Trei viziuni pentru Covasna, în lupta pentru Senatul României
Principalii candidați la funcţia de senator de Covasna din partea filialelor ALDE, PNL și PSD, puşi „faţă în faţă”
Dacă în ediţia trecută a ziarului nostru am arătat, prin comparaţie, care sunt propunerile candidaţilor covăsneni din partea PNL, PSD şi ALDE la Camera Deputaţilor, materialul următor vă prezintă viziunea candidaţilor de la aceleaşi partide pe listele din judeţul Covasna, care luptă pentru un fotoliu în Senatul României. Astfel, Nicolae Nasta (ALDE), Gheorghe Tabalai (PNL) și Ionela Tănase (Prodan) (PSD) răspund cititorilor Observatorul de Covasna la aceleași întrebări despre legăturile lor cu județul, calitățile unui senator, anunțând, totodată, ce propuneri legislative ar putea face pentru binele covăsnenilor.
Din punctul dumneavoastră de vedere, ce calități trebuie să aibă un om pentru a fi un bun senator?
Nicolae Nasta (ALDE): O calitate pe care o apreciez la fiecare om, indiferent de ocupaţia sa, este „umanitatea“. Un bun politician, este absolut necesar să fie un om printre oameni, să le înţeleagă nevoile şi să aibă acel gram de curaj şi determinare de a lupta pentru soluţionarea problemelor lor.
Gheorghe Tabalai (PNL): Un bun senator (...), trebuie să fie, în primul rând, un om integru și loial principiilor ce caracterizează reprezentarea în Parlament a cetățenilor. Să fie un bun profesionist, un om competent și responsabil, să aibă o bună capacitate de comunicare, interacțiune umană și viziune social-politică națională, să fie un om al locului și zonei pe care o reprezintă, bun cunoscător al administrației locale și principiilor de legiferare parlamentară, pentru a putea pune în aplicare toate demersurile și proiectele politice pe care dorește a le promova și aproba în legislativ, în interesul celor pe care îi reprezintă. Să aibă capacitatea profesională și umană, de a participa la reformarea legislativului pe perioada mandatului.
Ionela Tănase (Prodan) (PSD): Un bun senator trebuie să fie apropiat de oameni, să le înțeleagă grijile, problemele și să fie oricând gata să sară în ajutorul celor aflați la nevoie, într-un cuvânt să aibă omenie. Omenia ar trebui să fie principala calitate a reprezentanților poporului.
Ce vă leagă de județul Covasna?
Nicolae Nasta (ALDE): De Covasna, ca parte integrată a ţării mele, mă leagă cea mai mare parte a vieţii. În această ţară, şi pentru ea, am muncit alături de dumneavoastră şi mi-am propus ca prin munca mea să ajung să ofer copiilor noştri un stat mai bun decât cel pe care l-am avut noi (...). Covasna ca judeţ mi-a arătat oameni calzi, oameni serioşi şi profesionişti, cu dragoste de patrie, dar şi cu o viziune modernă şi, vorbeam mai devreme, despre acea umanitate. Oamenii în Covasna ştiu să convieţuiască, să vorbească în mai multe limbi, exact ca în ţările europene, fără rasism şi răutate. Covăsnenii pot fi un exemplu pentru multe alte regiuni ale ţării când vorbim despre multiculturalism. Sunt în acord cu viziunea locuitorilor din Covasna şi (...) ceea ce mă leagă pe mine de dumnealor este, de fapt, o legătură comună. Locuim pe acelaşi pământ, avem ţeluri comune şi dacă reuşim să întărim această legătură, am convingerea că le putem realiza.
Gheorghe Tabalai (PNL): Rădăcinile mele sunt în județul Covasna. Sunt născut la Târgu Secuiesc, inima României, crescut și educat în orașul Covasna. Mama mea este din Barcani, iar copilăria vacanțelor de vară le-am petrecut la Barcani, Lădăuți sau Întorsura Buzăului, unde am foarte multe rude. Soția mea este din Întorsura Buzăului, deci pot spune răspicat că sunt un om al locului, cunosc foarte bine zona și oamenii. Cu excepția perioadei din facultate am locuit doar în orașul Covasna. Mi-am început și construit cariera profesională și politică în Covasna şi cunosc foarte bine cultura, societatea și problemele specifice zonei, luând atitudine publică, ori de câte ori am considerat că se impune să fiu glasul comunității românești.
Ionela Tănase (Prodan) (PSD): Înainte de a veni în acest minunat județ, am fost reprezentanta Partidului Social Democrat pentru diaspora. Candidez aici pentru că multe dintre problemele fraților mei români de aici sunt asemănătoare cu cele ale românilor din afara țării și cred că pot să aduc un pic de „mai bine” în viețile lor.
