ACTUALITATE 18 noiembrie 2019

Un festival cu sare, piper, paprika, usturoi și... alte minuni

de Iulia Drăghici - Taraș | 1640 vizualizări

Marele premiu al concursului de făcut cârnați a plecat în județul Mureș 

Mai bine de 70 de rețete de cârnați au fost create sau recreate sâmbătă, în cadrul celei de-a 17-a ediții a Festivalului Cârnaților, eveniment organizat la Sfântu Gheorghe. Față de anul trecut, când ingredientul secret care a adus premiul cel mare a fost ienupărul, anul acesta simplitatea și tradiția au învins. Câștigătoarea ediției a fost declarată echipa Consiliului Județean Mureș, care a propus juriului un produs realizat după o rețetă veche de patru decenii. Dar miza acestei zile a fost, se pare, cu totul alta. 

Forfota a început sâmbătă în zona sălii de sport din Strada Vânătorilor încă de dimineață. Și înăuntru și în afară. Mese, corturi, bănci, scenă, iar apoi clinchete de pahare, râsete colorate și mirosuri de carne, fum și mai ales de usturoi. Toate împreună au creat tabloul unei ediții, care încă de la început s-a anunțat de succes.  

Startul competiției s-a dat în jurul orei 10:00 pentru 73 de echipe, majoritatea din Covasna, dar și din Harghita, Mureș sau din Ungaria. Și, „în ciuda” atmosferei joviale, nimeni nu a luat în derâdere competiția în sine, ci s-a văzut în jurul meselor muncă serioasă. Fiecare echipă și-a propus să impresioneze juriul cu fel și fel de creații culinare, secrete de bucătărie, decorațiuni și muncă de echipă. Pentru că toate aceste aspecte, nu doar gustul final al preparatului, au fost luate în calcul de jurații competiției. 

Secret de învingători

E greu de pus în cuvinte bucuria și surprinderea cu care oaspeții din județul Mureș, veniți tocmai din localitatea Miercurea Nirajului, au primit vestea câștigării celei de-a 17-a ediții a Festivalului Cârnaților. Dar acest rezultat nu a fost întâmplător, ci a fost urmare a unor acțiuni bine gândite.  

Nu am mai participat niciodată la acest concurs. Suntem din Miercurea Nirajului din județul Mureș. Rețeta este de la străbunici. Noi așa facem cârnatul de circa 35, 40 de ani. Taică-meu a fost măcelar, nu de profesie, ci ca hobby. Eu la fel. Și în fiecare am făcut cârnați. O rețetă deosebită nu există. Am folosit sare, piper și usturoi. Dar după prima condimentare întotdeauna facem o încercare, adică prăjim o bucățică de compoziție, pe care apoi o lăsăm la răcit. După ce s-a răcit, că atunci iese gustul ca lumea, gustăm și mai punem piper, sare și ce mai trebuie. Dar nu punem boia, chimen sau alte condimente. Iar carnea se pune în felul următor: 70% carne, care e bine să fie din toate părțile porcului, că atunci iese cârnatul cel mai bun, și 30% grăsime. Atunci nu e nici prea slab, nici prea gras, ci chiar ceea ce trebuie”, ne-a spus unul dintre membrii echipei câștigătoare, Mátyás János. 

Premiul cel mare înseamnă nu doar aplauze și stimă, ci și un „bilet de participare” la festivalul din Ungaria, din care a și fost inspirat evenimentul creat de covăsneni. Mureșenii ne-au spus că vor onora invitația și cu siguranță vor face cinste Festivalului Cârnaților din județul Covasna. 

Jurații au declarat, în timpul festivității de premiere, că numirea marelui câștigător nu a fost o alegere ușoară și că în final, gustul învingător a fost ales dintr-o preselecție de 10 cârnați. 

