ACTUALITATE 11 iulie 2023

Trei teme aflate acum în „focuri” la Parlamentul European, care te interesează și pe tine

de Iulia Drăghici - Taraș | 1526 vizualizări

În direct și în premieră, pentru covăsneni, corespondență de la Strasbourg

Pentru prima dată în istoria de 20 de ani a ziarului Observatorul de Covasna, publicația are un reprezentat în fața uneia dintre cele mai importante scene ale politicii europene: la o sesiune plenară a Parlamentului European, reunit la Strasbourg, în Franța.

Între 10 și 13 iulie, aici se dezbat teme importante, care vor ajunge să influențeze și soarta ta, covăsnene, chiar dacă poate nu ești interesat de politică și negocieri, ci vrei doar să trăiești un pic mai bine.

Trei dintre acestea sunt, pe scurt: Schengen, Legea Refacerii Naturii – o dezbatere foarte controversată acum în UE și protejarea jurnaliștilor. Sigur, sunt mult mai multe teme intens discutate, dar dacă ar fi să vorbim de trei dintre cele mai importante care ne pot interesa direct și pe noi, covăsnenii, acestea ar fi.

De ce? Hai să aflăm împreună mai multe din „culisele” discuțiilor de aici:

1. Schengen: europarlamentarii vor să vadă dacă există un acord al Parlamentului pentru a include România și Bulgaria în spațiul de liberă circulație pentru că, de ce nu? Se pare că îndeplinesc toate condițiile.

„Un spațiu Schengen mai extins, fără controale la frontiere, ar face UE mai puternică, în timp ce situația actuală este «instrumentată de propaganda anti-UE» în cele două țări. Textul (n.red. ce urmează să fie votat) subliniază consecințele economice și de mediu ale menținerii celor două țări în afara spațiului Schengen și îndeamnă Comisia (n.red. adică acest «guvern» al UE, care are bugetul și pune în aplicare legile votate de Parlament) să estimeze costurile neaderării pentru România și Bulgaria și să analizeze opțiunile privind mecanismele de compensare financiară”, scrie în textele de rezumat prezentate înaintea votului.

Cert e că votul nu înseamnă că automat România va intra în Schengen, ci că se redeschid mai repede procedurile ca asta să se întâmple.

Dezbaterea e marți, 11 iulie; votul vine miercuri, 12 iulie. Ce va însemna mai departe pentru România? Ne vom lămuri zilele viitoare.

2. Legea Restaurării Naturii: e o lege de care se leagă multe discuții și controverse, tabere și negocieri politice. Organizațiile de mediu, printre care și una dintre cele mai mari și cunoscute, WWF, sunt supărate pentru că Parlamentul se pregătește, la sugestia Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), să respingă propunerea legislativă venită de la Comisia Europeană, care dorește modificări la legislația europeană privind refacerea naturii. Se pare însă că există temeri ale fermierilor europeni că vor să li se impună și mai multe restricții. Totuși, organizațiile de mediu resping ideile și spun că protecția naturii nu este un subiect care poate fi amânat sau negociat pentru voturi sau alte interese. Și trebuie să se întâmple acum! Se anunță chiar și proteste aici, la Strasbourg. Rămâne și aici de văzut ce se va întâmpla.

Dezbaterea pe subiect are loc marți, iar miercuri este votul.

3. Protecția jurnaliștilor și a activiștilor împotriva proceselor abuzive: este un alt subiect foarte important pe ordinea de zi a ședinței plenare de la Strasbourg. Parlamentul European vrea să adopte o serie de reguli care să nu le mai permită celor cu bani și putere să cheme în instanță jurnaliști, activiști, cadre universitare, cercetători etc. doar pentru că pot, ca să îi intimideze. E vorba de acele procese unde e clar că scopul nu e de a dovedi că jurnalistul, în cazul nostru, a mințit în articolele sale, pentru că e clar că nu a făcut asta, ci de a-l ține „ocupat” prin instanțe, să nu își mai facă meseria așa cum trebuie. Și se întâmplă astfel de situații mai des decât ne închipuim.

Legea despre care se vorbește acum intens la Strasbourg se numește anti-SLAPP (Strategic lawsuits against public participation – în română: procese strategice împotriva participării publice). Eurodeputații vor și ca victimele acestor procese abuzive să primească bani și asistență juridică, dar și ajutor psihologic.

Aici dezbaterea a avut loc luni, iar marți se votează legea. De ce te interesează și pe tine? Pentru că o țară care are presă liberă și puternică, cu jurnaliști onești, neintimidați și purtați prin tribunale fără motiv, este o țară care mai are o speranță.

Închei deocamdată corespondența de la Strasbourg cu răspunsul la o întrebare pe care am primit-o despre protestele violente din Franța, așa cum sunt ele prezentate la TV: aici nu a ajuns ecoul din capitala țării. Am găsit un oraș liniștit, deosebit de frumos și primitor. Bine, având în vedere și contextul, respectiv că aleșii europenilor sunt aici, probabil și măsurile de securitate sunt... pe măsură. Și da – e foarte, foarte călduros.

O să revenim și cu alte articole, mai ales dacă vom simți interesul tău, drag cititor, pe aceste subiecte. Eu, sincer, cred că e bine să arunci un ochi și dincolo de granițele comunităților noastre, să vezi ce se întâmplă și în lumea mare, pentru că totul se leagă. Și nu strică să fii mereu informat (corect!).

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.