ACTUALITATE 27 ianuarie 2010

Trei judeţe se implică în conservarea urşilor

de Covasna Media | 748 vizualizări
28ian2010-ursAgenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna este partener cu agenţiile din Vrancea şi Harghita, precum şi cu asociaţiile pentru conservarea diversităţii biologice din cele două judeţe, în implementarea unui nou proiect finanţat de comisia europeană prin programul life+ - „Cele mai bune practici şi acţiuni demonstrative pentru conservarea populaţiei de ursus arctos din zona central-estică a Carpaţilor Orientali”.

28ian2010-ursAgenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna este partener cu agenţiile din Vrancea şi Harghita, precum şi cu asociaţiile pentru conservarea diversităţii biologice din cele două judeţe, în implementarea  unui nou proiect finanţat de comisia europeană prin programul life+ - „Cele mai bune practici şi acţiuni demonstrative pentru conservarea populaţiei de ursus arctos din zona central-estică a Carpaţilor Orientali”.

Proiectul  va fi implementat în judeţele Covasna, Harghita şi Vrancea, acţiunile specifice  fiind concentrate în cadrul a 15 situri de importanţă comunitară din reţeaua Natura 2000 din cele trei judeţe.

Potrivit directorului APM Covasna, Cătălin Morar, proiectul, a cărui cofinanţare este asigurată de către Ministerul Mediului şi Pădurilor, vine ca o continuare firească a proiectelor finanţate prin programul life, derulate de APM Vrancea în perioada 2002-2009.

Ursus arctos, în atenţia UE

Acest nou proiect are ca scop conservarea celui mai reprezentativ eşantion al populaţiei de ursus arctos din România, prin implementarea celor mai bune practici şi acţiuni demonstrative în zona central-estică a carpaţilor orientali.

Printre obiectivele proiectului se numără prevenirea şi reducerea conflictelor dintre urs şi localnici, prevenirea declinului populaţiei de urs brun - declin provocat de braconaj şi prevenirea mortalităţii juvenile. Proiectul mai urmăreşte şi menţinerea actualului statut de conservare al populatiei carpatice de urs brun şi a actualului statut de conservare în cele 15 situri natura 2000.  Rezultatele aşteptate în urma derulării acestui proiect vizează reducerea conflictelor cu localnicii prin îndepărtarea urşilor habituaţi şi preluarea şi reabilitarea puilor ursoaicelor problemă de aşezările umane.

În cadrul proiectului este prevăzută montarea  anuală a 30 de garduri electrice la culturile agricole, stânele şi fermele apicole de pe raza întregulului areal cuprins în proiect, reducerea anuală a pagubelor la culturi agricole, stâne şi ferme apicole,  reducerea nivelului pagubelor, reducerea conflictelor dintre urs şi localnici, promovarea în rândul  fermierilor a celor mai bune practici de reducere a pagubelor, evaluarea statutului actual de conservare al populaţiei de urs brun în cele 15 situri natura 2000.

Pe lângă acestea, se va realiza un manual privind metodele optime de evaluare cantitativă şi calitativă a populaţiilor de urs brun şi o metodologie standarizată pentru evaluarea riscurilor în ceea ce priveşte urşii- problemă şi urşii habituaţi. Proiectul mai prevede salvarea unor exemplare de urşi braconaţi, diminuarea numărului de urşi-problemă ucişi şi relocarea acestora, reducerea fragmentării şi degradării habitatelor prin realizarea unor propuneri de asigurare a conectivităţii siturilor natura 2000 dedicate conservării speciei ursus arctos şi diminuarea atitudinii ostile a localnicilor faţă de urşi şi faţă de siturile natura 2000, prin valorizarea produselor locale.

Monica Rizea

Teme articol: urs APM conservare
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
spirit, 28 ianuarie 2010
astia ar fi in stare sa invete ursii vranceni sa vorbeasca in ungureste... meghal meghal.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.