În fiecare an am văzut o evoluție în rândul echipelor. Anul acesta a fost o decizie mai greu de luat decât anul trecut, tocmai pentru că a fost o egalitate între gusturi, combinații de arome. Sper că cei care nu se află printre câștigători să vină și anul viitor și să încerce să echilibreze gusturile”, a spus, în cadrul ceremoniei de premiere, unul dintre jurați, chef Mădălina Santa. 

Premiul special: SGA și instalația „minune” de preschimbat apa în vin 

Dintre decorațiunile care au stârnit interesul nu doar al juriului, ci și al publicului larg care fost invitat să admire munca participanților la finalul concursului, a fost „fântâna arteziană” adusă de echipa Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) din județul Covasna, care, culmea!, făcea adevărate minuni: transforma apa în vin.

Aici, în județul Covasna s-a întâmplat minunea: apa s-a transformat în vin. Cu ocazia asta facem și un fel de recrutare, ca să adunăm colegi, ca să vadă ce bine se trăiește la Apele Române și ce bine se lucrează. Că apele freatice sunt de 52 de grade, râurile de 12 grade”, ne-a spus, glumind, unul dintre creatorii decorațiunii, Sándor István. 

De fapt, echipa SGA a adus o instalație, ingenios realizată de doi dintre membri echipei, care recircula vinul, într-o fântână arteziană. Dar nu orice fel de fântână, ci una care prezenta, în jurul unei guri de izvor, diverse scenete din viața de lucrător la SGA (munca de teren și întâlnirea cu ursul, unelte și tehnică de lucru etc.). 

Pe de altă parte, miza acestora nu a fost câștigarea concursului, materializată în final în mai multe premii, printre care și cel special, ci mai degrabă distracția – obiectiv îndeplinit de asemenea cu succes, după cum s-a văzut. 

Și noi am predat un cârnat clasic, autentic, care are condimentele clasice, sare, piper, foarte multă inimă. Și restul e secret. Nu am venit aici pentru premii. Știm sigur că o să luăm ceva, dar nu ne interesează, că am venit aici să ne simțim bine”, a mai spus Sándor István. 

„Premiul” surpriză inclus în concurs: solidaritatea 

Printre echipele participante s-a numărat și cea a Primăriei din Dalnic, aflată deja la a treia experiență de acest fel, la Festivalul Cârnaților. „Pentru că n-am avut voie să aducem nimic de acasă, am făcut decorul ceva mai vegan, cu legume și fructe. Rețeta noastră a fost specifică zonei, cu piper, boia, sare”, ne-a spus unul dintre angajații primăriei, doamna Rozalia, care a mai precizat că acest concurs este și o modalitate de reîntâlni prietenii și cunoștințe mai vechi.  

În cârnatul nostru nu am pus nimic special, doar sare, puțină boia și piper. Ca la țară, cum am învățat de la bunici. A fost un concurs bine organizat, chiar ne-am distrat”, ne-a spus, dintr-o altă parte a sălii, un alt participant, Incze Anna Mária, de la AJOFM. „Am venit împreună cu colegii de muncă. Suntem din echipa Agenției de Ocupare a Forței de Muncă. Domnul director a venit cu ideea, iar noi am acceptat pentru că suntem o echipă foarte strânsă, ne iubim între noi și am venit împreună”, a mai precizat aceasta. 

Nu doar instituțiile au luat parte la concurs, ci și echipele sportive. Printre acestea s-a numărat și cea de baschet, Sepsi SIC. Surpriza cu care au venit reprezentanții clubului au fost trufele de pădure, adunate, cu ocazia concursului, chiar din pădurile din jurul județului. „Un coleg de-al nostru are câine antrenat pentru așa ceva și el ne-a adus trufele. Le-am făcut pastă și le-am inclus în rețeta noastră”, ne-a explicat managerul echipei, Rusz István. 

Și Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Covasna s-a numărat printre participantele care nu au venit cu mâna goală, ci cu un concept ecologic. 

