar din acest motiv este nevoie de pregătire duală, a spus și Kelemen Hunor.

„În această perioadă există posibilitatea de a investi în folosul comunității, dar trebuie să ai planuri, trebuie să ai proiecte. Proiectele, bineînțeles, trebuie făcute din timp. Orașul Sfântu Gheorghe, în frunte cu domnul primar Antal, de ani de zile știe să facă proiecte și de aceea se văd și rezultatele. În 2020, când au cumpărat acest teren, fosta fermă avicolă, știau că urmează investiții și trebuie să fii pregătit pentru aceste investiții. (...) Interesul nostru este de a susține tinerii, de a susține familiile tinere, de a da un loc de muncă sigur și o diplomă pe piață valabilă pentru tinerii care vor să rămână acasă și de a asigura infrastructură necesară pentru ca ei să își construiască un viitor pe pământul natal. Există un parteneriat între universități, între actorii de pe piață și cred că rezultatele le vom vedea relativ repede după ce se va deschide poarta campusului”, a punctat președintele UDMR.

Kelemen Hunor a subliniat și că o investiție de acest gen poate contribui la rezolvarea problemei declinului demografic.

„Suntem parte la cofinanțarea acestui proiect de la care, desigur, așteptăm o relansare pe piața de învățământ și pe piața muncii a tinerilor din județ”, a declarat și președintele CJ Covasna, Tamás Sándor.

Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI) pentru demolarea fostei ferme de păsări din Sfântu Gheorghe, achiziționată de municipalitate, a fost aprobată de Consiliul Local Sfântu Gheorghe în 2022. Intervențiile au fost estimate atunci la peste 9,2 milioane de lei.

Important de precizat este că, la momentul de față, estimarea este că locuințele și campusul dual vor fi finalizate în anul 2026. 

Foto: Kristó-Gothárd Hunor

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.