Ați stat de vorbă cu potențialii dumneavoastră alegători. Numiți o lege care ar trebui adoptată și/sau una care ar trebui amendată, pentru a duce la dezvoltarea județului Covasna. Explicați alegerea dumneavoastră.
Nicolae Nasta (ALDE): Fiecare alegător devine subiectiv atunci când îşi exprimă nemulţumirile şi dorinţele, dar privind în ansamblu, nevoia cea mai mare a judeţului sunt locurile de muncă şi salariile, care din păcate sunt foarte mici. Soluţionarea vine printr-un proiect mai amplu decât amendarea sau iniţierea unei simple legi, iar partidul din care fac parte, ALDE, are ca principal obiectiv crearea de locuri de muncă mai bine remunerate decât cele de acum. Strategia noastră este realizabilă prin înfiinţarea unui minister destinat atragerii de investiţii şi oferirii de fonduri guvernamentale pentru ca locuitorii acestei țări să înfiinţeze noi afaceri. Fiecare mic antreprenor, ajutat de acest minister, va crea locuri de muncă şi va contribui automat la dezvoltarea economică a judeţului şi implicit a ţării. Subliniem că suntem foarte determinaţi în a pune în aplicare această strategie, încât vom refuza să votăm Guvernul în cazul în care nu ne este acceptat acest proiect. Atât este el de important şi atât este de important pentru noi, cetăţenii acestei ţări, să ne aducem prietenii şi rudele înapoi acasă şi să putem munci în ţara noastră pentru salarii mulţumitoare.
Gheorghe Tabalai (PNL): Am stat de vorbă cu oamenii, am fost în casele lor, în mijlocul lor, în multe localități (...). Cea mai stringentă durere a acestora a fost lipsa de reprezentare în Parlament, în ultimii ani (...). Cu prioritate îmi doresc să reprezint comunitatea și identitatea românească din județul Covasna, în Parlament. Să fiu o voce constantă și pertinentă de apărare a drepturilor românești din această zonă (...), un senator ce poate media între toate instituțiile pentru bunăstarea economică și socială a cetățenilor covăsneni. Pe plan local îmi doresc unitatea comunităților românești din județ, prin identificarea liderilor și formarea unei echipe la nivel județean, implementarea unor fundamente, principii și acțiuni de conlucrare comună. De aducere și implicare socială a fiecărui preot din comunitatea din care face parte (...). E un proiect prioritar de unificare și revitalizare a ideii de românism și identitate românească, pentru o normalitate în comunitatea în care trăim. Îmi doresc implementarea cu prioritate a proiectelor de reformă în educație, sănătate, turism și crearea locurilor de muncă. Crearea de facilități financiare și locative, printr-o discriminare pozitivă de atragere a cadrelor didactice românești în județ, pentru predarea limbii române, a istoriei și geografiei, în mod special, dar și a celorlalte materii, atât de necesare claselor cu predare în limba română, lipsa acestor cadre didactice, din ultimii 8 ani, ducând la o degradare puternică și constantă a învățământului covăsnean românesc. Îmi doresc proiecte de investire și utilizarea a minimum 6% din P.I.B. pentru educaţie și transparență administrativă totală în folosirea banului public. Asigurarea accesului universal la educaţie preşcolară, primară şi secundară pentru toţi copiii și stimularea reală a acestora pe criteriul de performanță școlară. Îmbunătăţirea calităţii educaţiei, prin asigurarea unei infrastructuri adecvate și o mai bună selecție, formare și salarizare a cadrelor didactice. În sănătate, identificarea și susținerea, prin investiții în infrastructură și personal, a zonelor defavorizate, pentru a aduce asistența medicală primară și dotarea spitalelor locale, la un nivel optim și o continuitate de 24 ore/24 a serviciilor medicale, o mai bună educație a cetățeanului despre sănătate și un acces mai facil la servicii medicale de proximitate. Implementarea unor proiecte turistice pe segmentul agroturism și valorificarea potențialului zonal, al resurselor materiale și umane pentru bunăstarea economică și de trai a oamenilor.
Ionela Tănase (Prodan) (PSD): Legea meșteșugurilor tradiționale, la care lucrez de ceva vreme, poate aduce un plus de prosperitate și în acest județ. În timpul petrecut aici, am constatat că tradițiile și obiceiurile sunt păstrate cu sfințenie și merită promovate: reprezintă cel mai de preț nestemat al nostru ca națiune.
În afară de cele amintite la întrebarea anterioară, ce mai propuneți pentru județul Covasna?
