ACTUALITATE 10 mai 2016

Trei şcoli din Covasna au câştigat câte 20.000 de euro

de Iulia Drăghici - Taraș | 1289 vizualizări

Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe, Liceul Teoretic „Nagy Mózes” şi Şcoala Gimnazială „Turóczi Mózes”, ambele din Târgu Secuiesc, au câştigat câte 20.000 de euro în urma participării la concursul interdisciplinar cu activități extrașcolare, Olimpiadele K, implementat de Şcoala de Valori și Ministerul Educației și Cercetării Ştiinţifice şi sponsorizat de Kaufland România. Premierea oficială a avut loc marți la Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe, unde au luat parte reprezentanți ai instituţiilor coordonatoare și ai școlilor câștigătoare.

„Acest eveniment marchează oficial încheierea programului Olimpiadele Kaufland. Proiectul a reprezentat pentru noi o experienţă care ne-a depăşit toate aşteptările. La final suntem încântaţi să descoperim o altă faţă a învăţământului românesc. Am cunoscut dascăli dedicaţi, elevi motivaţi, părinţi entuziaşti şi autorităţi locale implicate. A fost un proiect în care am investit cu toţii timp, bani şi mai ales pasiune. Ne-am bucurat nespus că sprijinul financiar venit din partea Kaufland România a putut să aducă speranţă şi schimbare în rândul şcolilor. Multitudinea de mesaje primite din partea dumneavoastră ne-au confirmat faptul că încercările noastre de a sprijini comunităţile în care activăm sunt apreciate şi ne motivează să continuăm în aceeaşi direcţie”, a declarat managerul de magazin Kaufland Sfântu Gheorghe, Ciprian Clatea, în discursul de început al evenimentului.

Inspectorul şcolar general din Covasna, Kiss Imre, a fost prezent la festivitate şi a felicitat cadrele didactice şi elevii implicaţi în proiect. „Vreau să îmi felicit toţi colegii, dar mai ales pe cei trei câştigători. Ştiu că şi elevii şi profesorii sunt foarte inventivi atunci când e vorba despre proiecte educative extraşcolare. Trebuie să menţionăm că acest program s-a desfăşurat în timpul anului şcolar în care desfăşurăm şi alte proiecte. Iată că munca elevilor şi a coordonatorilor este răsplătită. Această sumă, care pentru unii nu este o sumă enormă, pentru şcolile noastre sunt foarte mulţi bani, care, alături de un plan bine pus la punct, pot fi utilizaţi într-un mod cât mai eficient”, a spus Kiss Imre.

Şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Nagy József, s-a declarat mulţumit că suma investită în educaţia din Covasna a crescut cu 60.000 de euro. „Ne bucurăm foarte mult că şcolile pot beneficia de acest aport financiar suplimentar. Desigur şi noi avem mai multe programe unde se pot depune proiecte educative, dar o astfel de sumă consistentă este oricând binevenită pentru a crea şi dezvolta nişte lucruri foarte bune pentru copii”, a declarat Nagy József.

Secretul succesului la „Mikes Kelemen” – un colectiv unit

Reprezentanţii Liceului Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe prezenţi la festivitatea de premiere de marţi ne-au spus că toată şcoala s-a implicat trup şi suflet şi a contribuit la câştigarea premiilor de la Olimpiadele K.

„În liceu avem circa 1.200 de elevi şi aproape toţi au fost implicaţi în activităţile proiectului. Am avut activităţi culturale, de dans, muzică, şase sesiuni de educaţie rutieră, proiecte inovative – care implică, spre exemplu, energia solară sau refolosirea apei de ploaie, am avut trei mari activităţi de colectare selectivă de deşeuri, unde i-am avut ca parteneri pe Tega, dar şi altele. În plus, am avut mulţi invitaţi: medici stomatologi, jurişti, instructori de zumba, de aerobic, de arte marţiale”, ne-a spus profesoara de geografie Bokor Ildikó.

Am aflat, de asemenea, că „Mikes Kelemen” a obţinut alţi 2.000 de euro tot în cadrul Olimpiadelor K, astfel câştigul total al liceului din Sfântu Gheorghe se ridică la 22.000 de euro.

„Din septembrie, când ne-am înscris, şi până la finalul proiectului, am organizat circa 100 de activităţi de diferite tipuri: culturale, sportive, ştiinţifice, ecologice şi altele. Programul avea stabilite nişte punctaje, iar ca dovezi am depus fotografii pe site-ul concursului, www.olimpiadelek.ro. Încet-încet am strâns punctajul. În noiembrie s-a sfârşit prima parte şi atunci a fost anunţat Topul Hărnicuţilor, unde am câştigat 2.000 de euro. Pe 16 martie am primit frumoasa veste că am câştigat şi în Topul Fruntaşilor suma de 20.000 de euro”, a precizat Bokor Ildikó.

Aceasta ne-a mai spus că „Mikes Kelemen” are un plan bine pus la punct în ceea ce priveşte destinaţia banilor: „Şcoala a făcut deja un plan, aşa cum era stabilit şi în contract, că altfel riscam să pierdem banii. Vom achiziţiona table interactive, vom moderniza cabinetul de informatică şi sălile de clasă”.

Secretul succesului este, potrivit profesoarei de geografie, faptul că sunt un colectiv unit. „Nu a fost uşor, dar implicarea generală, şi din partea colegilor şi din partea elevilor, a contat enorm”, a spus Bokor. Pe de altă parte, profesoara de la învăţământul primar, Barabás Andrea, ne-a mai precizat că planificarea din timp a fost un element cheie. „Astfel am avut timp să refacem punctele din proiect unde eram depunctaţi. Proiectul acesta ne-a ajutat să facem parteneriate şi cu alte instituţii din oraş şi să ne cunoaştem mai bine”, a mai spus Barabás Andrea.

19 şcoli din judeţul Covasna implicate în activităţile Olimpiadei K

Campania Olimpiadele Kaufland a implicat o valoare totală de 2.290.000 de euro. În perioada 15 septembrie 2015 – 29 februarie 2016 peste 1.190 de instituții de învățământ din România s-au implicat în proiect. Potrivit site-ului evenimentului, numărul orelor petrecute de elevii angajați în activități extrașcolare însumează mai bine de 57.474 de ore.

Potrivit lui Mihai Surdu, asistentul coordonatorului de proiect de la Şcoala de Valori, Olimpiadele K a implicat 19 şcoli din judeţul Covasna.

În discursul de la evenimentul de marţi, Mihai Surdu a mai precizat: „Noi în Şcoala de Valori avem o viziune mare care implică o societate care ar putea acţiona autonom şi să fie bazată pe încredere şi curaj. Prin intermediul acestui proiect, care a atins în jur de 1.200 de şcoli, adică o şesime din şcolile din România, căutăm să ne împlinim această viziune”.

OLimpiadele K 2

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.