Taxe mai mari pentru firmele care au angajaţi cu salarii mici
Ministerul Sănătăţii vrea să modifice baza de calcul a contribuţiei la sănătate, astfel că firmele care au un angajat cu salariul minim pe economie vor plăti de trei ori mai mult decât în momentul de faţă.
Autorităţile vor astfel să acopere deficitele la sistemul de sănătate. Propunerea trezeşte nemulţumirea oamenilor de afaceri.
4,3 milioane de asiguraţi şi 20 de milioane de beneficiari
Aşa arată în acest moment sistemul de sănătate. Deficitele la sănătate cresc de la an la an din cauză că numărul celor care plătesc asigurare e mai mic deât al celor care beneficiază de servicii medicale. Așa se face că statul nu are bani să acopere costul tratamentelor.
În proiectul legii sănătăţii, autorităţile au venit cu o soluţie. Contribuţia angajatorului, de 5,2%, să nu se mai plătească la salariul angajatului, ci la nivelul salariului mediu pe economie.
Un simplu calcul arată că potrivit noilor reguli de calcul, la un salariu minim pe economie, de 700 de lei, angajatorul ar urma să plătească o contribuție la sănătate de trei ori mai mare, de 110 lei. Acum, aceasta este de 36 de lei.
„Pentru un angajator care are un anumit număr de angajaţi care sunt bolnavi şi necesită tratament, tratamentul pe care ei îl primesc nu este în funcţie de veniturile pe care le au și atunci am considerat că e bine să punem acest nivel. În același timp, poate să fie un stimulent pentru o readucere spre o zonă corectă a salariilor care sunt declarate”, spune Călin Alexandru, director în Ministerul Sănătății.
„Munca este descurajată și iată că rezultatul pe care îl avem este acela al șomajului ridicat, al salariilor și veniturilor mici, pentru că dacă o companie trebuie să plătească 100% în plus față de cât își plătește angajatul, evident că efectul nu poate sa fie benefic”, este de părere Cristian Pârvan, reprezentantul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.
(digi24.ro)