ACTUALITATE 26 noiembrie 2015

Un Grup de Acțiune Locală contribuie la dezvoltarea comunelor din județ

de Sever Ioan Miu | 803 vizualizări

Din cele trei Grupuri de Acțiune Locală constituite la nivelul județului Covasna, grupul Progressio atrage atenția prin faptul că are în componența sa atât comune cu o majoritate maghiară, ca Ozun sau Moacșa, cât și comune majoritar românești, ca Barcani și Sita Buzăului. Diferențele de limbă și identitate nu au fost o piedică pentru cele 12 comune ale GAL Progressio, care au știut să se constituie în această organizație pentru a obține finanțări în valoare totală de aproape 2.550.000 de euro.

Potrivit agrointel.ro, Grupurile de Acțiune Locală reprezintă un parteneriat public-privat, din care sectorul public contribuie, la nivel decizional și de alcătuire, cu 49%, iar partea privată, cu 51%. GAL-ul Progressio este, la fel ca celelalte două GAL-uri din județ, Angustia și Alutus, creat prin abordarea LEADER.

LEADER, altfel spus „Legăturile dintre economia rurală și acțiunile de dezvoltare”, este o metodă de dezvoltare locală bazată pe folosirea potențialului intern al comunității. Accesul către LEADER alcătuiește una dintre cele patru axe ale Politicii de Dezvoltare Rurală a Uniunii Europene. Potrivit reprezentatului legal Progressio, Dénes István, „Programul Leader constituie o oportunitate care vine în completarea strategiei naţionale de dezvoltare rurală”.

La rândul său, LEADER se bazează pe conceptul DLRC (Dezvoltarea Locală plasată sub Responsabilitatea Comunității). DLRC presupune ca persoanele care se confruntă cu nevoi sau provocări să preia controlul, iar entitățile locale să fie cele care concep strategiile și selectează proiectele.

GAL Progressio a fost înființat în 2012, cu 8 comune membre, iar acum din componența sa fac parte 12 comune: Barcani, Brateș, Chichiș, Comandău, Dalnic, Ilieni, Moacșa, Boroșneu Mare, Reci, Sita Buzăului, Ozun și Zagon. Progressio are, astfel, o suprafață de 316,2 kmp și peste 32.600 de locuitori. De când și-a început activitatea, în iunie 2013, acest GAL a oferit finanțare, în cadrul sesiunilor deschise, pentru un număr de peste 54 de proiecte în valoare totală de peste 2,5 milioane de euro.

O pivniță de 100 de ani așteaptă oaspeții străini

Una dintre comunele care au beneficiat de pe urma proiectelor desfășurate prin Progressio Leader este Ozun. Comuna și-a restaurat o pivniță de peste 100 de ani – un proiect în valoare de peste 64.000 de euro, din care aproape 50.000 au fost alocați ca finanțare nerambursabilă. De asemenea, comuna a achiziționat un autogreder în valoare de peste 104.500 euro.

„Primul proiect e subsolul. S-a făcut o minune acolo în pivniță, față de cum era înainte. Masă de consiliu, scaune, bucătărie cu frigidere, aragaz, mobilier, toalete, tot ce trebuie, inclusiv cazan electric pentru încălzire centrală. Subsolul este accesibil pentru orice program cultural. Noi am făcut investiția pentru ședințele Consiliului Local, acolo ținem ședințele locale. Totodată, când primim vizita orașelor înfrățite, acolo îi primim, putem să rezolvăm de la servirea mesei... de toate, e foarte plăcut acolo”, ne-a declarat primarul comunei, Ráduly István.

„Prin celălalt proiect ne-am achiziționat un autogreder nou-nouț. E un utilaj pentru întreținerea drumurilor de orice fel, fie că e vorba de străzi sau de drumuri forestiere și ajută și la deszăpezire. Avem peste 40 km de drum comunal și ne-a venit foarte bine. Am avut un alt autogreder care era foarte vechi și a trebuit casat”, ne-a mai spus edilul.

O bibliotecă de sat care va primi scriitori

Un al treilea proiect LEADER în Ozun, aflat încă în desfășurare, vizează reabilitarea clădirii bibliotecii și este în valoare de peste 134.000 de euro. E o clădire foarte veche, foarte frumoasă, de la sfârșitul anilor 1800. Va fi modernizată, se vor crea spații atât pentru lectură, cât și pentru diverse simpozioane, întâlniri ale cititorilor cu scriitorii. Inclusiv pivnița, unde va fi creată centrala termică. „Este proiectul nostru cu cea mai mare finanțare la LEADER. În mod normal termenul de finalizare va fi anul acesta”, a precizat Ráduly , adăugând că, dacă vine vremea rea, lucrările ar putea fi finalizate în martie.

„Investițiile de acest tip nu duc doar la creșterea averii, ci și la avuția morală. Dacă nu investim în construcții, acestea având rol de resurse antropice, vor dispărea, deși fac parte din cultura noastră”, a mai spus edilul.

Investiţii de peste 220.000 de euro în Sita Buzăului prin intermediul GAL Progressio

Apartenenţa la Grupul de Acţiune Locală Progressio a oferit şansa autorităţilor locale din comuna Sita Buzăului să facă investiţii de peste 220.000 de euro în eficientizarea transportului în comun, în renovarea celor trei Cămine Culturale, a Bibliotecii comunale şi în achiziţionarea unui buldoexcavator.