Nicolae Nasta (ALDE): În Covasna mi-aş dori să văd un sistem sanitar european. Îndrăznesc să vreau garantarea dreptului la viaţă. Nu spun că spitalele se pot construi peste noapte, dar cu siguranţă se poate face mai mult decât ceea ce avem, sau mai bine spus, nu avem, în acest moment.
Gheorghe Tabalai (PNL): Mai propun implicarea în finalizarea cu prioritate a Aeroportului de la Brașov, pentru a putea dezvolta zona, prin atragerea investitorilor, ce va duce la un boom economic și crearea locurilor de muncă. (...) Prin programul de guvernare legislativ propus, șomerii angajați, în cazul în care fac naveta, să poată beneficia de indemnizația propusă de peste 15.000 lei și angajatorul de 900 lei/șomer angajat. Un alt proiect de anvergură este o reformă reală parlamentară, implicarea parlamentarilor efectiv în legiferarea proiectelor de lege cu celeritate, atât de necesare construcției și reformării României, printr-o muncă zilnică de 8 ore, timp de 3 săptămâni, iar a patra săptămână să fim în teritoriu în mijlocul alegătorilor pentru soluționarea problemelor acestora.
Ionela Tănase (Prodan) (PSD): Fiind, la origini, profesoară de istorie, îmi propun o inițiativă legislativă care să ofere condiții atractive (sporuri la salariu, locuințe de serviciu) profesorilor dornici să își desfășoare activitatea în județul Covasna, ținând cont de lipsa acută de cadre didactice la școlile românești.
Care este principalul mesaj care doriți să ajungă la alegători în această campanie electorală?
Nicolae Nasta (ALDE): Mi-aş dori de la oamenii din Covasna să lase mesajele, afişele sau paradele electorale - nu acestea sunt cele care devin vocea lor în Parlament. Mi-aş dori să afle că, direct prin mine sau prin echipa mea, pot ei să transmită mesaje către celelalte instituţii ale statului. Acesta este rolul senatorului: să preia mesajele oamenilor, să le transmită acolo unde este nevoie şi să facă tot posibilul pentru a le soluţiona problemele.
Gheorghe Tabalai (PNL): E timpul să ne asumăm responsabilități și obiective! Știu că în ultimii ani, ați fost mințiți, ați fost trădați politic, ne-au trădat libertățile, ați fost manipulați și pauperizați, sunteți dezamăgiți de politicieni și politică în general, dar aveți acum ocazia să alegeți oameni noi și tineri, oameni cinstiți și competenți, pe care să-i investiți cu responsabilitatea reprezentării voastre. Alegerile sunt despre NOI, despre fiecare bărbat, femeie și copil din țara noastră, care merită să trăiască în siguranță, prosperitate și normalitate în comunitate. E timpul să ne ridicăm peste minciuni, peste lipsa de reprezentare, peste neîncrederea politică acumulată în fiecare din NOI. E timpul să votăm pentru țara pe care o vrem, pentru comunitatea locală la care sperăm. Votăm pentru viitorul pe care îl vrem NOI. Votăm pentru politica pe care o vrem și oamenii pe care putem conta, votăm pentru schimbarea pentru noi, prin noi înșine! E timpul să ne salvăm drepturile noastre suverane ca nație și oameni. E timpul să oprim politica profitului și a intereselor speciale, să revenim la spiritualitate și valori umane.
Ionela Tănase (Prodan) (PSD): De felul meu sunt o luptătoare și cu inima deschisă îi asigur pe toți covăsnenii că mă voi lupta pentru interesele lor dacă voi ajunge în Senatul României.
Care este primul lucru pe care îl veți face dacă obțineți funcția pentru care candidați?
Nicolae Nasta (ALDE): În cazul în care voi obţine mandatul de senator, vreau să încep soluţionarea diverselor situaţii întâlnite în judeţ, a problemelor pe care oamenii mi le-au comunicat, dar nu în ultimul rând vreau să înfiinţez biroul local parlamentar, unde oamenii să poată veni constant pentru a-mi comunica nemulţumirile şi sugestiile dumnealor.
Gheorghe Tabalai (PNL): Formarea cu celeritate a unei echipe de profesioniști din județul Covasna, cu reprezentare în toate orașele, pentru un contact permanent cu cetățenii și problemele lor, dar mai ales în implementarea proiectelor atât de necesare zonei și pe care o parte din ele le-am amintit mai sus.
Ionela Tănase (Prodan) (PSD): Din prima zi ca senator mă voi lupta ca programul de guvernare propus de Partidul Social Democrat să fie pus în aplicare, pentru că numai așa românilor o să le fie mai bine.