Un copil din Sfântu Gheorghe, prezentul și viitorul pescuitului feminin
Armina Bălaș este, la doar 13 ani, de patru ori campioană națională
Pescărița Armina Bălaș nu se dezminte. În ciuda inexistenței unei federații a pescarilor, deci și în lipsa unui sistem care să promoveze valorile în acest sport, tânăra, ajutată de familie, continuă să se impună în competițiile organizate de pasionați. Săptămâna trecută, aceasta și-a adjudecat al patrulea titlu de campioană națională și are promisiuni că va fi membră a lotului național la pescuit feminin, dacă acesta se va reînființa.
Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România (AGVPS) a organizat, în 26- 28 iulie, o nouă ediție a Campionatului Național Privat de Pescuit, eveniment derulat la Săcălășeni, în Maramureș. La U20, Armina Bălaș din Sfântu Gheorghe, în vârstă de 13 ani, elevă la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, s-a impus și în acest an și și-a adjudecat al patrulea titlu de campioană națională.
Dacă în prima manșă, de sâmbătă, 27 iulie, Armina a pescuit puțin peste 2 kilograme de pește, cu un kilogram mai mult decât celelalte competitoare, a doua zi pescărița din Covasna a scos din apă aproape 6 kilograme de pește, cu 4 kilograme mai mult decât concurența. A și scăpat doi crapi de câte 2 kilograme, dar s-a redresat și s-a bucurat, alături de familia ei de adrenalina care a încununat al patrulea său titlu național.
„E frumos și mă bucur. Am muncit și până la urmă dacă muncești și îți dorești ceva cu adevărat, se văd și rezultatele. Știam cum se procedează, ce trebuie să fac, dar a fost o competiție grea”, ne-a spus Armina.
Asta după ce în iunie câștiga și Cupa Copiilor la Pescuit la categoria ei de vârstă, 14 – 16 ani, cu 9 kilograme de pește. Iar anul trecut, după o competiție foarte strânsă, cu 1,8 pești prinși la fiecare minut, timp de 4 ore, a reușit să își adauge în palmares al treilea titlu național.
„Eu sunt foarte bucuros și mândru. Dar noi avem o convenție, când suntem la pescuit în competiție, nu mai există cuvântul tată. Suntem antrenor și concurent. Sunt discuții tăioase, prin care stimulez concurenta să muncească”, ne-a declarat și antrenorul și tatăl Arminei, Sergiu Bălaș.
Acesta ne-a explicat entuziasmat și cum a decurs cel mai recent concurs care i-a adus fetei sale al patrulea loc 1 pe țară. „Ce am descoperit în antrenamentul de vineri, sâmbătă nu a mai dat rezultate. Armina avea după trei ore de competiție trei pești, trei cărășei. Celelalte concurente aveau în jur de un kilogram, 14 – 15 peștișori. Am schimbat tactica, a pescuit la o vargă scurtă și a reușit să puncteze 2 kilograme 180, ceea ce i-a adus un punct în manșa întâi, la diferență de aproape un kilogram față de celelalte concurente. În manșa a doua, duminică, (...) Armina a pescuit la o rubeziană ceva mai scurtă, de 6 metri, și a punctat din primele minute. A totalizat cu cantitatea de 5.690 de grame, ceea ce i-a oferit locul 1 pe manșa a doua și titlul de campioană națională. Peștii au fost apatici, au tras finuț, s-a pescuit cu fire subțiri”, a precizat Sergiu Bălaș, care a încheiat spunând și „ca în orice sport, pe lângă măiestrie, tehnică, alegerea nadei, e și un pic de noroc”.
De 10 ani pescăriță
V-am mai relatat în paginile ziarului nostru că frumoasa Armina practică acest sport de la vârsta de 3 anișori. Ceea ce înseamnă că a adunat deja 10 ani de experiență în lumea pescuitului sportiv și se pare că nu se lasă cu una cu două, ci, ne spune ea, atât timp cât va putea, va continua să își dezvolte pasiunea, chiar dacă știe că e greu să se gândească la a face o meserie din asta.