Pe lângă obiectivele publice, patru fermieri din Sita Buzăului, Biserica şi un cabinet de medicină veterinară sunt obiectivele private care au fost finanţate prin intermediul GAL Progressio până în prezent.

Primăria din Sita Buzăului este parte a Grupului de Acţiune Locală din 2012, încă de la înfiinţare. „Am aderat în anul când am început şi eu mandatul la Primărie. Atunci fondurile europene prin PNDR erau epuizate. Singura cale de a mai depune proiecte spre finanţare a fost GAL-ul”, a declarat primarul din Sita Buzăului, Nicolae Stoica.

„Sub nicio formă nu am fi putut susţine aceste investiţii din bugetul local. Chiar dacă ne făceam strategia în aşa fel încât să susţinem achiziţia acestor bunuri din bugetul local, atunci ar fi trebuit să blocăm restul investiţiilor, care sunt prioritare. Oricum, toate investiţiile, indiferent de provenienţa fondurilor, fie locale, naţionale sau europene, sunt importante pentru comunitate. Important este să existe o colaborare continuă între Primar, Consiliu Local, funcţionarii publici ai primăriei, profesori, Biserică şi cetăţeni. Aceste colaborări vor da şansa comunităţii să se dezvolte aşa cum ne dorim cu toţii”, a spus Nicolae Stoica.

„Prin GAL Progressio am avut două proiecte până acum: microbuzul, atât de necesar transportului în comun pe ruta Ciumernic – Întorsura Buzăului, şi un proiect integrat care cuprinde cele trei Cămine Culturale, Biblioteca şi buldoexcavatorul. Primul proiect a fost în valoare de 50.000 de euro şi al doilea de 173.000 de euro. Deşi a fost greu, într-un final am reuşit să obţinem punctajele necesare şi să primim fondurile”, a completat primarul.

Transportul în comun

Microbuzul destinat transportului în comun circulă pe ruta Ciumernic – Întorsura Buzăului începând de la 7:05, moment în care transportă grupuri de elevi la şcolile din oraş. Începând cu ora 7:30, microbuzul pleacă a doua oară din Ciumernic spre Întorsura Buzăului. La 7:55 se întoarce spre Sita cu profesorii din oraş care predau la şcolile din Sita Buzăului, Bobocea şi Zăbrătău.

După masa, microbuzul pleacă din faţa Primăriei la ora 12 şi duce copii de la Grădiniţa din Sita spre Ciumernic. De la ora 13:30, transportul public pleacă de la Primărie spre Crasna, după care vine spre Întorsura Buzăului, de unde aduce ulterior spre casă elevii de la şcolile din oraş. Destinaţia finală este în Ciumernic.

„Este vorba despre un traseu nou pe care l-am propus Consiliului Judeţean. Ne dorim să menţinem acest circuit o perioadă cât mai lungă”, a precizat primarul.

În prezent, noua modalitate de transport în comun este pusă la dispoziţia cetăţenilor fără cost. De la 1 ianuarie 2016, primarul anunţă că se va introduce o taxă modică. „Cu siguranţă va fi un preţ atractiv. Nu intenţionăm să scoatem profit”, a mai declarat Nicolae Stoica.

Căminele Culturale din Sita Buzăului, Zăbrătău şi Ciumernic şi Biblioteca din Sita Buzăului sunt în plin proces de renovare şi dotare. Scaune, mese, rafturi, laptop-uri, videoproiectoare şi ecrane de proiecţie cu funcţie 3D, sistem de sonorizare, vitrine frigorifice, cortină, draperii, perdele şi sisteme de lumini sunt dotări care vor completa centrele culturale şi biblioteca.

Proiecte de viitor

Realizarea unor piste pentru biciclete, realizarea trotuarelor şi achiziţionarea unei maşinării multifuncţionale care să spele şoseaua, să o măture, să ajute la deszăpezire, dar şi să împrăştie material antiderapant sunt priorităţile Primăriei Sita Buzăului pentru noul Plan Naţional de Dezvoltare Rurală.

Dezbatere publică pentru investiţiile private prin intermediul GAL Progressio

În săptămâna 7-13 decembrie, Primăria Sita Buzăului, alături de conducerea GAL, va organiza o dezbatere publică la care sunt invitaţi cetăţenii din mediul privat. Subiectul dezbaterii va fi legat de investiţiile private viitoare. „Vrem să aflăm direct de la oameni care sunt cele mai utile şi necesare proiecte pentru comunitatea noastră”, a spus primarul Nicolae Stoica.

Progressio merge înainte

„GAL Progressio continuă activitatea și în noua perioadă de programare 2014-2020, în care dorim să implementăm o Strategie de Dezvoltare Integrată pentru zonă, prin accesarea a cât mai multe programe din cele structurale”, a declarat președintele Progressio, Dima Levente. „Orice inițiativă este binevenită, suntem o organizație deschisă și așteptăm sugestiile, ideile și proiectele dumneavoastră”, a mai spus el. Idei și proiecte care, putem adăuga noi, vor duce la dezvoltarea celor 12 comune, indiferent în ce zonă a județului se află și ce limbă vorbesc.

(Articol de Sever Ioan Miu şi Iulia Drăghici)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.