ACTUALITATE 9 septembrie 2010

Tot sistemul sanitar public din Covasna, dat în judecată!

de Ana Sidon | 383 vizualizări
Sanitas susține că 1.400 de salariați depun contestații la managerii unităților sanitare, prin care dezaprobă reducerile salariale Conducerea Sindicatului Sanitas Covasna pregătește un dosar întreg și date pe baza cărora intenționează să acționeze în judecată toate spitalele din județ, precum și Direcția de Sănătate Publică (DSP), Serviciul de Ambulanță și Centrul de Transfuzii. Nemulțumirea, spune liderul Sanitas, Vasile Neagovici, este legată de aplicarea legii 118 privind diminuarea salariilor, măsură care a dus la numeroase frustrări în rândul

Sanitas susține că 1.400 de salariați depun contestații la managerii unităților sanitare, prin care dezaprobă reducerile salariale

Conducerea Sindicatului Sanitas Covasna pregătește un dosar întreg și date pe baza cărora intenționează să acționeze în judecată toate spitalele din județ, precum și Direcția de Sănătate Publică (DSP), Serviciul de Ambulanță și Centrul de Transfuzii.

Nemulțumirea, spune liderul Sanitas, Vasile Neagovici, este legată de aplicarea legii 118 privind diminuarea salariilor, măsură care a dus la numeroase frustrări în rândul angajaților.

„Ne pregătim să dăm în judecată toate spitalele, DSP, Ambulanța și Transfuziile, prin două acțiuni diferite. La spitale mergem pe ideea că angajații de aici nu sunt bugetari, spitalele se autofinanțează. Dacă erau bugetari, fiind în raporturi cu CAS, era normal ca reducerile să fie aplicate și în sistemul privat de sănătate, ceea ce nu s-a întâmplat. La celelalte instituții, mergem pe ideea că trebuie respectate toate normele, codul muncii, respectiv Contractul Colectiv de Muncă pe Ramură, care prevedea că nu se va întreprinde niciun demers de reducere salarială, pe durata derulării lui”, a declarat Vasile Neagovici.

Potrivit acestuia, în prezent 1.400 de salariați din domeniul sanitar covăsnean depun la managerii unităților în care lucrează contestații individuale privind măsura reducerilor salariale, iar pe baza acestora și a altor argumente se va baza procesul.

Asistenții pleacă în străinătate

De când au fost reduse salariile, nemulțumirea în rândul angajaților este foarte mare, spune Neagovici, amintind de salarii de 500 de lei pentru infirmiere sau 800 de lei pentru asistente. În aceste condiții, mulți încearcă să plece la muncă în străinătate, prin concedii fără plată.

O altă problemă este lipsa personalului de specialitate și faptul că posturile nu s-au deblocat.

„Multe unități sunt fără personal, nu s-a deblocat niciun post. La Covasna nu este radiolog, a plecat, mulți s-au pensionat, la Cardiologie de exemplu au plecat mulți în acest fel și ar avea nevoie de personal”, a mai afirmat președintele Sanitas Covasna.

El a explicat că, în prima parte a anului, când se vorbea despre faptul că nu va mai fi posibilă pensionarea anticipată, numeroși angajați au făcut acest pas, iar acum că le vin deciziile de pensionare, trebuie să plece. În ceea ce privește sosirea unor noi angajați, 70 - 75% dintre cei care își finalizează acum studiile aleg să plece în străinătate, mai spune Neagovici.

Vor mai urma și alții?

Referitor la intenția Sanitas de a apela la instanță, șefa DSP, Deme Judit, și-a exprimat convingerea că nu numai în sănătate, dar și în alte domenii vor mai exista astfel de reacții.

„În mod sigur nu doar Sanitas va proceda astfel, sunt și alții în această situație. Se discută și în învățământ despre asta. Este poziția sindicatelor, ele pot merge în instanță iar dacă aceasta le dă dreptate, atunci spitalele vor trebui să acopere sumele, însă acestea nu se găsesc în bugete. Depinde cum va interpreta instanța acea hotărâre de reducere a salariilor”, a spus Deme Judit.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.