E prima dată când am venit aici și ne-a prins chiar foarte bine. Am pregătit cârnați tradiționali secuiești, după o rețetă a unei colege, care o știe de la bunica ei. Am folosit piper, usturoi, paprika și sare. Atât. (...) Noi am venit fără să aducem plastic. Doar pâine am luat de la magazin, în rest am încercat să facem noi totul. Ne-am simțit foarte bine. A fost o atmosferă haioasă și frumoasă, pentru că am reușit să ne atingem scopul. Ideea asta de festival este foarte bine gândită pentru că mai socializezi. Dacă nu știi vreo instituție, vreun ONG sau persoane, aici le găsești într-un mediu prietenos”, ne-a spus Szidónia Dulanyi de la AJPIS. 

Tineretul, la cârnați înainte!  

Față de edițiile precedente, se pare că obiectivul organizatorilor, de a include în concurs cât mai multe echipe formate din tineri, a fost împlinit. În total, mai bine de 20 de echipe de la școlile din Sfântu Gheorghe au acceptat provocarea de a lupta în concursul de făcut cârnați. 

De la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” am venit cinci echipe de la calificarea bucătar – școala profesională, calificarea tehnician în gastronomie – două echipe de la nivel liceal și de la tehnician nutriționist – postliceal. Acolo avem foarte mulți cursanți care provin din rândul subofițerilor de armată. (...) Noi suntem tehnicieni nutriționiști și anul acesta am încercat ceva mai deosebit, adică am pus și un ingredient secret, dar pe care vi-l divulg. E vorba de chimen. Acesta ajută foarte mult la digestie. Știți că și la cei mici se dă un fel de ceai de chimen atunci când bebelușii au colici. Și fiindcă noi am pus condimente echilibrate din punct de vedere al aromelor, coriandru, cimbru, boia de ardei și usturoi, am considerat că neapărat trebuie să intre chimenul care să facă ordine și disciplină între condimente”, ne-a declarat directoarea Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, Carmen Tordai, pe care am găsit-o alături de elevii ei, la „Masa Tăcerii”, cum și-au numit ei decorul de concurs, a cărei piesă de rezistență a fost o pâine creată de niște elevi din Chișinău, dăruită Liceului Tehnologic într-un schimb de experiență recent. 

Organizarea este mult mai bună decât în alți ani. S-a insistat foarte mult pe voia bună și pe spiritul de competiție, de fair-play. Venim aici să învățăm, să participăm, să socializăm și nu neapărat să concurăm”, ne-a mai precizat aceasta. 

Dat fiind contextul, nu am ezitat să culegem sfaturi de nutriție de la specialiști, ocazie cu care am aflat că se pot face și cârnați dietetici. 

Cârnatul este un aliment greu pe care nu oricine îl poate digera. Numai cei care au stomac „beton”, în sensul că nu au afecțiuni gastro-intestinale sau de ficat. Părerea mea este că se pot face și cârnați dietetici pentru cei care sunt bolnavi și doresc  de sărbători să le simtă gustul. Important este să reducă din cantitatea de usturoi și de arome. Atât. În rest, un pic de piper, sare și boia dulce nu strică la nimeni”, ne-a mai spus Carmen Tordai. 

Prețuri piperate și programe nu tocmai „ușor de înghițit”

Pe de altă parte, un aspect care nu a trecut neremarcat a fost prețul destul de mare al bucatelor scoase la vânzare în afara concursului, pentru publicul larg (de exemplu, pentru o porție de cartofi congelați de prăjit, câteva bucățele de carne de tipul „pomana porcului” și două cutiuțe cu maioneză și ketchup din comerț - s-au plătit cam 26 de lei). 

La fața locului s-au comercializat și produse proaspete din porc, dar și kürtőskalács (12 lei bucata) și diverse băuturi (vin, bere, ceai, cafea etc.). 

Cozile parcă au fost ceva mai reduse decât anul trecut, dar nu s-au epuizat complet. Parcă, totuși, în acest an lumea a fost mai răbdătoare, mai ales că, spre seară, în timp ce se aștepta la rând, se putea vedea și auzi spectacolul de umor de pe scena amplasată în parcarea din apropierea sălii de sport. 

