ACTUALITATE 10 februarie 2022

Trecerea la nivel de cale ferată: peste 20 de permise reținute anul trecut de polițiștii de la Transporturi Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1708 vizualizări

Un bilanț al Biroului Județean de Poliție Transporturi  Covasna privind activitatea derulată în anul 2021 arată că polițiștii din cadrul acestei structuri au reținut 21 de permise de conducere pentru nerespectarea prevederilor legale privind trecerea la nivel de cale ferată.

În această perioadă s-a acţionat pentru prevenirea și combaterea fenomenului infracțional în sistemul transporturilor feroviare, în zona stațiilor și în zonele limitrofe căii ferate sau pe trenurile de călători.

În comun cu Poliția Rutieră și Regională CF Braşov – Infrastructură a fost continuat procesul de monitorizare a zonelor identificate cu risc ridicat privind accidentele rutiere produse la trecerile la nivel cu calea ferată.

În urma activităților desfășurate, polițiștii biroului au reținut 21 de permise de conducere pentru nerespectarea prevederilor legale privind trecerea la nivel de cale ferată”, se arată în raportul prezentat luni, într-o conferință de presă, de șeful Biroului Județean de Poliție Transporturi Covasna, comisar șef de poliție Marian Tănase. 

În cursul lunii iulie anul trecut, după ce la nivelul Biroului Județean de Poliție Transporturi Covasna au fost înregistrate patru talonări a barierei la nivel cu calea ferată amplasată pe DN 12, pe raza comunei Malnaș, oamenii legii au transmis o serie de recomandări, pe care le reamintim cu acest prilej. 

Nerespectarea legislației în vigoare privind traversarea liniilor de cale ferată poate avea consecințe extrem de grave, ce pot duce până la deces, având în vedere riscul unei coliziuni cu un tren de călători/marfă după punerea în funcțiune a barierelor/semibarierelor sau nerespectarea semnalelor acustice și luminoase.

Vă reamintim faptul că în conformitate cu legislația în vigoare la trecerea la nivel cu calea ferată curentă, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu viteza redusă şi să se asigure ca din partea stângă sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar.

Conducătorul de vehicul poate traversa calea ferată curentă prevăzută cu bariere sau semibariere, dacă acestea sunt ridicate şi semnalele luminoase şi sonore nu funcţionează, iar semnalul cu lumină albă intermitentă cu cadenţă lentă este în funcţiune.

Conducătorul de vehicul este obligat să oprească atunci când:

- barierele sau semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau de ridicare;

- semnalul cu lumini roşii şi/sau semnalul sonor sunt în funcţiune;

- întâlneşte indicatorul „Trecerea la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere", „Trecerea la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere" sau „Oprire”. 

Vehiculele trebuie să oprească, în ordinea sosirii, în locul în care există vizibilitate maximă asupra căii ferate fără a trece de indicatoare sau, după caz, înaintea marcajului pentru oprire ori înaintea barierelor sau semibarierelor, când acestea sunt închise, în curs de coborâre sau de ridicare”, arăta informarea IPJ Covasna. 

Tot bilanțul Biroului Județean de Poliție Transporturi  Covasna pe anul 2021 mai arată polițiștii au efectuat 98 de acțiuni punctuale pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică în stațiile de cale ferată și trenurile de călători și totodată, au fost efectuate 898 de patrulări pe trenurile de călători, în urma cărora au fost aplicate 348 de sancțiuni în valoare totală de 44.850 de lei. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.