Trimis în judecată pentru cumpărare de influență
Totul a pornit de la un dosar cu acuzații de lipsire de libertate a unei minore, cu care cel acuzat întreținuse raporturi sexuale
Un bărbat a fost trimis în judecată de către procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență. Acesta este acuzat că a încercat să mituiască un șef de post cu suma de 1.000 de lei. În schimbul banilor, bărbatul ar fi vrut să îl determine pe polițist ca la rândul lui să îi convingă pe subalternii săi să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu într-un dosar în care era cercetat sub aspectul infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal. Cu alte cuvinte, potrivit procurorilor, bărbatul ar fi vrut să nu fie tras la răspundere penală, iar minora cu care întreţinuse raporturi sexuale, să nu fie dusă la domiciliul părinţilor ei.
„Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna au încheiat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a unui inculpat, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență, prevăzută de dispozițiile art. 292 alin 1 din Codul Penal.
În fapt, s-a reţinut că în ziua de 23.09.2020 inculpatul a promis în repetate ocazii, suma de 1000 de lei, unui agent de poliţie care îndeplineşte funcţia de şef de post al unui post de poliţie din judeţul Covasna, pentru ca acesta să intervină pe lângă poliţiştii care efectuau cercetări într-un dosar aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, sub aspectul infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal prevăzută de dispoziţiile art. 205 alin. 1 şi 3 lit. b din Codul Penal, cu scopul ca aceştia să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu, respectiv ca el să nu fie tras la răspundere penală, iar minora cu care întreţinuse raporturi sexuale, să nu fie dusă la domiciliul părinţilor ei.
Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Tribunalului Covasna, spre competentă soluționare.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul de presă transmis vineri de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna.
Urmărirea penală s-a efectuat cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Covasna.