Universităţile se revoltă. Nu vor să respecte ordinul ministrului pe tema admiterii la facultate
Scandalul la admiterea în facultăţi ia amploare. Universităţile nu vor să respecte ordinul ministerului Educaţiei de a organiza admiterea doar pe baza mediei de la bacalaureat şi a unui examen şi spun că vor aplica acest ordin abia de anul viitor.
Reprezentanţii universităţilor din ţară susţin că nu pot pune în aplicare ordinul ministrului, pentru că, susţin aceştia, mai devreme de şase luni de perioada de admitere nu pot fi făcute astfel de modificări.
Dacă până acum multe facultăţi din ţară selectau studenţii în baza mediilor de liceu sau de la bacalaureat, ministrul Cătălin Baba vrea ca, în acest an, universităţile să organizeze un examen de admitere, urmând să fie luate în calcul doar notele sau media de la bacalaureat.
La ASE Bucureşti, admiterea se va face însă anul acesta exclusiv în baza mediei de la bacalaureat, iar rectorul ia în calcul organizarea de examene abia din 2013.
"Consiliul de Administraţie a făcut nişte demersuri pentru modificarea modalităţii de admitere, care vor fi prezentate în şedinţa de Senat din 4 aprilie şi, sperăm că vor fi aprobate. În acest an mergem 100% pe media de la bacalaureat. Până acum reprezenta două treimi. Pentru noi este chiar mai bine aşa pentru că bacalaureatul este un indicator mai obiectiv, mai relevant. Pentru acest an iese din discuţie un examen", a declarat pentru gandul.info Florina Mohanu, director de comunicare ASE.
Aceeaşi situaţie se regăseşte şi la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca, rectorul Aurel Pop declarând: "Vom lua în calcul media de la bacalaureat şi notele distincte de la diverse materii, în funcţie de facultate".
Şi la Universitatea din Bucureşti se va apela cel mai probabil la aceeaşi soluţie, în cazul facultăţilor care luau în calcul, în diferite proporţii, notele şi mediile din liceu. Este vorba despre Administraţie şi Afaceri, Biologie, Chimie, Filosofie, Fizică, Geologie şi Geofizică, Istorie, Limbi străine (diverse specializări), Litere, Sociologie, Ştiinţe Politice şi Teologie Ortodoxă.
Potrivit ordinului ministrului, publicat în Monitorul Oficial pe 13 martie, instituţiile de învăţământ superior vor trebui să organizeze examene pentru admitere pentru fiecare program şi ciclu de studii universitare (Art.1.), care pot consta în probe scrise şi/sau orale şi probe practice eliminatorii acolo unde specificul facultăţii o impune, dar selecţia candidaţilor se poate face şi în baza notelor sau mediei de la bacalaureat (Art.2.). Astfel, facultăţile nu vor mai putea lua în calcul mediile din liceu, care reprezentau între 25% şi 50% din media finală de admitere, şi notele la diferite materii din cei patru ani de liceu.
Motivarea oficială a acestei măsuri a venit abia miercuri, dar ministrul a uitat să precizeze că introducerea unui examen nu este posibilă de anul acesta, întrucât ordinul a fost dat prea târziu pentru acest lucru.
"Încurajăm reintroducerea unor probe scrise sau orale la admitere în universitate. De asemenea, întrucât a existat un bacalaureat riguros, iar în acest an dorim unul la fel, universităţile se pot baza pe notele de la acest examen. Ordinul interzice folosirea mediilor din timpul anilor de studiu drept criteriu de admitere, pentru că există diferenţe mari de notare de la un liceu la altul. De exemplu, un 10 la un anumit liceu poate însemna doar 8 la altul. Trebuie să recunoaştem că există această diferenţă, de aceea interzicem folosirea la admitere a mediilor din timpul anilor de studiu. Ne bazăm pe un bacalaureat corect, a cărui notare este identică în toate unităţile de învăţământ", a spus ministrul Educaţiei.
(rtv.net)