USL a decis să îl suspende pe Traian Băsescu
Liderii USL au anunţat, luni, că declanşează procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. "Convingerea e că, făcând acest demers, suntem în asentimentul şi avem susţinerea unei majorităţi a cetăţenilor români", a spus Antonescu.
USL începe acţiunile de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, a anunţat luni co-preşedintele USL Crin Antonescu.
"Încercăm să evităm încă un an de gravă dizolvare a statului de drept.Discuţiile despre câte şanse sunt, au rolul şi rostul lor, numai că în politică, din punctul nostru de vedere, nu poţi să acţionezi , să spui, să faci doar ce e garantat imediat intr-o anumită conjunctură de un număr de voturi. Convingerea e că, făcand acest demers, suntem în asentimentul şi avem sustinerea unei majoritati a cetatenilor români. Toate lucrurile vor urma calea constituţională, la capătul demersului vom avea un vot in Parlament ţi vom respecta rezultatul votului. Dar nu putem subsuma toate iniţiativele, actele politice, unei majoritati de moment, care e una artificială în raport cu voinţa electoratului exprimată în 2008", a declarat Antonescu.
Conducerile centrale ale PSD şi PNL vor desemna membrii unei comisii comune a USL care va redacta cererea de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu. După ce va fi redactată, cererea va fi depusă la grupurile parlamentare, iar apoi se intră în procedurile prevăzute de Constituţie.
USL nu poate conta nici măcar pe voturile celor daţi afară din PDL. Deputatul Daniel Oajdea spune că Opoziţia s-a supărat ca văcarul pe sat.
Victor Ponta şi Crin Antonescu solicitaseră juriştilor PSD şi PNL să pregătească un raport care va evalua posibilitatea de a începe procedurile de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Motivul, spun cei doi lideri ai USL, ar fi refuzul şefului statului de a aplica legea care prevede indexarea anuală a pensiilor, dar şi hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile câştigate de profesori şi alţi bugetari.
Traian Băsescu a pus pe jar Opoziţia prin declaraţia făcută miercuri, la postul public de radio, prin care avertiza că, indiferent de deciziile Curţii Constituţionale privind legea care îngheaţă pensiile şi salariile în anul 2012, "bani nu există".
Opoziţia a mai iniţiat, în 2007, un astfel de demers. În 2007, Parlamentul a votat, la iniţiativa PSD, suspendarea președintelui Băsescu cu 322 de voturi "pentru". Traian Băsescu s-a întors la Cotroceni, după ce referendumul l-a reconfirmat preşedinte cu un scor de aproape 75%.
Pentru ca preşedintele să poate fi suspendat, e necesar votul a jumătate plus 1 din numărul total al senatorilor şi deputaţilor. Dacă suspendarea este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.
(realitatea.net)