ACTUALITATE 14 ianuarie 2016

„Triatlonul este sportul oamenilor deştepţi”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1128 vizualizări

Interviu cu Marian Drecea din Întorsura Buzăului, singurul triatlonist covăsnean de peste 60 de ani

Marian Drecea din Întorsura Buzăului este singurul triatlonist din judeţul Covasna la categoria lui de vârstă, cea de peste 60 de ani. Doar în anul 2015 a participat la circa 13 competiţii sportive din ţară. Iubirea pentru sport s-a transformat pentru Marian Drecea într-un adevărat stil de viaţă. „Comisarul”, aşa cum îi spun cunoscuţii, a început să participe încă din 2010, când s-a pensionat din cadrul Poliţiei, la competiţii de triatlon, maraton, duatlon, schi, tenis de câmp, tenis de masă, înot, iar lista poate continua. Marian Drecea se poate lăuda şi cu faptul că a terminat fiecare competiţie la care a participat, fără să intre în discuţie ideea de abandon.

În cadrul interviului care urmează, „comisarul” ne-a povestit despre pasiunea lui pentru sport, despre triatlon, despre competiţii, dar şi despre importanţa mişcării în vieţile noastre.

– Care a fost primul concurs de triatlon la care aţi participat?

– De triatlon m-am apucat în 2010, când am rămas la pensie. Cu câteva luni înainte să ies la pensie avusese loc triatlonul de la Reci şi am văzut că este vorba despre înot, bicicletă şi alergare. Eu participam la competiţii de înot la Dinamoviade, concursurile poliţiştilor. M-am decis să îmi iau o bicicletă şi să încerc. Iar primul triatlon la care am fost, a fost la Sfânta Ana. A fost cel mai greu triatlon din viaţa mea, dar nu am abandonat. Am terminat după vreo 4 ore, extenuat.

– Cum aţi putea defini „triatlonul”?

– Este sportul oamenilor deştepţi. Nu este un sport pe care îl practică oricine. În competiţii am cunoscut mulţi oameni deosebiţi, perseverenţi, ambiţioşi. Este un sport extrem şi un sport complex. La maratoane sunt mult mai mulţi participanţi decât la triatloane. În toată ţara sunt undeva la o mie de triatlonişti. În alte ţări, spre exemplu Spania, sunt sute de mii de participanţi. Cred că acest sport nu e suficient de popularizat şi mediatizat la noi.

– Cum a fost anul 2015 pentru dumneavoastră în ceea ce priveşte sportul?

– În 2015 am participat la 13 competiţii. Nu îmi permit financiar să merg la câte aş vrea, dar la cele care sunt în apropiere merg. Dintre ele pot să amintesc duatlonul de la Râşnov, numit şi „Ţara Bârsei”, triatlonul de la Reci, triatlonul de la Sfânta Ana, triatlonul de la Braşov – Metropolitan Braşov, triatlonul fără asfalt de la Măneciu, triatlonul fără asfalt la 2 Mai, care îmi place foarte mult, şi triatlonul european de la Mamaia.

Marian Drecea 1

– Anul trecut aţi schimbat grupa de vârstă în care vă încadraţi la competiţiile de triatlon. Ce a însemnat acest lucru?

– Suntem mai puţini şi sper să urc pe podium mai des. În România cred că suntem doar patru persoane cu vârsta de peste 60 de ani care participăm la astfel de concursuri. În competiţii mă lupt cu trei constănţeni, iar unul dintre ei a fost de meserie scafandru. La înot sunt foarte buni, câştigă timp avans şi câte trei, patru minute. E greu să mă bat cu ei. Eu nu îmi permit să mă antrenez foarte des la piscină pentru că e foarte scump.

– Care este cea mai mare dificultate pe care o presupune un concurs de triatlon?

– În general, triatlonul este un sport greu pentru că este extrem. Îţi trebuie foarte mult antrenament. Este foarte dificil atunci când este cald afară sau când traseele sunt foarte tehnice. La triatloanele fără asfalt traseele sunt foarte grele. Sunt crengi, bolovani, noroi. Am făcut un duatlon la Râşnov după două zile de ploaie. Într-o zonă s-au încărcat roţile de la bicicletă cu noroi atât de tare, încât nu se mai învârteau. Când am terminat cursa aveam noroi şi în gură.

– Cum vă antrenaţi pe timp de iarnă?

Marian Drecea 3– Fac antrenament în mod regulat. Iarna, când este pământul îngheţat alerg pe dig, lângă râul Buzău. Este o zonă nemaipomenită. Dacă am zăpadă, iarna mă antrenez cu schiul. De câte ori îmi permit şi am ocazia mă duc la piscină să înot. Mă antrenez şi acasă pentru că am aparate. Când am zile bune, mă antrenez cam 4-5 ore pe zi.

– Ce spun oamenii care vă cunosc despre participarea dumneavoastră la astfel de competiţii sportive?

– Unii mă invidiază. Pe alţii îi motivează acest lucru. Îi văd că încep să se plimbe cu bicicletele, să facă sport. Eu le spun tuturor că mişcarea e cel mai bun medicament. Când fumam, consumam alcool şi aveam un stil de viaţă dezordonat şi eu aveam probleme de sănătate. Şi acum am nişte dureri de articulaţii, dar cu mişcarea le rezolv. Înotul este cel mai bun sport pentru organism.

– Ce planuri aveţi pentru anul 2016 din punct de vedere al competiţiilor sportive?

– Am multe planuri, dar sunt foarte costisitoare. Sper să pot să le fac pe cele din apropiere. Deja mă gândesc la Postăvaru Night, competiţia nocturnă de schi, alpinism şi alergare montană, la semimaratonul de la Braşov din aprilie, iar primul triatlon este la sfârşitul lunii mai – începutul lui iunie, la Vama Veche.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.