ACTUALITATE 18 august 2016

Un ansamblu folcloric din zona Buzaielor cucereşte România

de Iulia Drăghici - Taraș | 1758 vizualizări

Ansamblul „Mlădiţe Româneşti” din Întorsura Buzăului ocupă locuri fruntaşe la cele mai mari festivaluri pentru copii şi tineret din ţară

Ansamblul folcloric „Mlădiţe Româneşti” al Clubului Copiilor din Întorsura Buzăului aduce acasă, în judeţul Covasna, două premii importante obţinute la cele mai mari festivaluri de folclor pentru copii şi tineret din ţară: premiul I la Festivalul Naţional „Lină Chiralină” din Brăila şi premiul III la Festivalului Internaţional de Folclor „Peştişorul de Aur” de la Tulcea. Pe scenele celor două festivaluri au urcat 22 de tineri dansatori din zona Buzaielor, jumătate dintre aceştia fiind pentru prima oară la evenimente de asemenea anvergură. De asemenea, o parte dintre dansatori sunt şi membri ai ansamblului „Brâuleţul” din Sita Buzăului.

Dacă la Brăila dansatorii şi soliştii din zona Buzaielor au concurat împotriva ansamblurilor din mai multe regiuni ale ţării, la Tulcea aceştia au avut concurenţă din 9 ţări, printre care şi Vietnam, China, Mexic, Ucraina, Macedonia, Bulgaria, Republica Moldova, Georgia, dar şi din 14 judeţe ale ţării, „Mlădiţe Româneşti” fiind singurul reprezentant al judeţului Covasna. Pe scena festivalului de la Brăila, solistele ansamblului au avut şi participare individuală. Nici aici premiile nu s-au lăsat aşteptate: Mălina Boricean şi Corina Răducan au obţinut ambele locul I şi Ana Maria Popica locul III. Evenimentele au avut loc în perioada 7–12 august.

„Reacţia publicului a fost copleşitoare”

Coordonatorul şi coregraful ansamblului „Mlădiţe Româneşti” din Întorsura Buzăului, Rodica Boieru, ne-a declarat: „Premiile înseamnă foarte mult pentru noi. Mai mult decât decizia juriului, reacţia publicului a fost copleşitoare. Am fost foarte mulţumită de prestaţia artiştilor noştri, având în vedere că de data aceasta mai mult de jumătate dintre dansatori au urcat pe scenă pentru prima dată cu suita pe care am prezentat-o la aceste festivaluri”. Aceasta a mai precizat că preşedintele juriului la Festivalul Internaţional „Peştişorul de Aur” din Tulcea a fost dansatorul şi coregraful Marin Barbu, cunoscut cu numele de scenă „Nea Mărin”.Mladite 1

Tineri mândri să reprezinte Întorsura Buzăului

Emoţii, dans, adrenalină sau experienţă sunt câteva dintre cuvintele care îi ajută pe dansatorii şi soliştii din „Mlădiţe Româneşti” să definească trăirile din ultima săptămână. „A fost o săptămână plină de emoții şi dans non-stop! Am avut concurenţă foarte mare mai ales la Tulcea, unde au participat și grupuri de dansatori din Mexic, China, Vietnam, Ucraina, Macedonia, dar și din toate regiunile țării. Ne-am bucurat cu toții când am auzit numele orașului nostru printre cele mai bune formații. Suntem mândri că reușim să „purtăm” orășelul nostru peste tot în țară cu brio”, ne-a spus membra ansamblului de dansuri, Anamaria Popica, care a mai precizat că pentru ea dansul reprezintă „o terapie, pur și simplu relaxare prin muncă, dar şi o cale de evadare din stres și grijile de zi cu zi”.

„Concursul a fost extraordinar cu o mulțime de copii talentaţi şi devotaţi folclorului din toate colţurile țării, cât şi din alte părţi ale lumii. Pot spune că toți ar fi meritat locul 1. Au fost atât coregrafi dintre cei mai renumiţi, cât şi copii pregătiţi la un nivel ridicat. Am fost onorați să ştim că putem duce numele oraşului pe cele mai mari scene ale țării şi de asemenea să reprezentăm județul Covasna cu brio! Nu pot exprima în cuvinte toate emoţiile trăite acolo. A fost ceva unic să vedem reacţiile publicului de acolo şi bucuria domnilor profesori Rodica Boieru şi Daniel Neagoe când ne priveau în timpul reprezentației. Cred că acesta este poate cel mai valoros premiu pentru noi!”, ne-a spus Anamaria Popica, solistă în ansamblul „Mlădiţe Româneşti”, care nu a ezitat să sublinieze: „Ne-am propus să ajungem acasă cu un premiu, dar nu ne-am fi gândit că o să obținem acest loc III la Tulcea şi locul I la Brăila. Aceste recunoaşteri au o deosebită importanţă pentru evoluţia noastră şi pentru tot ceea ce înseamnă ansamblul „Mlădiţe Românești”. Sunt mândră că pot fi alături de nişte oameni deosebiți care dau zi de zi tot ceea ce au mai bun pentru a ne valorifica zona, frumoasele obiceiuri şi straie populare! Ar fi extraordinar ca lumea să vadă şi să simtă tot ceea ce am simţit noi atunci când am ridicat cât mai sus pancarta cu numele oraşului şi județului din care facem parte”.

Mladite 3Şi solista Mălina Boricean ne-a spus: „Am câştigat experienţă şi în acelaşi timp am avut parte şi de o mică ieşire cu ansamblul. Bineînţeles, mai presus de toate, mă bucur pentru reușitele noastre, dat fiind faptul ca au concurat ansambluri din numeroase țări”.

În zona Buzaielor, dansul popular este o modalitate prin care tinerii aleg să îşi petreacă timpul liber, iar acest lucru este subliniat şi de coregrafa Rodica Boieru: „Aceşti copii sunt minunaţi, mai ales pentru că îşi petrec timpul liber, fie că vorbim despre vacanţă sau perioada şcolii, mai mult la pregătiri intense alături de noi, nu la joacă. Putem să fim mândri de ei pentru că reprezintă nu numai instituţia Clubului Copiilor, ci şi zona Întorsurii Buzăului, dar şi judeţul Covasna. Practic, de această dată am reprezentat judeţul la cel mai mare festival folcloric de copii şi tineret din România, „Peştişorul de Aur”, unde au fost peste 1.400 de participanţi”.

Festivalul Folcloric „Mlădiţe Româneşti”

Nu doar ansamblul folcloric „Mlădiţe Româneşti” reuşeşte să câştige popularitate la nivel naţional, ci şi festivalul cu acelaşi nume, organizat în zona Buzaielor în perioada de Lăsare a Secului din Postul Crăciunului. Anul acesta va avea loc prima ediţie naţională a Festivalului Folcloric „Mlădiţe Româneşti”. „Anul acesta festivalul va fi transformat într-un eveniment naţional. Deja trebuie să ne gândim la organizarea şi desfăşurarea acestuia pentru că va avea o altă structură şi formă. Acest lucru presupune mai multă muncă şi vom avea mai mulţi invitaţi. Anul acesta ajungem la a XI-a ediţie, iar dacă până acum am avut ediţii locale, judeţene, regionale, de anul acesta trecem la cea naţională”, a declarat coordonatorul principal al evenimentului, Rodica Boieru.

Sursă foto: Facebook.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Doc, 18 august 2016
Pacat ca lucrurile de genul acestea nu sunt facute cunoscute, nu sunt virale pe net, suna foarte frumos, sper sa ai muult succes!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.