În același timp, este de menționat și faptul că deși a adunat zeci, poate chiar sute de curioși, nu toată lumea a „gustat” cu entuziasm momentul tăierii porcului, inclus în program. Și asta și pentru că, în plină criză de Pestă Porcină Africană, mulți oameni și-au pierdut animalele crescute cu trudă și alții stau cu frica în sân la gândul că nenorocirea s-ar putea abate și asupra gospodăriei lor. Ori, un show de măcelărit porcul se simte chiar ca un gest de aroganță, când în spațiul public se vorbește despre un virus mortal a cărui existență este încă pusă la îndoială, prețuri crescute la carnea de porc sau importuri. 

Schimbarea locației, un experiment reușit 

Revenind la gânduri ceva mai bune, schimbarea locației, dată probabil și de faptul că în sala de sport „Szabó Kati”, unde anul trecut a avut loc concursul, se derula în același timp un eveniment sportiv, s-a dovedit a fi, totuși, inspirată. Nu doar că echipele au avut parte de intimitate în interiorul sălii din strada Vânătorilor pe timpul derulării competiției de făcut cârnați, dar nici publicul nu s-a simțit dat la o parte pentru că și afară se derulau diverse programe. 

Cred că locația pentru anul acesta a fost foarte ok și sperăm că pentru la anul să fie un interes cât mai mare, atât din partea echipelor, cât și din partea vizitatorilor. Trebuie să ne gândim dacă rămânem la această locație sau poate o schimbăm. Pentru 73 de echipe sala de sport a fost ok. Cred că această sală poate găzdui până la 80, 80 și ceva de echipe, dar dacă interesul va fi mai mare, trebuie să regândim acest aspect. Rămâne să vedem”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Grüman Róbert. 

Acesta a explicat și că s-a optat, încă de anul trecut, ca evenimentul să fie adus, la fel ca în anii de debut, din nou în zona Simeriei pentru că în această perioadă din an, din cauza frigului, nu se poate lăsa locația la voia întâmplării, ci concurenții trebuie să beneficieze de confort. 

Sigur anul viitor va fi gândit tot în acest sistem, de interior, dar o să vedem dacă locația va fi aceasta sau alta”, a punctat vicepreședintele CJ. 

Noutatea ediției au fost programele de umor, care au stârnit amuzamentul în rândul sutelor de participanți. Am remarcat și faptul că mulțimea din exterior s-a disipat imediat după decernarea premiilor din cauza frigului pătrunzător care s-a lăsat odată cu venirea nopții, astfel că pentru ultimul concert, al formației Vezuvius, publicul număra zeci de persoane – mult sub media care s-a perindat, pe parcursul zilei în parcarea din Simeria, cunoscută de mulți drept locul de pornire al examenului auto practic în județul Covasna.  

Anul viitor urmează „majoratul”

Acum, organizatorii se gândesc la ediția de „majorat” a Festivalului Cârnaților, care va avea loc anul viitor. 

Până atunci trebuie consemnat faptul că, în cei 17 ani de până acum, care au transformat Festivalul în cel mai longeviv eveniment gastronomic al regiunii, miza nu a fost mereu îndeletnicirea de a face cârnații cei mai apetisanți, ci mai degrabă combinația dintre prietenie, muncă în echipă, voie-bună, tradiție, secrete împărtășite, cultură gastronomică, trecut, prezent și viitor, viață și artă. Avem așteptări ca ediția de majorat să fie una care să încununeze toate învățămintele adunate de organizatori (Consiliul Județean Covasna, în parteneriat cu Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ASIMCOV) și SVESZ - Asociația Unităţilor Hoteliere şi Restaurante din Sfântu Gheorghe) de-a lungul acestor ani.

Foto: Observatorul de Covasna, Codra Botond și Facebook (tamassandor1966)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.