ACTUALITATE 16 noiembrie 2023

„Un copil din creșă sau grădiniță se întâlnește anual cu aproximativ 30 de virusuri”

de Daniela Luca | 1227 vizualizări

Cum îi protejăm pe cei mici de boli în sezonul virozelor?

În fiecare an, un copil de creșă sau de grădiniță se confruntă cu aproximativ 30 de virusuri, un aspect perfect normal pentru dezvoltarea sistemului imunitar, în special între 2 și 5 ani, spune medicul de familie din Sfântu Gheorghe dr. Jakab Engya-Anikó. Cu toate acestea, părinții se confruntă adesea cu stresul cauzat de infecții frecvente și tuse persistentă, fără a ști întotdeauna cum să își protejeze micuții în această perioadă delicată. Iată câteva sfaturi practice oferite de medic pentru a-i feri pe cât posibil pe cei mici de riscurile sezonului rece.

În plin sezon al virozelor și infecțiilor respiratorii, este esențial să ne concentrăm asupra unor măsuri preventive pentru a susține sănătatea copiilor. Dr. Jakab Engya-Anikó ne-a enumerat câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le pună în practică părinții care vor să îi ferească pe cei mici de îmbolnăviri frecvente.

„Alimentația corectă: asigurați o alimentație echilibrată, bogată în fructe, legume și cereale integrale. Evitarea expunerii copiilor la fumatul pasiv: copiii expuși la fumul de țigară sunt predispuși la infecții respiratorii. Mișcare zilnică în aer liber: încurajați activitatea fizică zilnică în aer liber, chiar și în sezonul rece”, ne-a spus medicul de familie.

Timp de calitate petrecut cu cei mici, somn bun și vitamine

Ea spune că supraaglomerarea cu activități după masă poate conduce, pe termen lung, la stres și epuizare psihică, iar acestea pot avea impact negativ asupra imunității.

„Gestionarea stresului: evitați stresul excesiv pentru copii, oferindu-le timp pentru joc liber. Chiar dacă se bucură pe moment, este important să evitați supraaglomerarea cu activități după masă, deoarece pe termen lung poate duce la stres și epuizare psihică, scăzând imunitatea. Timpul petrecut la creșă și grădiniță este suficient pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani. Petreceți cât mai mult timp cu copiii voștri”, ne sfătuiește dr. Jakab Engya-Anikó.

Totodată, un program de somn regulat nu doar că ajută la stabilirea unei rutine zilnice și oferă copiilor un sentiment de siguranță și predictibilitate, dar are efecte benefice și asupra imunității. În timpul somnului, sistemul imunitar devine mai activ și ajută astfel organismul să lupte împotriva infecțiilor și să se vindece mai eficient. Din acest motiv, rutina de somn nu trebuie neglijată, a mai spus medicul.

În ceea ce privește suplimentele alimentare, dr. Jakab Engya-Anikó a adus în discuție vitaminele C și D. Ea vine și cu o soluție pentru o problemă des întâlnită –  refuzul copiilor de a mânca mănâncă fructe și legume. În cazul acestora, poate ajuta administrarea multivitaminelor.

„Vitamina D administrată preventiv la copii în lunile septembrie - aprilie are un efect pozitiv asupra infecțiilor respiratorii (până la vârsta de 2 ani zilnic). Vitamina C administrată în timpul infecției reduce durata și severitatea bolii. Pentru copiii care refuză să consume fructe și legume, se poate lua în considerare administrarea de multivitamine de două ori pe an, respectând dozele și durata recomandate de medicul de familie sau pediatru. Această trebuie să fie o decizie individualizată pentru fiecare copil și nu se recomandă administrarea de vitamine pe tot parcursul anului”, a explicat medicul de familie.

Respectarea regulilor de igienă și vaccinul antigripal, arme împotriva bolilor

Ea subliniază și cât de important este ca celor mici să li se explice regulile de igienă. Acestea includ practici precum acoperirea gurii și a nasului cu cotul sau un șervețel de unică folosință în timpul tusei și strănutului, dar și spălarea mâinilor înainte de masă și după folosirea toaletei.

Nu în ultimul rând, dr. Jakab Engya-Anikó le reamintește părinților despre importanța vaccinării antigripale.

„Vaccinul gripal la copii îi protejează de gripă, fie asigurând protecția împotriva virusurilor, fie ajutându-i să facă o formă ușoară. Vaccinarea copiilor este o formă de prevenție pentru diferite tipuri de infecții respiratorii”, a mai spus medicul de familie.

Ea menționează totodată că un copil din creșă sau grădiniță se expune anual la aproximativ 30 de virusuri și este perfect normal să aibă infecții frecvente, mai ales în intervalul de vârstă de 2-5 ani. Acest lucru contribuie la întărirea sistemului imunitar al copilului. Medicul a precizat că un episod de boală durează în medie 10 zile, iar tusea poate persista în unele cazuri până la 20 de zile.

„Părinții sunt de obicei foarte stresați de tuse, însă aceasta este un reflex de protecție al organismului. Eliminarea secrețiilor se face prin tuse. Nu trebuie administrate medicamente antitusive copiilor fără a consulta în prealabil un medic”, a mai explicat dr. Jakab Engya-Anikó.

Aceste reguli se aplică și în cazul părinților care vor să se protejeze de boală, pentru că, de multe ori, și ei sunt expuși la un risc crescut de îmbolnăvire atunci când copiii lor intră în colectivitate, deoarece pot fi expuși la diverse infecții. Prin urmare, este important ca și adulții să adopte măsuri de precauție similare, precum menținerea unei igiene riguroase, evitarea contactului cu persoanele bolnave, susținerea unui stil de viață sănătos și, atunci când este cazul, consultarea unui medic pentru stabilirea diagnosticului corect și a unui tratament adecvat.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.