ACTUALITATE 27 noiembrie 2018

Trecerea Stadionului Municipal la Primărie, aprobată, într-un final, de Consiliul Local

de Iulia Drăghici - Taraș | 940 vizualizări

Același proiect a fost respins în urmă cu nici o săptămână

Proiectul care prevede trecerea Stadionului Municipal din Sfântu Gheorghe în administrarea Primăriei a fost adoptat luni, 26 noiembrie a.c., de Consiliul Local, reunit în ședință extraordinară. Același document a fost respins în urmă cu 6 zile pentru că nu a întrunit numărul necesar de voturi. Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, și-a arătat atunci nemulțumirea față de reacția consilierilor și de sfaturile pe care aceștia le-au primit de la șefii unor instituții deconcentrate. Răspunsul directorului Direcției Județene de Sport și Tineret (DJST) Covasna nu s-a lăsat așteptat.  

În ședința de săptămâna trecută, 2 consilieri P.P.M.T. (Partidul Popular Maghiar din Transilvania), respectiv Bálint Iosif și Kolcza István nu au votat, iar alți 3 consilieri, Andrei Cochior (P.S.D), Liviu-Vasile Comăneci (P.N.L) și Ion Gheorghe (P.N.L) s-au abținut de la vot, în vreme ce Rodica Pârvan (P.S.D) a votat împotrivă. Pe seama faptului că doi dintre consilierii U.D.M.R au lipsit de la ședința de marți, numărul de voturi necesar pentru a trece proiectul nu s-a întrunit, fapt care a dat peste cap calculele mai marilor orașului.  

Problema a fost însă rezolvată foarte simplu: proiectul respins marțea trecută a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Local din 26 noiembrie. Nici de această dată nu a fost votat în unanimitate, însă proiectul a trecut de Consiliu Local cu 16 voturi „pentru” și 4 „împotrivă”. Cei care la ședința trecută s-au abținut au votat acum „împotrivă”. Rodica Pârvan a fost consecventă și votat „împotrivă” și de data aceasta.

Discuții aprinse în și înafara Consiliului Local; Primarul este somat să își ceară scuze

În ședința anterioară, consilierul Rodica Pârvan a declarat în plenul Consiliului Local că ceea ce a determinat-o să voteze împotriva acestui proiect este ideea că activitatea sportivă a municipiului primește finanțare de la Guvernul altui stat.

De părere că averea Statului Român ar trebui să rămână în proprietatea Statului Român a fost, potrivit consilierului amintit, și directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (D.J.S.T.) Covasna, Marian Știopu, despre care Rodica Pârvan a spus, tot în plen, că l-a contactat telefonic în timpul ședinței din 20 noiembrie.  

Primarul Antal Árpád  a spus atunci că directorii DJST și CSM, care și-au manifestat astfel dezacordul vizavi de proiect, au o poziție contrară poziției Guvernului, instituție care i-a angajat.

„Domnul director de la D.J.S.T. este angajatul Guvernului României și până la urmă dacă Guvernul României nu ar dori să dea parte din acest stadion orașului, atunci noi putem să facem 23 de mii de hotărâri pentru că fără o Hotărâre de Guvern nu va fi transferat către municipalitate. Deci în acest moment, domnul director de la D.J.S.T. care este angajat al Guvernului are o poziție contrară cu poziția Guvernului României. (...) Deci dacă noi nu am fi investit în acest stadion, poate astăzi deja ar fi un lacăt și ar fi mai bine? (...) Dar domnul Știopu și domnul Oltean au o problemă foarte mare pentru că ei în acest moment sunt împotriva comunității locale și sunt împotriva angajatorilor lor”, a spus în cadrul ședinței CL din 20 noiembrie, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.

După ședința de CL din 20 noiembrie, dar și ca urmare a declarațiilor primarului Antal Árpád apărute în articolul „Stadionul Municipal rămâne, în continuare, al MTS-lui”, din ziarul Observatorul de Covasna în data de 22 noiembrie a.c., directorul executiv al D.J.S.T. Covasna, Marian Știopu, a solicitat un drept de replică, în care și-a manifestat mâhnirea față de cele afirmate de edil în plenul Consiliului.

„Domnul Primar nu a avut nicio discuție cu mine de cca. 2 ani de zile, nici pe acest subiect și nici pe altul, nesolicitând vreo părere pe linie sportivă sau administrativ/sportivă de la DJST Covasna. DJST Covasna, respectiv Directorul executiv al instituției, în persoana subsemnatului, nu are nicio prerogativă în ceea ce privește Clubul Sportiv Municipal Sf. Gheorghe, prin urmare nu am dreptul să am o poziție cu privire la Stadionul Municipal și nici nu am avut. Domnul Primar afirmă că sunt angajatul Guvernului României și  că aș avea o poziție contrară cu poziția Guvernului României (...) Nimic mai fals!!! Sunt un simplu funcționar public, angajat al DJST Covasna, în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului (vă rog să le solicitați celor din MTS să vă comunice al cui angajat sunt) și niciodată nu am avut poziții contrare Guvernului României; aștept în acest sens dovezile care stau la baza afirmațiilor domniei sale. Domnul Primar dezinformează, în cel mai fericit caz, când afirmă că sunt împotriva comunității locale și sunt împotriva angajatorilor lor. Îl rog public să prezinte și aceste dovezi pentru lămurirea pe deplin a comunității locale, și nu numai, cu privire la afirmațiile denigratoare ale domniei sale cu privire la persoana mea. În ceea ce privește părerea mea personală, neschimbată de aproape 15 ani, de când dețin funcția de Director executiv la DJST Covasna, aceasta este că: bunurile Statului Român, unde administrația locală nu a investit nici 5 bani, investițiile fiind realizate de stat prin reprezentanții săi, ar trebui să facă parte din Domeniul Public al Statului. După părerea mea, observațiile făcute de Domnul Director al CSM Sf. Gheorghe, Petru Oltean, (n. red. în articolul anterior) sunt pertinente și la obiect”, se arată în comunicatul transmis redacției Observatorul de Covasna, în numele directorului Marian Știopu, de către Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.

Nu în ultimul rând, directorul DJST Covasna a precizat faptul că așteaptă public scuze din partea primarului Antal Árpád pentru acuzații nefondate, fiind vorba de o speță în care a fost invocat fără să aibă implicare.

Ce rămâne la Stat și ce la Primărie

În ciuda discuțiilor în contradictoriu pe baza proiectului, aprobarea înseamnă așadar că Stadionul din Simeria trece din domeniul public al Statului și din administrarea Ministerului Tineretului și Sportului, prin Clubul Sportiv Municipal Sfântu Gheorghe, în domeniul public al Municipiului Sfântu Gheorghe și în administrarea Consiliului Local al Municipiului.

Este vorba despre terenul de sport şi anexele aferente, fiind excluse din solicitarea iniţială Sala Sporturilor „Szabó Kati”, Hotelul sportiv şi terenul artificial de minifotbal. Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe se angajează astfel să investească în continuare în modernizarea terenului, la fel cum s-a întâmplat și în ultimii ani, deși stadionul nu era în administrarea municipalității”, se arată într-un comunicat trimis luni de Biroul de Presă al Primăriei Sfântu Gheorghe.

Însă cu siguranță subiectul Stadionului Municipal este departe de a se fi epuizat.

Daniela Luca,

Iulia Drăghici

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.