ACTUALITATE 7 noiembrie 2019

Un alt urs omorât de tren la Bodoc

de Daniela Luca | 1853 vizualizări

Accidentul s-a petrecut noaptea trecută

Un urs a fost descoperit mort lângă calea ferată din apropierea comunei Bodoc. Animalul a fost văzut în această dimineață de conductorul trenului care mergea spre Sfântu Gheorghe. Acesta a sesizat conducerea localității și organele abilitate. Cadavrul va fi transportat la Lemnia, unde va fi incinerat.

„Au fost în zonă reprezentanții Agenției, Gărzii. S-a întocmit procesul verbal de constatare a accidentului și urmează să fie dus la incinerat. Din păcate avem încă un caz”, ne-a spus directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu.

Polițiștii covăsneni, prezenți la fața locului, au transmis că cercetările sunt continuate de agenții din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase cu participarea reprezentanților autorităților locale și de mediu.

„La data de 7 noiembrie 2019 în jurul orei 07:00, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna  au fost sesizați cu privire la faptul că un urs mort a fost identificat lângă liniile de cale ferată în apropierea localității Bodoc. Polițiștii s-au deplasat la fața locului iar, din primele verificări a rezultat că animalul în cauză a fost lovit de un tren pe parcursul nopții”, conform IPJ Covasna.

„Oamenii imediat nu mai au curajul să iasă pe drum”

Primarul comunei Bodoc, Fodor István, a precizat că ursul mort este un mascul de aproximativ șapte ani și are în jur de 250 de kilograme. Totodată, acesta spune că este îngrijorat peste măsură de problemele pe care le vor cauza urșii după ce porumbul va fi recoltat. Este necesară eliberarea autorizațiilor de împușcare, spune edilul. 

„L-a lovit trenul noaptea trecută și e destul de distrus. Ca locație aparține de noi, așa că primăria trebuie să facă actele și să trimitem la incinerare la Lemnia. Anul acesta până în 12 capete de urs au fost ori tăiate de tren, ori lovite te mașină. Dintre ăștia sunt vreo patru adulți și restul pui. Problema abia acum începe, când oamenii încep să recolteze porumbul. În fiecare lan de porumb sunt trei, patru, cinci urși. Mistreții nici nu au avut curaj să intre. Când va dispărea porumbul,  o să vedeți ce scandal va fi, pentru că n-o să aibă ce să mănânce. Urșii care pun în pericol viața oamenilor trebuie lichidați, doar că nimeni nu vrea să ia răspundere. Nu știu până când va fi așa. Ar trebui eliberate urgent autorizațiile pentru împușcare pentru urșii care intră în localități. În județul Covasna este pestă porcină africană. Ursul mănâncă și cadavrul de mistreț și după aceea intră în coteț la oameni și aduce în sat și pesta africană. Oamenii imediat nu mai au curajul să iasă pe drum că se plimbă prin centrul comunei”, ne-a spus Fodor István.

Un caz similar s-a produs la Bodoc în luna iulie a acestui an. Atunci o ursoaică rănită s-a ascuns în apele Oltului după ce a fost lovită de tren. Timp de ore în șir, ursoaica a agonizat în fața mulțimii adunate pentru că nimeni nu putea face nimic pentru a curma suferința animalului. În cele din urmă, după ce i-a fost administrată injecția tranchilizantă, ursul a murit. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.