Tradiţiile secuieşti, promovate la Romexpo în 7 şi 8 mai
Circa 40 de meşteri populari şi expozanţi din Secuime vor participa în 7 şi 8 mai la prima ediţie a „Târgului Secuilor la Bucureşti”. Acţiunea este parte a proiectului „Tradiţii secuieşti – o incursiune în cultura secuilor din România”, iniţiat de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe în parteneriat cu Institutul pentru Politici Publice (IPP) Bucureşti, finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009–2014 prin programul „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”.
Târgul se va deschide cu lansarea unei monografii şi a unui film realizate în cadrul proiectului. „În 2015 a avut loc o cercetare etnografică în raza municipiului Sfântu Gheorghe, care a avut ca scop principal cartografierea obiceiurilor, tradiţiilor şi a meşteşugurilor secuieşti în mediul lor natural. În urma studiului efectuat de către Pozsony Ferenc, etnolog – profesor universitar la Universitatea „Babeş-Bolyai” şi Kinda István specialist etnograf, a fost realizată monografia cu titlul „Tradiţii secuieşti – o incursiune în cultura secuilor din România”, volum trilingv (română, maghiară şi engleză) ce va cuprinde ca şi anexă un film documentar informativ, realizat de Erdély András, reporter, Várkonyi Andrea, redactor şi regizor şi de Vargyasi Levente, imagine/editor imagine”, informează un comunicat de presă trimis de Primăria Sfântu Gheorghe.
Programul va continua cu „o dezbatere la care au fost invitaţi să participe principalii factori decizionali prezenţi la lansare, tema dezbaterii fiind promovarea diversităţii/identităţii culturale a minorităţilor ca prioritate de politică publică în România. Dezbaterea va porni de la o scurtă analiză cu privire la măsurile concrete/finanţările alocate de la bugetul de stat pentru iniţiative vizând promovarea identităţii culturale a minorităţilor din România realizată de Partenerul de proiect şi va urmări să identifice şi să pună la dispoziţia Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional propuneri concrete privind necesităţile viitoare de acţiuni care să vizeze consolidarea şi promovare istoriei culturale a minorităţilor, din perspectiva minorităţii maghiare”, notează aceeaşi sursă.
Potrivit organizatorilor, vizitatorii târgului vor putea „să urmărească în direct artiştii populari/meşteşugarii executând obiecte tradiţionale, artizanale sau de uz casnic (mici piese de mobilier, obiecte de ceramică, ţesături etc.) în căsuţele special amenajate. În cadrul târgului vor exista de asemenea şi animatori (muzicieni şi ansambluri folclorice secuieşti, hostesse în porturi tradiţionale etc.) care vor contribui, de asemenea, la culoarea specifică a evenimentului”.
Proiectul Primăriei din Sfântu Gheorghe şi finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009–2014 prin programul „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european” are o valoare totală de 560.460 lei. Implementarea acestuia durează 13 luni, iar data de final este 30 iunie 2016.