ACTUALITATE 19 ianuarie 2021

Trei centre de vaccinare anti-COVID deschise luni în județul Covasna, pentru etapa a II-a

de Iulia Drăghici - Taraș | 2385 vizualizări

De ce trei, și nu opt, câte erau anunțate inițial? 

Etapa a II-a de vaccinare anti-COVID a început în județul Covasna în trei centre amenajate în marile orașe - Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc și Covasna, a spus luni, pentru Observatorul de Covasna, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP), Ágoston László. Fiecare centru are alocate câte 60 de doze de vaccin pe zi. Cea mai mare cerere este înregistrată, la momentul de față, la Sfântu Gheorghe.

Explicația pentru care la Sfântu Gheorghe sunt înregistrate cele mai multe solicitări pentru vaccinare anti-COVID din județ (peste 900, potrivit platformei de vaccinare) este pusă pe seama numărului mare de locuitori, dar, mai ales pe numărul mare de instituții din domenii cheie care se găsesc aici. 

Interesul, se pare, e mai mare aici. În celelalte localități s-au înscris și acolo, dar deocamdată nu e îmbulzeală, ca să zic așa. (...)  A pornit și merge (n.red. sistemul de programări). Mai sunt niște chestii de reglat, fin, dar în principiu a mers”, ne-a spus luni seara directorul DSP Covasna, Ágoston László.

De ce trei și nu opt centre 

Cât despre numărul centrelor de vaccinare operaționalizate, opt anunțate la început pentru etapa a II-a ( două la Sfântu Gheorghe, două la Covasna, două la Întorsura Buzăului și câte unul la Târgu Secuiesc și Baraolt), dar deschise luni doar trei, directorul DSP spune că planurile au fost încurcate de Pfizer, producătorul vaccinului. 

S-au făcut mai multe centre, practic în fiecare oraș. Doar că, la un moment dat, destul de târziu, când toate pregătirile erau făcute în toate centrele, s-a constatat că a apărut o problemă la Pfizer, care și-a dat seama că nu poate să livreze chiar atât vaccin către toate țările din Europa cât ar fi nevoie. (...) Pentru județul nostru s-a stabilit că trebuie să avem trei centre de vaccinare, pe care le-am pus în localitățile mai mari, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc și Covasna”, a explicat Ágoston László, punctând că fiecare centru are alocate câte 60 de vaccinuri anti-COVID pe zi. 

Tot acesta a spus și că se discută ca, pe parcurs, dacă interesul scade într-un anumit oraș, atunci să se poată reorganiza activitatea astfel încât să acopere cererea pe tot teritoriul județului, cu suspendarea activității în centrul unde nu sunt solicitări și deschiderea centrelor amenajate la Întorsura Buzăului sau Baraolt. De punctat este că acest lucru a rămas deocamdată doar la nivel de discuție.  

Nu există o limitare. Dacă cineva din Sfântu Gheorghe, de exemplu are posibilitatea să se înscrie și să meargă la vaccinare la Târgu Secuiesc sau Covasna poate merge acolo”, a spus Ágoston László. 

Peste 900 de programări pentru centrul din Sfântu Gheorghe 

Primăria Sfântu Gheorghe a anunțat luni că centrul de vaccinare din strada Daliei nr. 1, care a început activitatea luni, a fost amenajat conform tuturor cerinţelor autorităţilor sanitare, având registratură, zonă de triaj, cabinet de vaccinare şi toate utilităţile necesare în astfel de situaţii.

În ceea ce priveşte unele dotări de ordin sanitar, din păcate din cauza unor neînţelegeri între factorii implicaţi în campania de vaccinare, serul fiziologic necesar vaccinării nu a ajuns la timp în Centrul de la Sfântu Gheorghe, motiv pentru care vaccinarea propriu-zisă a început cu o întârziere de aproximativ 3 ore.

De asemenea, începând de marţi, 19 ianuarie, o echipă mobilă va începe vaccinarea beneficiarilor instituțiilor sociale care doresc imunizarea”, a transmis autoritatea locală, printr-un comunicat de presă. 

Primăria Sfântu Gheorghe a punctat în același context că potrivit platformei naționale de programare, disponibilă pe site-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/, „până luni la ora 12:00 fuseseră ocupate peste 900 din cele 1.200 de locuri disponibile deocamdată la Sfântu Gheorghe. Perioada cuprinsă până la sfârşitul lunii ianuarie este ocupată în întregime, Primăria Sfântu Gheorghe fiind pregătită pentru deschiderea altor centre de vaccinare în măsura în care acest lucru va fi solicitat de autorităţile sanitare locale sau centrale”. 

Pe lângă cele trei centre noi care au început luni activitatea, se continuă vaccinarea și în celelalte centre de la nivelul spitalelor din orașe, pentru lucrătorii din sistemul medical, adică cei vizați de etapa I. 

Deocamdată nu se știe cât va dura faza a doua de vaccinare sau când va începe etapa a III-a, adresată populației generale. Se știe însă că etapa a II-a de vaccinare vizează persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice şi angajaţii din domenii cheie (instituții publice, învățământ, distribuție, mass-media etc.).

STS a transmis luni că „în perioada 15 ianuarie 2021, orele 15:00 până luni, 18 ianuarie, orele 15:30, pe platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro s-au programat 300.109 persoane din etapa a II-a de vaccinare (159.288 adulți peste 65 ani, 68.146 persoane cu afecțiuni cronice și 72.675 angajați din domenii esențiale)”. 

Sursa foto: Vargyasi Levente. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.