„Îmi place acest sport și cât o să pot, o să continui cu pescuitul. (...) Pe telefon poți să stai oricând, dar afară poți să petreci timp limitat. Cred că e important să ne bucurăm de natură, să profităm de vremea frumoasă”, ne-a spus aceasta.
Fiind o pasiune îndrăgită de toată familia, antrenamentele de pescuit se derulează uneori chiar săptămânal, în weekend, în cadrul ieșirilor în natură. Ceea ce, ne spune Armina, îi lasă timp și să se relaxeze alături de cei mai dragi ai ei, dar și să se pregătească în pasiunea pe care a descoperit-o, influențată de tatăl – antrenor.
„De obicei, când tata e invitat la concursuri, merg eu în locul lui ca să mă antrenez”, ne-a mai spus tânăra.
Următorul concurs, pe care cei doi membri ai echipei Bălaș îl vor desfășura împreună, va avea loc în septembrie și este un maraton de pescuit de 24 de ore.
Pasionată și de biologie
Din toamnă, Armina intră în clasa a VIII-a și în stresul Evaluării Naționale, însă nu își face griji că acesta va schimba ceva în ceea ce privește pasiunea, pentru că oricum antrenamentele de bază și concursurile sunt organizate vara sau toamna devreme.
Chiar dacă nu știe ce drum va lua pasiunea pentru pescuit în viitor, tânăra știe că își dorește să învețe mai departe biologie, materia care îi place mult și care parcă se împletește armonios cu hobbyul său.
Din discuțiile purtate cu Armina Bălaș am aflat că aceste competiții, unde se investesc și timp și bani deopotrivă, vin cu învățături importante pentru aceasta, adevărate lecții de viață chiar.
„Am învățat să fiu mai atentă, să nu mă grăbesc”, a spus tânăra, care a adăugat că pescuitul o ajută și la o mai bună concentrare, să reziste la stres, pentru o sănătate mai bună.
„Fiecare trăsătură trebuie tratată cu respect. La pescuitul sportiv fiecare gram înseamnă un punct. Sunt concursuri unde poți să pierzi cu 10, 15 grame”, a intervenit și antrenorul Arminei.
Pescuitul feminin și lotul național
Pescuitul cot la cot cu bărbații nu este o noutate pentru tânăra covăsneancă. Aceasta spune și că este pregătită să intre chiar în lotul național al României, dacă autoritățile reiau demersurile să pună la punct acest aspect.
„Nu mi se pare că pescuitul trebuie să fie un sport doar pentru bărbați. Fetele pot să facă același lucru”, spune Armina.
„Din păcate în România lipsește o federație a pescarilor, așa cum e la fotbal, de exemplu, care să organizeze campionate naționale și internaționale. La pescuit, după Revoluție am moștenit AGVPS, care este o asociație, cum este un club, spre exemplu, dar care are sucursale în toate județele țării. Dar asta nu este o Federație. O Federație ar putea aduce în competiții mai multe cluburi, independente, și atunci ar fi mult mai bine”, explică Sergiu Bălaș.
În ciuda acestei debandade, România are reprezentativă la competițiile masculine, însă pescuitul feminin și-a pierdut, de câțiva ani echipa națională, ne-a spus acesta. Totuși, există planuri de reînființare și Armina este în vizorul Veronicăi Ispas, cea care a și întrebat-o dacă ar fi dispusă să reprezinte România în competițiile de pescuit după ce împlinește 14 ani.
„Eu sunt pregătită!”, ne-a asigurat Armina.
„Doamna Veronica Ispas este președintele AJVPS Sălaj și responsabila pe AGVPS cu lotul feminin de pescuit. Din păcate, în România acest sport nu e promovat, mai ales când vine vorba de fete”, a mai spus Sergiu Bălaș.
Neajunsurile nu o descurajează pe micuța pescăriță, care la capitolul pasiune și muncă dă clasă multora dintre noi. Și poate cu astfel de tineri frumoși și implicați, viitorul sportului va prinde un contur care să ne redea mândria de altădată.
Mult succes, Armina!