Un milion de lei – valoarea pagubelor după inundaţiile din Sfântu-Gheorghe
Civicii maghiari au decis să înfiinţeze o comisie de lucru pentru evitarea inundaţiilor
Conducerea organizației PCM Covasna a decis să înființeze o comisie de lucru formată din consilierii locali și județeni ai partidului, care să lucreze pentru evitarea inundațiilor din județ și să transmită autorităților județene și locale propunerile concrete făcute.
Președintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat că această comisie va fi formată din consilieri din diferite localități, membri PCM, și are rolul de a veni cu propuneri concrete în vederea evitării de acum încolo a inundațiilor din județ.
„Nu putem aștepta după nimeni să vină să facă ordine, noi trebuie să încercăm să rezolvăm aceste probleme. Primarii sunt aleși să apere cetățenii și trebuie să intervenim”, a declarat Kulcsar.
Propunerile acestei comisii vor fi înaintate ulterior Consiliului Județean și consiliilor locale. De asemenea, Comisia va identifica motivele inundațiilor și măsurile care pot fi luate pentru evitarea lor de acum încolo, sau cel puțin pentru diminuarea efectelor lor.
Pagube semnificative
În municipiul Sfântu-Gheorghe, potrivit viceprimarului Balint Jozsef valoarea pagubelor lăsate în urmă de inundațiile din data de 3 iulie depășeşte un milion de lei, dintre care 850.000 de lei la persoane fizice.
Viceprimarul a subliniat că această sumă ar fi putut fi utilizată pentru curățarea albiilor pârâurilor din zonă, motiv pentru care intenționează ca la următoarea ședință de Consiliu Local să propună modificarea bugetului local și utilizarea unor sume din fondul de rezervă al Primăriei pentru acest scop. Lucrările s-ar ridica la aproximativ 300.000 de lei, apreciază Balint Jozsef.
„Vrem să inițiem modificarea bugetului și să demarăm această acțiune. În primul rând trebuie depistate zonele de intervenție și metodele de rezolvare a situației, curățirea sub pârâurile joase, curățate depunerile unde trebuie, cu utilaje unde se poate, consolidarea marginilor acolo unde este cazul, și să vedem care poduri trebuie ridicate. Pe urmă ne putem gândi și la soluții mai scumpe, de genul eventuale diguri în amonte, lacuri de acumulare...”, a afirmat edilul.
Potrivit acestuia, chiar dacă aceste măsuri nu rezolvă total problema și nu elimină riscul inundațiilor, cel puțin se poate ca acestea să aibă un efect mai puțin devastator. În urmă cu două săptămâni, municipiul Sfântu-Gheorghe a fost inundat de deversarea pârâului Debren, apa ajung până la aproape 1 metru adâncime în unele zone ale oraşului. De asemenea, luni noaptea peste o sută de persoane din Simeria Veche au fost scoase din case timp de câteva ore, întrucât exista pericolul de deversare a lacului aflat la 5 km spre Vâlcele. Digul lacului a fost spart și apa a fost scoasă, pentru a se evita acumularea apei.
Sursa foto: Arhiva covasnamedia.ro