Trupa de Teatru Osonó ne reprezintă ţara în Thailanda
Trupa din Sfântu-Gheorghe va reprezenta Estul Europei la Festivalul Internaţional Patumthani Trupa de teatru Osonó din Sfântu-Gheorghe a reuşit performanţa de a reprezenta România şi Estul Europei la Festivalul Internaţional de Teatru Patumthani din Thailanda, care începe sâmbătă şi se întinde pe durata a trei săptămâni.
Piesă jucată într-o închisoare
Piesa cu care ne vor reprezenta şi care a fost jucată deja de numeroase ori se numeşte „Fragmente din povestea rătăcirii”, piesă care în Thailanda va fi pusă în scenă de 14 ori, în 7 locaţii diferite, printre care și o închisoare pentru tineri.
„O să fie un festival de zece zile, în care vor participa trupe de teatru de la Mexic până în India, noi o să reprezentăm atât România cât şi Estul Europei, după care gazdele noastre, thailandezii, o să organizeze un turneu cu spectacolul nostru „Fragmente din povestea Rătăcirii” (...) e o mare diferenţă de culturi şi de cultură teatrală, noi lucrăm mai mult cu sentimente, ei cu mişcare şi de fapt cred că este foarte important că acum tinerii actori, elevii noştri, o să se întâlnească cu elevii, cu actorii lor şi cred că o să înveţe mult despre ceilalţi”, a spus regizorul piesei şi conducătorul trupei, Fazakas Misi.
Spectacolul care va fi jucat pe tărâm asiatic fost prezentat deja la mai bine de 250 de ediţii în ţară și peste hotare, câștigând numeroase premii. Printre acestea se numără și premiul pentru cel mai inedit spectacol la Festivalul Teatrului pentru Tineret „Wienextra 2009”.
De altfel, tot la acest festival trupa a fost aleasă să participe la Festivalul din Thailanda, după ce a fost remarcată de directorul Centrului Teatral de la Moradokma, Chang Chandruang.
Diferenţe de culture
Astfel, vara trecută, Fazakas Misi şi colegul lui Bartha Lorand au fost invitaţi la Bangkok pentru a susţine o serie de work-shop-uri de artă, iar în luna octombrie trupa din Asia a păşit prima dată în România, fiind oaspetele trupei din Sfântu-Gheorghe. Pe baza acestei colaborări a venit şi invitaţia la Festivalul Internaţional din Thailanda.
„A reprezenta România, chiar Estul Europei la un festival mondial este o cinste deosebită. Totodată, întâlnirea diferitelor culturi, diferenţa dintre limbajele teatrale crează o rarisimă posibilitate de a descoperi noi căi de exprimare teatrală pentru actorii, elevii noştri”, a mai spus Fazakas Misi. El a dat şi un exemplu pentru a pune în evidenţă „distanţa culturală” dintre cele două regiuni ale lumii. Astfel, povesteşte Fazakas Misi, la un moment dat în „Povestea rătăcirii” se proiectează imaginea unor dictatori, Hitler și Ceaușescu, dar spune că în Thailanda nimeni n-a auzit de ei. Nu se pot „schimba” cu dictatori autohtoni, căci ei, pur și simplu nu există.
„Momentan singurul „candidat de dictator” propus de localnici, care ar putea fi recunoscut este George Bush...”, arată el. Cu excepţia transportului, gazdele din Thailanda vor suporta toate cheltuielile trupei Osonó la acest Festival. DeŞi sponsori generoși au ajutat echipa și Consiliul Local din Sfantu Gheorghe a promis că va contribui la efortul financiar al trupei după aprobarea bugetului pe 2010, cea mai mare parte din cei 40.000 de lei, preţul biletelor de avion, a fost pusă din buzunar de participanţii care speră în schimb că se vor alege cu o aventură extraordinară, în special culturală. „Fragmente din Povestea Rătăcirii” este o coproducţie realizată cu participarea elevilor din clasa de actorie a Liceului de Artă „Plugor Sándor, a Școlii de Arte şi Meserii, şi a Liceului Mikes Kelemen.
Ana Sidon