ACTUALITATE 25 iulie 2016

Tinerii români şi maghiari au finalizat un proiect de succes

de Iulia Drăghici - Taraș | 980 vizualizări

30 de tineri români şi maghiari din mai multe zone ale ţării, au luat parte, în perioada 18 – 24 iulie la un proiect coordonat în premieră de Asociaţia „Identitate şi Dialog” din Sfântu Gheorghe. Evenimentul, care s-a aflat la prima ediţie, s-a dovedit a fi un real succes, potrivit coordonatorilor.

„Având în vedere obiectivul general al proiectului, respectiv dezvoltarea şi promovarea dialogului interetnic, a valorilor multiculturale şi morale prin activităţi în care tinerii să interacţioneze şi să se cunoască, putem spune că evenimentul a fost un succes. Am reuşit să îi facem pe aceştia să arate fundamentele convieţuirii paşnice şi armonioase a comunităţilor din care provin. (...) În urma participării active la acest eveniment s-a observat o creştere a motivaţiei acestora în ceea ce priveşte implicarea în activităţi de promovare a dialogului interetnic”, concluzionează preşedintele asociaţiei „Identitate şi Dialog”, Alexandru Andriesei.

Şi preşedintele Asociaţiei HÁRIT, Oltean Csongor a spus, în cadrul conferinţei de presă care a încheiat proiectul AID, că evenimentul a fost un succes şi că a contribuit la o mai bună colaborare între tineri. „Pot să spun că din acest parteneriat a rezultat o relaţie mai bună între tinerii români şi maghiari. Astfel de proiecte vor duce în viitor la o colaborare şi mai bună. (...) Aş putea spune că Sfântu Gheorghe este un bun exemplu în Secuime în relaţia dintre români şi maghiari, iar acest lucru este datorat acestor proiecte”.

Principalele activităţi derulate şi principalele teme abordate în proiectul „Identitate şi Dialog” au fost: „Interculturalitatea: principiu de dezvoltare sustenabilă a unei comunități multietnice”, unde vorbitor a fost Robert Gruman, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, „Relaţia dintre majoritate şi minoritate în Tirolul de Sud”, coordonată de Sergiu Constantin, cercetător în cadrul Academiei europene din Bolzano/Bolzen, EURAC, „Educație interculturală în sistemul școlar”, cu Victor Sibianu, reprezentantul IŞJ Covasna şi domnul Cziprian Lorand – reprezentant al filialei UBB Sfântu Gheorghe şi „Dicționar de prim ajutor, simularea comunicării în situațiile când este necesară acordarea primului ajutor”, cu reprezentanţi ai ISU Covasna.

Proiectul „Atelierele de comunicare pentru tineret „Identitate şi Dialog 2016” a fost finanţat de către Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Secretariatul General al Guvernului României.

Cât despre planurile de viitor ale organizaţiei, Alexandru Andriesei ne-a spus că organizaţia va începe realizarea unui ghid al relaţiilor interetnice. „Sperăm să obţinem fonduri pentru o cercetare şi în urma acesteia să realizăm un ghid al relaţiilor interetnice, pe care să îl distribuim atât la nivel local, cât şi la nivel naţional”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.