ACTUALITATE 11 august 2016

Tinerii liberi din Întorsura Buzăului – Asociaţia „ Be Free ”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1268 vizualizări

„Una dintre regulile grupului este că nicio idee propusă nu este rea, ci dimpotrivă, poate fi începutul a ceva total nou”, spune Mădălina Marin

Un grup de tineri frumoşi din Întorsura Buzăului se încăpăţânează să ne demonstreze că pentru a organiza evenimente, al căror scop principal este interacţiunea dintre oameni, nu este nevoie să ai un buget impresionant sau o scuză întemeiată, ci doar idei bune şi voinţă. „Be Free” este asociaţia înfiinţată legal la începutul acestui an, unde circa 20 de întorsureni îşi dedică timpul liber pentru a schimba ceva în comunitatea în care trăiesc. Aceştia se întâlnesc frecvent şi aduc în faţa oamenilor din zona Buzaielor diverse activităţi, de la campanii umanitare, la târguri de cărţi, proiecţii de filme, în sală sau în aer liber, drumeţii şi până la acţiuni de bătaie cu apă în zile toride de vară: orice pentru a aduce o schimbare pozitivă în comunitate.

„Grupul nostru a fost creat în urma dorinței de a oferi tinerilor din orașul nostru oportunități de a-și petrece timpul liber. Am pornit de la ideea că dorim să petrecem mai mult timp socializând, exprimându-ne ideile și deprinzând abilități de muncă în echipă, deconectându-ne astfel de viețile virtuale care ne preocupă astăzi. Am știut că împreună putem fi un grup de tineri ambițioși, iar ideile noastre pot deveni realitate”, spune unul dintre coordonatorii grupului, Mădălina Marin.

Coordonatorul principal al organizaţiei şi iniţiatorul grupului de tineret, Bianca Crăciun, confirmă cele spuse anterior de colega sa şi completează: „Mi-am dorit mereu să existe o asociație pentru tineri în orașul meu, pentru că știam și simțeam că sunt mulți tineri interesați. Ce m-a determinat a fost participarea la un seminar in Nuremberg, Germania despre politica de tineret, unde am învățat despre drepturile tinerilor și despre existenţa Strategiei Naționale de Tineret 2015-2020”.

Obiectivele Asociaţiei „Be Free”Be Free2

Tinerii întorsureni îşi propun ca „Be Free” să devină un simbol al aventurii şi al schimbării pentru comunitatea din zona Buzaielor. „Când am pornit ideea acestei asociații, am făcut-o pentru că am simțit că orașului îi lipsește o picătură de aventură. Obiective sunt multe, însă una din cele mai importante este să oferim șansa fiecărui tânăr de a se face auzit”, spune Bianca Crăciun.

Potrivit Mădălinei Marin, „cel mai important obiectiv al nostru este schimbarea. Ne-am dat seama că astăzi predomină lipsa de socializare, de activități în aer liber sau chiar de activități culturale în rândul tinerilor, așa că ne propunem să aducem lunar mijloace noi prin care tinerii să se distreze, să cunoască alți oameni și să își descopere noi calități”.

Despre libertate şi stil

La întrebarea „de ce numele «Be Free»?”, Mădălina ne-a spus: „Numele a fost ales spontan, însă ne reprezintă pe deplin. Alegerea a fost o provocare pentru noi, însă am recurs în final la aceste două cuvinte. Titlul pune accent pe libertatea pe care ne-o oferim unii celorlalți venind mereu cu idei proaspete, dat fiind că una dintre regulile grupului este că nicio idee propusă nu este rea, ci dimpotrivă, poate fi începutul a ceva total nou”.

„A fost un mare brainstorming pentru alegerea numelui. Doream un nume simplu, scurt și prin care să transmitem ideea esențială a evenimentelor și acțiunilor noastre. „Be Free” este despre lupta de a ieși din zona de confort și de a te bucura de magia ce urmează, de a te elibera și a fi tu însuți”, punctează Bianca.

Potrivit Mălinei Barbu, un alt coordonator al grupului, „«Libertate» e un cuvânt mare, însă plin de semnificații. Nelimitarea ideilor, puterea de a le pune în aplicare, dar și setarea unor priorități în mod corect reprezintă pentru mine libertatea. Prin „Be Free” am șansa să îndeplinesc caracteristicile acestui cuvânt”.

Mai mult, blogul „Be Free”, www.befreeassoc.wordpress.com, arată că sloganul după care se ghidează tinerii este „Întorsurean cu stil”. Prin intermediul acestuia tinerii vor să arate că Întorsura Buzăului poate să fie acel oraş în care oamenii sunt deschişi către noutate şi care sunt gata să preia iniţiativa. „Întorsurenii cu stil suntem noi toţi, trebuie doar să „ne găsim” unul pe altul pentru a face lucruri geniale”, explică Mălina Barbu.

Potrivit coordonatorilor, în Asociaţia „Be Free” din Întorsura Buzăului se poate înscrie oricine doreşte. Singura condiţie este împărtăşirea dorinţei de a schimba ceva în viața proprie și în cea a comunității. „Vârsta pe care noi o recomandăm pentru doritori este între 0 și 110 ani. Se poate înscrie un om ce își dorește să aducă o schimbare, un om ce se plictisește acasă și are nevoie de activitate, un om plin de idei sau un om simplu”, susţine Bianca Crăciun.

Cu toate acestea, participarea la activităţile organizate de tinerii liberi din Întorsura Buzăului nu este condiţionată de înscriere. „Încurajez tinerii să participe la acțiunile organizate de noi pentru că sunt distractive, sunt gândite de tineri și sunt destinate oricărui doritor de ceva nou. Cu siguranță niciun participant nu se va plictisi! (...) Îmi doresc ca toţi tinerii să realizeze că fiecare zi poate fi petrecută fără monotonie și că pentru a învăța ceva nou nu este nevoie să fii plătit. Voluntariatul a devenit una dintre modalitățile mele preferate de a-mi petrece timpul liber”, transmite Mădălina Marin.

„Mi-aş dori ca tinerii să participe la activităţile noastre pentru că astfel au ocazia să înveţe lucruri. Noi, ca oameni, învăţăm continuu, iar schimbul de informaţie este mereu binevenit (sub orice formă)”, spune şi Mălina Barbu.

Cei care doresc să fie la curent cu toate activităţile asociaţiei sau să comunice cu membrii acesteia pot să acceseze pagina de Facebook „Asociaţia Be Free”.

Tinerii liberi din Întorsura Buzăului reuşesc să ne inspire cu fiecare zi ce trece şi cu fiecare acţiune pe care o pun la cale. Şi chiar dacă acum nu dezvăluim care va fi următorul pas pe care aceştia îl vor face, ceea ce ştim sigur este că tinerii au înţeles că schimbarea începe de la ei şi odată cu ei. „Chiar dacă ne vom lovi de multe ziduri și uși închise, important e să nu ne lăsăm descurajați, să realizăm că vrem să schimbăm o lume în care trăim și noi. Pentru a își spori încrederea în ei, tinerii trebuie să fie hotărâți și perseverenți. Am spus și o mai repet, schimbarea pornește din noi”, concluzionează Bianca Crăciun.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Boby, 13 august 2016
O frumoasa initiativa.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.