ACTUALITATE 5 octombrie 2017

Turbarea, eradicată în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 606 vizualizări

Planul de eradicare a turbării la vulpe, implementat încă din 2011, se arată a fi un succes în județul Covasna. De la 43 de animale diagnosticate cu turbare în 2008 pe teritoriul județului, s-a ajuns ca în ultimii doi ani să nu mai fie descoperit nici măcar un astfel de caz. Luna aceasta, DSVSA demarează o nouă campanie de vaccinare antirabică la vulpe, prin distribuție aeriană și manuală.

Săptămâna viitoare, mai exact marți, în 11 octombrie, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna va primi momelile vaccinale pentru campania de vaccinare antirabică a vulpilor.

„Începută în 2011, această acțiune este un real succes. Dacă în 2008 pe teritoriul județului au fast diagnosticate 43 animale cu turbare,  deja de doi ani nu a mai fost diagnosticat niciun caz. Testele privind eficacitatea vaccinării arată că din vulpile împușcate examinate aproape 90% au fost imunizate”, arată un comunicat de presă al DSVSA Covasna.

Aceeași sursă notează că această campanie se va derula în două faze. Prima constă în distribuirea aeriană a momelilor vaccinale, în funcție de condițiile meteo, pe tot parcursul lunii octombrie. A doua fază, de distribuție manuală, este programată să înceapă pe 12 octombrie a.c.. Sarcina de a amplasa vaccinurile la vizuina vulpilor le revine reprezentanților fondurilor de vânătoare și medicilor veterinari din cadrul DSVSA.

„Aplicarea manuală a momelilor vaccinale se realizează în jurul localităților, lacurilor, cursurilor de apă și a drumurilor publice, unde distribuirea aeriană este interzisă. Administrarea  aeriană a momelilor  vaccinale  presupune  distribuirea  a 20 momeli  vaccinale  pe kilometru pătrat, de către prestatorul de servicii, respectând densitatea de distribuire și rutele de zbor stabilite anterior”, arată comunicatul de presă.

În prezent, medicii veterinari și reprezentanții fondurilor de vânătoare sunt instruiți în cadrul DSVSA.  

Anterior, instituția a derulat o campanie de informare a populației prin distribuirea și afișarea de materiale informative.

Acțiunea de vaccinare antirabică a vulpilor se înscrie în Programul strategic multianual privind supravegherea, controlul și eradicarea turbării la vulpe în România și este inițiată de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.